Dolar 32,4756 0.11%
Euro 34,8803 0.37%
Gram Altın 2.431,44 -0,30%
Çeyrek Altın 4.088,00 -0,82%
Yarım Altın 8.201,00 -2,17%
Tam Altın 16.239,95 -0,29%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
YOL DAVASI

YOL DAVASI

ABONE OL
15 Kasım 2018, 07:08:51

            Nereden davet gelirse ben oradayım. Bugün Yelpe Köyü’nün değerli kadınlarıyla buluşup kitaba dair insana dair ve hayata dair sohbet ettik. Çok içten samimi köy kadınlarıyla göz göze diz dize sohbet etmek harikaydı. Anadolu kadınlarıydı onlar meslek haneleri boştu ünvanları ise yoktu.                             

            Yelpe köyü Tokat’a 10 dk.uzaklıktaToki konutlarının içinden geçip Dedeli köyünü aşabilirseniz Topçamın eteğine kurulan Yelpe Köyü’ne varabiliyorsunuz. Köy 80 hanelik ataerkil geniş ailelere sahip ilkokulu olan, hayvancılıkla uğraşan, kiraz, vişne yetiştiren şehir merkezine yakınlığından dolayı göç vermeyen bir köy. Gençleri inşaatlarda çalışan, okuyan ve gelişime açık bir köy. Tek dertleri 8 yıldır bitmeyen yol davası.
             8 yıldır bitmeyen yol davası kadınlarımızı ve köy halkını çok yıpratmış belli ki. Dedeli Köyünden kız alıp kız verdik. Köyün yarısıyla akrabayız ama gel gelelim yayla davası yüzünden bize yol vermiyorlar dediler. Araya valiler, özel idare mülki amirleri muhtarlar girmiş ama bir türlü çözülememiş bu yol hikâyesi. Şimdi köylü dört gözle Gümenek tarafından açılacak yolu bekliyor. Gümenek tarafından açılan yolda kazı işlemleri yapılırken rastladıkları tarihi eser kalıntılar yüzünden yol yapım çalışmaları durdurulmuş ve köyün iki tarafından girişler çıkışlar kontrollü. Köylü bu durumdan çok sıkılmış. Gençlerimizden endişeleniyoruz delikanlılara birisi bir şey söyler başları belaya girer diye her gün yollarını dört gözle gözlüyoruz diyor analar. Hastalarımızı doktora götüremiyoruz, önümüzü kesip arabayı tekmeliyorlar herkes barıştan yana ama kim önderlik edecek bilemiyoruz diyorlar. Tokat’ın göbeğinde merkez köylerden olan bu köylerimizin düştüğü çıkmazdan kurtulmaları için hep birlikte bir çare üretip kardeşliğin önemi ve kadim topraklarımızın yetiştirdiği dostdoğru yüreği güzel köylülerimizin bir an evvel doğruyu bulup uzlaşmaları ve bu husumete son vermelerini diliyorum.
              4 yıldır bu köyde görev yapan öğretmenlerimizin her türlü zorluğa rağmen kadınlarımızın el becerilerini geliştirmeleri için verdikleri çabayı takdirle karşılıyorum. Kadınlarımızla yaptığımız sohbette” Yaşayan  Kırk  Kızlar  Efsanesi “kitabından yüreğe dokunan hikâyeleri paylaştım hanımlarımızla. Onlarda fark ettiler kardeşlikten ve barıştan yana olmayı bu topraklarda binlerce yıl kavga etmeden yaşayan insanımızın bu yol davasınıda en makul şekilde kadınların sağduyusuyla ve mülki amirlerin önderliğinde çözüleceğine inancım sonsuz. Teşekkürler Halise ve Handan öğretmenim bu güzelliğe vesile olduğunuz için. Güzelliklerde buluşmak dileğiyle…
Dünya Köylüsü
     Ayla Bağ

DİKKAT!  MİLLİ MÜCADELE’DE TOKAT'TA KURULAN CEMİYETLER, PROTESTO TELGRAFLARI VE DÜZENLENEN MİTİNGLER

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet