Dolar 32,3175 0.2%
Euro 35,1484 0.04%
Gram Altın 2.293,81 0,71%
Çeyrek Altın 4.138,00 -0,55%
Yarım Altın 8.012,00 -0,53%
Tam Altın 15.672,33 -0,36%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
KENT  KİMLİĞİ  VE  TOKAT  ŞEHİR MÜZESİ (1)

KENT  KİMLİĞİ  VE  TOKAT  ŞEHİR MÜZESİ (1)

ABONE OL
01 Haziran 2019, 09:24:12

 

28 Mayıs 2019 Salı akşamı saat 22:00 sularında Sayın Hasan ERDEM’in daveti ile yaklaşık 15 kişi Sulusokak’da bulunan Tokat Şehir Müzesini gezdik. Orta Karadeniz kalkınma ajansı (OKA), Tokat Belediyesi, Kültür Bakanlığı katkılarıyla yaklaşık 1 ay önce faaliyete geçirilen Tokat Şehir Müzesini çok beğendiğimi öncelikle ifade etmek istiyorum. Müzeyi gezerken içtiğimiz çaylar ve Namık KOPLU’nun ikram ettiği Tokat çöreği ve Hasan ERDEM’in tanıtıcı sohbeti ile güzel bir 2 saat geçirdik.  Sulusokak’da bulunan modern binada, 3 kat üzerine planlanan Tokat Şehir Müzesinin önemli bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı ise içini dolduracak materyalleri bekliyor.

TOKAT, KENT KİMLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ESER KAZANMIŞ

Kent kimliği, o kenti diğerlerinden  farklı kılan, o kente anlam ve değer katan unsurların oluşturduğu bir bütün olarak tanımlanıyor. Tarihi, ekonomik ve toplumsal gelişmelerle şehir arasında sürekli karşılıklı bir ilişki söz konusu. Kentler hareketli ve hareketsiz, doğal ve yapısal çevreleri ile bize kendilerini anlatmaya çalışıyorlar, bir toplumsal kimlik sunuyorlar. İlk defa geldiğimiz bir şehirde gördüğümüz ilk görüntü hem doğal hemde yapısal olarak aklımızdan hiç silinmiyor. Kentleri insanlara benzetenlerde oluyor. Mesela Kocaeli deyince aklımıza bir sanayi şehri, Antalya deyince bir Turizm şehri gelirken hep beraber cevabını vermemiz gereken soru, Tokat deyince akla neyin gelebileceğidir. Cevabı zor, üzerinde uzun uzun düşünmemiz gereken bir sorudur bu. İnsanlar yaşadıkları mekana barınmak için evler, yürümek için yollar, parklar, bahçeler, meydanlar, çeşmeler vb. yaparak bir kimlik inşa ederler. Kişilerin kimliği kentin kimliği ile özdeşleşir. Kentlere kimliğini kazandıran en önemli etmen sahip olduğu kültürel ve tarihi değerlerdir. Diğer bir tanımla kent kültürünü, kentte yaşayanların geçmişten günümüze oluşturduğu maddi ve manevi değerlerin bütünü şeklinde tanımlıyoruz. İşte burada Tokat Kent Kimliği ve Kültürünü konuşmamız ve tartışmamız gerekiyor.

DİKKAT!  YANLIŞ NUMARA

TOKAT’a GİTMEK GEREK

Tokat Şehir Müzesinde 14 farklı meslek grubunun sergilerini Sayın Hasan ERDEM’in tanıtıcı konuşması ile dinledik. Arşın, Endaze, Hububat ölçüleri eski tezgahlar anılar anılar……… Tokat Şehir Müzesini geliştirmek, tanıtmak şehrimizde yaşayan ve gurbetteki tüm Tokat’lıların elinde. Öncelikle Müzeyi gezelim, gezdirelim, misafirlerimizi getirelim ve elimizde bulunan tarihi özellikteki materyal ve kitapları, giysileri vb. Tokat Şehir Müzesine bağışlayalım. Mevlana Tokat’a gitmek gerek demiş. Biz bunu Tokat’a gitmek gerek, Şehir Müzesini gezmek gerek diye günümüze uyarlayalım.  Müzede emeği geçen Tokat Belediyemize, OKA kalkınma ajansına ve Sayın Hasan ERDEM’e teşekkür ediyor, böyle bir eseri şehrimize kazandırdıkları için minnet ve şükranlarımı sunuyorum. (Devam edelim) Tokat, 29.05.2019

                                                                                  Dr. Mete BAYBURTLU

                                                                                  [email protected]

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri