Dolar 32,3400 -0.07%
Euro 34,8790 0.06%
Gram Altın 2.393,27 -0,15%
Çeyrek Altın 4.019,00 0,37%
Yarım Altın 8.038,00 0,37%
Tam Altın 15.834,02 0,07%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
YEŞİLIRMAK’TA BALIKLARIN GEÇİŞ SIKINTISI

YEŞİLIRMAK’TA BALIKLARIN GEÇİŞ SIKINTISI

ABONE OL
06 Ağustos 2018, 14:00:23

Tokat Belediyesi’nin Yeşilırmak’ta kazandırdığı ‘Kanal Tokat’ projesinde bir yandan insanların beğenisi kazanan hizmetler yürütülürken diğer yanda doğal yaşamındaki balıkların Yeşilırmak’ın yukarı kesimlere doğru yolculuğunun önünde zaman zaman engeller, sıkıntılar baş gösteriyor.

            Su tutulması için şişirmenin yapıldığı bölümde, projede balıkların geçişlerinin olduğu bir bölüm bulunmasına rağmen, zaman zaman suyun kesildiği dönemlerde balık geçişlerinin yapılamadığı, setin önünde balıkların küçüğünden büyüğüne dek topluca bekledikleri görülüyor.

KARGALAR BALIK AVLIYOR

            Setten su bırakılmayıp da sağ taraftaki tahliye alanından suyun verildiği ortamda balıklar bilhassa o kesimde toplanırken, ırmak yatağının kuru kısmında kargaların toplandığı ve küçük balıkları avlamak için fırsat kolladıkları görülüyor.

DUYARSIZ GENÇLER BALIK AVLIYOR

            Aynı zamanda duyarsız gençler de Yeşılırmak’ın yukarısına doğru geçmeyi bekleyen toplu balık kitlesini görünce, bu durumu fırsat bilip tırıbırı denen balık tutma aracı ile balık tutmaktan geriye kalmıyorlar. Konuya duyarlı vatandaşlar da çıkıyor, gençleri uyarıyor. Uyarının üzerine bölgeden ayrılan gençler bir müddet sonra yine gelip balık tutmaya devam ediyorlar.

GAZETECİ FATİH KILIÇ’TAN BİR İZAHAT

            Yeşilırmak’taki balıkların durumunu takip eden gazeteci Fatih Kılıç, sosyal paylaşım hesabından paylaşımları ile konuya dikkat çekerken özetle şunları yazdı: “Irmak yatağında doğaya bir suni müdahale var. Bu müdahale ister istemez bir etki bırakıyor. Projenin bizatihi takip mühendisi ile yaptığımız görüşme oldu. Paylaştığım fotoğrafın sol kesimindeki bölümden balıkların geçişinin sağlandığını beyan etmekteler. Gel gelelim yaşanmışlıklar içerisinde balıkların bilhassa sağ kesime ve su aktığında setin önüne yığıldıkları görülüyor. Sol taraftan geçişlerin olduğu söyleniyor. Bir ara balıklar dağılıyor, oradan geçip de yukarıya mı gidiyor, geriye mi dönüyor, bunu takip edemedim. Son iki gündür balıklar büyük bir kitle olarak küçüğünden büyüğüne bir yığılma halindeler. İnşallah su aktıkça, balıklar geçişi doğal yolla yapmaya devam ederler. Su kesilirse geçiş olmadığı bir gerçek vakıa. Doğaya suni bir müdahale her halükarda bir acı tesir bırakıyor yani. Minimize edilmesidir gayemiz. Kanal Tokat’ın genel hizmette halkın bir beğenisini kazandığı da aşikar. Millet rağbet gösteriyor, gelip oturuyor, çayını içiyor, sohbetini yapıyor, kayığına biniyor. Ücretlendirme makul fiyatlarda görülüyor. Kar olan kısmın da Aşevine kaldığını öğrenince daha bir anlamlı buluyor. Durum bu…

DİKKAT!  Asgari ücretli PS5 alabilir mi? Kaç gün çalışmalı?

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet