Dolar 32,5834 0.29%
Euro 35,0012 0.07%
Gram Altın 2.456,74 0,84%
Çeyrek Altın 4.134,00 0,29%
Yarım Altın 8.344,00 -0,47%
Tam Altın 16.287,41 -0,04%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
KÖYE ORMANCI BASKISI

KÖYE ORMANCI BASKISI

ABONE OL
29 Ocak 2020, 09:52:01

Büyük pınarın suyu musluktan değil, çam oluktan akıyor. Azaltmak, kısıtlamak mümkün değildir.  Önündeki taş veya betondan yapılmış tekneler dolar, taşar.

Taşıp giden su gölü doldurur. O suyu tarla sulamakta herkes kullanıyordu.

Göle giden suyu harmana bağladı Çavdar kaya. Harmanı suladı. Çamuru biraz kuruyunca  çalı süpürgeyle süpürdü.  Harmanda toz saman kalmadı.  Topladığı samanın irislerini topladı öbek yaptı.  Ertesi gün mezarın üstünden eştiği toprağı çetenli kağnıyla samanın üstüne döktü.  Çıplak ayaklarıyla çiğnedi, kürekle karıştırdı. Kerpiç çamuru hazırladı.

Yüz kalıp kerpiç döktü. Kalıp dörtlü olduğu için dört yüz kerpiç kurumaya bırakıldı. Onların çiğnenmeden kuruması gerekir. Kurduktan sonra da kırmamaya dikkat edilmelidir.

Nahiyeden gelen yol o harmana çıkıyordu.

Beş arkadaş harmanın boş yerinde Cancan ( çelik oyunu) oynuyorduk. Oyuna yeni başlamıştık. Yoldan gelen yabancı, kerpiçlere doğru yürüdü. Merdiven gibi onların üstünde yürüdü.

İyi kurumuşlardı. Kırılmadılar.  Biz buna çok şaştık. Bir şey söylemeye korktuk. Bizler okula başlayacak yaştaydık.

Babalarımız bir orman köyünden satın aldıkları odunu getirmeye kağnılarla gitmişlerdi.

Siyah takım elbiseli, kravatsız, eli çantalı, başı açık ve saçları iyi taranmış olan adam bizi yanına sesledi. Kendisini okula götürmemizi söyledi. Gittik.

Okulun kapısı kilitliydi. Bizi sıraya dizdi.  Adımızı, soyadımızı sordu. Ve yazdı. Babalarımızın adını da yazdı. Hepimiz babalarımızın odun getirmeye gittiğini ve gittikleri köyün adını da yazdırdık.

Sonra büyüklerimiz bize kızdılar.

Adam ormancıymış.  Babalarımıza ceza vermek için gelmiş. Oduna nereye gittiğini bizden öğrenmiş oldu.

Bir haberci gitti. Odun kağnılarını Akın köyüne çektirdi. Ormancının köyü terk etmeye hiç niyeti yoktu. Devlet memuru diye herkes saygı gösteriyor. Onu ağırlıyorlardı.

Üçüncü gün muhtar ikna etti.  Misafir ormancıyı gönderdi. Komşu köyde misafir olan odun yüklü kağnılar geldi. Babalarımız geldi. Sorun bitti. Bizi başına toplayan Muhtar öğüt verdi:

DİKKAT!  ŞAPKA

“Bakın çocuklar bu adam hepimizi korkuttu. Sizde çok çalışın. Okuyun ormancı olun. “ Dedi. Hepimizi güldürdü. (1955) 27.12.2019

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet