Dolar 32,5300 0.24%
Euro 34,9806 0.52%
Gram Altın 2.433,15 -0,23%
Çeyrek Altın 4.079,00 -1,04%
Yarım Altın 8.219,00 -1,96%
Tam Altın 16.239,95 -0,29%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
ÇOK BASİT BİR SORU DİŞLERİMİZ NE İŞE YARAR?

ÇOK BASİT BİR SORU DİŞLERİMİZ NE İŞE YARAR?

ABONE OL
15 Ekim 2018, 10:39:45

ÇOK BASİT BİR SORU

DİŞLERİMİZ NE İŞE YARAR?

     Bu konuda hepimizin bildiğinden çok da farklı bir şeyler yok aslında. Sadece biraz detaylandıracağım:

  —FONKSİYON; Yani yemek yerken dişlerimizi kullanırız. Besinlerin sindirimi ağızda başlar. Besinlerin koparılması, parçalanması ve öğütülmesi dişlerimiz tarafından yapılır. Biz Diş Hekimleri de ilk olarak bu fonksiyonun korunması veya tekrar kazandırılması için tedavilere başlarız. Yani önceliğimiz dişlerin bu işlevinin devamını sağlamaktır.

        Dişlerimiz ayrıca konuşmamız da, seslerin doğru çıkmasın da telaffuzumuzun düzgün olmasında da önemli bir rol üstlenir.

          Günümüz de popülerliği daha da artan bir görevi de ESTETİK …

          Artık birçok kişi hem günlük yaşantıların da hem de sosyal ve iş ortamlarında güzel bir görünüm ve gülüşe sahip olmak istiyor. Bu konuda dişlerin payının ne kadar fazla olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu konuyu ilerleyen haftalar da detaylı olarak yazacağım bu arada.

           Dişlerin bir diğer görevi de belki de birçoğumuzun çokta önemsemediği bir konu. Komşu dokuların sağlığının ve bütünlüğünün korunmasıdır. Bu konuyu bence biraz açalım;

            Komşu dokular kapsamında dişetlerini, çene kemiğini, çene eklemini ve komşu dişleri sayabiliriz. Bir dişimiz eksildiğinde bu dokular da zamanla değişiklikler meydana gelmeye başlar. Çekilen dişin boşluğuna doğru yanındaki dişlerde kaymalar, karşısındaki dişlerde uzamalar, çekilen dişin olduğu bölgede kemik seviyesin de azalmalar, çene ekleminde problemler gibi tedaviyi zorlaştıran durumlar otaya çıkabilir.

            Bunların dışında yukarıda saydığımız beslenme, konuşma, estetik gibi çok önemli konularda ciddi sıkıntılar yaşayan kişilerin psikolojilerinin de zamanla bozulduğu gözlemlenebilmektedir. Bu yüzden dişlerimiz dolaylı olarak bu konuda da önemli bir görev üstlenmekte.

             Bütün bu anlattıklarım aslında hepimizin bildiği şeyler. Ama birçoğumuzun maalesef önemsediği şeyler değil. Ta ki problemler belli bir seviyeye gelene kadar..

DİKKAT!  ATSAM ATILMAZ, SATSAM SATILMAZ

             Ne zaman azı dişlerimizi kaybediyoruz. Yemek yiyemiyoruz, çiğneyemediğimiz için midemiz de sorunlar başlıyor. Ön dişlerimizi kaybediyoruz, konuşmamız etkileniyor. Ayrıca “Böyle gezemem hemen yaptırmam lazım, işim dolayısıyla her gün onlarca kişi ile muhatabım” gibi haklı gerekçelerle soluğu Diş Hekim’inde alıyoruz. Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Özellikle özel günlerde düğünler de, bayramlarda, iş görüşmelerine gitmeden önce, tatil öncesin de diş tedavilerini yaptırmak için müracaat edenler de az değil.

             Sonuç ta bütün gerekçeler haklı. Sadece birçoğumuzun zamanlaması yanlış, yanlış ta demeyelim. Keşke diş sağlığına daha fazla önem verseydik de problemler bu seviyeye gelmeseydi diyelim ve VEDALAŞALIM

             Bir sonraki konumuz; En Sevdiklerimiz ÇOCUKLARIMIZ VE DİŞLERİ

 

  GÜLÜMSEMENİZ EKSİK OLMASIN

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet