Dolar 32,2053 -0.22%
Euro 35,1156 -0.22%
Gram Altın 2.498,74 1,32%
Çeyrek Altın 4.112,00 1,11%
Yarım Altın 8.224,00 1,12%
Tam Altın 16.270,99 0,99%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
VALİ BALCI, USTA SANATKARLARI ZİYARET ETTİ

VALİ BALCI, USTA SANATKARLARI ZİYARET ETTİ

ABONE OL
18 Aralık 2018, 10:28:35

Vali Dr. Ozan Balcı, asırlık Tokat bakırcılığının geleneksel formlarını günümüzde yapan sayılı ustalardan  Mehmet Küçük’ü ile Geleneksel Osmanlı Bahçe Feneri’nin yaşayan ustası Sadullah Turacı’yı ziyaret etti.

            Vali Balcı, ilk olarak Taşhan’da bulunan dükkanında 57 yıldır ham bakırı maharetli elleriyle sabırla döverek çeşitli formlara dönüştüren ve birer sanat eseri olarak sunan Tokat’taki üç bakır ustasından biri olan 62 yaşındaki Mehmet Küçük’ü ziyaret etti. Vali Ozan Balcı, bakır ustası Mehmet Küçükle bir süre sohbet etti. Sohbette Vali Ozan Balcı’ya 8-10 yaşlarında bu mesleğe çırak olarak başladığını ifade ederek mesleğin zorluklarından bahseden bakır ustası Mehmet Küçük, mesleği aşkla ve zevkle yaptığını ifade etti. El emeğiyle işlediği hamam tası, kildan, ibrik, kirpikli sahan, şerbetlik, Tokat mangalı, honça, tencere, tas, cezve, kazan gibi ilimizin kültür hazinelerinden olan bakır ürünlerin yapılış ve kullanış şeklinden de bahseden Mehmet Küçük, “Bakır işlemek bir gün ya da aylarca sürebilir. Bu kaplara yiyecek konsa kolay kolay bozulmaz ve daha lezzetli olur.” dedi.

            Vali Ozan Balcı, el emeği göz nuru ürünler ortaya koyan Mehmet Küçük’ü tebrik ederek başladığı sohbetinde, Bakırcılığın günümüzde dekoratif malzeme olarak kullanıldığını, her bir ürünün bir sanat eseri olduğunu ifade etti. Bakırcılık deyince akla ilk gelen şehirlerden olan Tokat’ta, geçmişte “kalhane” adı verilen bakır atölyelerinde bu sanatı yaşatan çok sayıda usta varken günümüzde 3 maharetli ustanın bulunduğunu belirten Vali Ozan Balcı, Mehmet Ustanın sabırla bakırı nakış nakış işleyerek hem bakırcığı yaşattığını ve hem de kültür sanat ve ticari hayata katkı sağladığını ifade etti. Vali Ozan Balcı, Bakir ustalarımızın bu nadide eserlerinin hediyelik olarak sunulmasının ve tanıtılmasının onların çalışma azmini daha da güçlendireceğini belirterek her zaman destekçileri olacağını belirtti. Vali Ozan Balcı, Tokat için bir değer olduğunu ifade ettiği bakır ustası Mehmet Küçük’e hayırlı işler dileyerek dükkandan ayrıldı.

DİKKAT!  TSO'DA E-DÖNÜŞÜM HAKKINDA BİLGİLENDİRME

            Vali Dr. Ozan Balcı daha sonra Tarihi Taşhan’da bulunan dükkanında Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle süslediği Tarihi Osmanlı Fenerini 20 yıldır yaşatmaya çalışan Taşhan çarşı esnaflarından Geleneksel Tokat Bahçe Fenerlerinin son ustalarından 68 yaşındaki Sadullah Turacı’yı ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Vali Ozan Balcı’ya 40 yıldır elektronik eşya tamiri ile uğraştığını ifade eden Sadullah Turacı eskiden elektriğin olmadığı dönemlerde sokakları aydınlatmak için kullanılan ve insanların gece dışarı çıktığında yanlarına aldığı fenerleri yapmaya heves ile başladığını ve 20 yıldır yaşatmaya çalıştığını söyledi. Sac, bakır ve camdan eski sokak ve el fenerlerini geleneksel-modern Türk motifleriyle ve Tokat’ın yazma baskılarında kullanılan desenlerle süslediğini belirten Sadullah Turacı, fenerlerin yerli ve yabancı turistlerden ilgi gördüğünü söyledi.

            Sadullah Turacı’nın el emeği göz nuru ile yaptığı kandil, idare lambası, fener ve avizeleri büyük bir dikkatle inceleyen Vali Ozan Balcı, tarihi Osmanlı fenerlerini canlandırmaya çalışan  Sadullah Turacı’nın Tokat’a ait eserleri camlarına işlediği Osmanlı fenerlerini memlekete ve Türkiye’ye sunmaya çalıştığını ifade ederek kendisini tebrik etti. Bazı fenerlere led lambası takılmak suretiyle nostalji ile teknolojinin  birleştirilerek dekoratif olarak kullanılmaya başlandığını ifade eden Vali Ozan Balcı, Sadullah Turacı’nın Tokat için bir  değer olduğunu belirterek “Büyük emekler verilerek sabırla yapılan bu göz nuru el sanatı Osmanlı fenerleri, Tokat tarihi, kültürü ve turizmi için önemli, biz de Valilik olarak elimizden geldiği kadar destek olacağız.” diye konuştu.

            Vali Balcı’ya ziyaretlerinde İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Selahattin Adıgüzel de eşlik etti.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet