Dolar 32,2234 -0.11%
Euro 34,9331 0.17%
Gram Altın 2.446,32 0,57%
Çeyrek Altın 4.080,00 1,02%
Yarım Altın 8.160,00 1,02%
Tam Altın 16.107,78 1,82%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
TOKAT’TA RAMAZAN KÜLTÜRÜ

TOKAT’TA RAMAZAN KÜLTÜRÜ

ABONE OL
08 Haziran 2019, 14:03:49

Türk Ocakları Tokat Şubesi tarafından "Tokat'ta Ramazan Kültürü" konulu program düzenlendi. ‘Tokat’ta Ramazan Kültürü’ temalı programa, gazetemiz köşe yazarları Hasan Akar ve Şerare Kıvrak Yağcıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

 

Sümbül Baba Zaviyesinde gerçekleştirilen etkinliğe,  Prof. Dr. Alpaslan Demir, yazar Ayla Bağ, Gazi Osman Paşa Lisesi Müdür Yardımcısı Mahmut Hasgül, Hasan Akar, Şerare Kıvrak Yağcıoğlu, Soğukpınar Mahallesi Muhtarı Rasim Yılmaz, Leyla Doğan, Gülsel Yıldırım ve misafirler katıldı.

            Sohbet havasında geçen programda; eski dönemlerde Ramazan ayında büyüklerin Kur’an-ı Kerim’den çocuklara anlattığı örnekler konuşuldu. Unutulmaya yüz tutan Ramazan gelenekleri, Ramazan ayı boyunca gayrı Müslimlerin dışarıda bir şey yiyip içmemesi, Müslümanlarla gayrı Müslimlerin birbirlerine çok hoşgörülü davranmaları ve yaşanmış hikâyeler paylaşıldı. Eski Ramazanlardaki yardımlaşma kültürünün önemine vurgu yapıldı.  Ramazan ayında Tokat’a özgü çörek ve Ramazan davulu geleneği, Karagöz Hacivat geleneği ile ilgili bilgiler verildi.

“Nerede O Eski Ramazanlar, Tokat'ta Ramazan Kültürü" konulu programa konuşmacı olarak katılan Şerare Kıvrak Yağcıoğlu, çocukluk ve gençlik dönemi ile ilgili anılarını anlattı.

            Şerare Kıvrak Yağcıoğlu, “Çocukluğumuzun Ramazan aylarında dedemin anlattığı hikâyelerle büyüdük, televizyon, telefon yoktu. Dedemi can kulağı ile dinlerdik, kendisi 1896 doğumluydu, Tanzimat Dönemi, İşgaller, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Dönemini olmak üzere, beş dönemi yaşamış birisiydi. Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşında savaşmış Gaziydi ve Cumhuriyet öğretmeniydi. Yetişkinlik döneminde de bunlarla beraber bu defa Ramazanda komşuluk ilişkileri başladı. Yine televizyon yoktu, radyolarda türküler dinlerdik. Yetişkinliğimin Ramazanları çok daha güzel dolu dolu geçerdi, çok güzel anılarımız var.  Ramazanın hazırlığı yazdan başlardı. Ramazan’ın on beşinden sonra babam her akşam iftara birilerini getirirdi. Ramazanda gece hamamı geleneği de vardı çok güzel adetlerdi” dedi.

DİKKAT!  Antalya En İyi Temizlik Şirketleri - İnan Temizlik

ee1b7197 9608 4d31 84ac 2a1e906ec326

Hasan Akar, Ramazan ayında oruç, teravih ve sahur ile ilgili anekdotlar paylaştı. Ramazan ayında Tokat’ta çörek ve pide yaptırma kültürü ile ilgili bilgiler veren Akar, “Kuyrukta en az bir saat beklenirdi. O zaman seleler, hasırdan yapılmış zembiller vardı. Pide ve çörekler mutlaka onlara konulur ve bozulmadan eve getirilirdi.” Şeklinde konuştu.

            Sohbet havasında geçen etkinlik günün anısına fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet