Dolar 32,4504 -0.15%
Euro 34,8290 -0.66%
Gram Altın 2.441,87 0,23%
Çeyrek Altın 4.123,00 0,02%
Yarım Altın 8.321,00 -0,74%
Tam Altın 16.317,56 0,19%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Subay Nasıl Olunur? Subaylık Şartları Nelerdir? 2024

Subay Nasıl Olunur? Subaylık Şartları Nelerdir? 2024

ABONE OL
20 Şubat 2024, 15:00:12

Subay nasıl olunur sorusu, genellikle kariyerini askerlik mesleği üzerinde oluşturmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Askere gidip askerde kalmak isteyen ya da öncesinde askeri okullara giderek buralardan mezun olan kişilerin ortak hayallerinden biri de subay olmak. “Subay olmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor?” diyorsanız, sizin için bir rehber hazırladık. Hem erkek, hem kadın adaylar için subaylık şartları nelerdir, inceleyelim.

  • Bekçi Maaşları 2024 !!

Subay Nasıl Olunur?

Birçok gencin hayalini süsleyen mesleklerden birisi de subaylık mesleğidir. Ancak subay olabilmek için belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Boy ve kilo uygunluğu dışında yazılı ve sözlü mülakatları geçmek, bu mesleğe uygun olduğunuzu göstermek zorundasınız. Subay nasıl olunur sorusu bu alanda kariyer sahibi olmak isteyen her gencin yanıt aradığı bir sorudur.

Eğer subaylık mesleğinde kariyer yapmak istiyorsanız, yazımızda bahsedeceğimiz önemli detaylara ve özellikle subaylık şartlarına iyi hakim olmalısınız. Subay olmanın şartları ve sınav durumu, 2024 yılında güncellenmiştir. Bu şartlar doğrultusunda siz de başvurunuzu yapabilir, yapılacak yazılı ve sözlü sınavlar sonrasında subay olmak için ilk adımı atabileceksiniz.

Nasıl Subay Olunur? 2024

Subay olabilmek için geçlerin önünde iki farklı seçenek vardır. Bu seçeneklerden birincisi orta öğretimi askeri lisede tamamlamaktır. İkincisi ise lisans eğitimi almaktır. Askeri lisede eğitim alabilmek için ortaokul mezunu olduktan sonra askeri lise sınavlarına katılmanız gerekiyor. Liseyi bitirenler ise kara, hava ve deniz kuvvet komutanlıklarına gerekli başvurularını gerçekleştirmeliler.

Harp okullarına kayıt yaptırabilmek için 20 yaş sınırı bulunuyor. Bununla birlikte üniversite sınavlarından yeterli puanı almış olmanız ve boy, kilo kriterlerini sağlamış olmanız gereklidir. Lisans mezunu olan kişiler de en fazla 27 yaşına kadar subaylık başvurusu yapabilirler. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından belirlenen standart kilo, boy ve fizik şartlarını taşıyan kişiler aynı zamanda yazılı sınavlarda da başarı gösterirlerse subaylık eğitimlerini almaya hak kazanabilirler.

Yüksek lisans mezunlarının aldıkları eğitimlerin uzunluğundan dolayı yaş şartı 32 ile sınırlandırılmıştır. Bunların dışında da subay olmak için gerekli birtakım şartlar bulunmaktadır.

Subaylık Şartları Neler?

Subay olmak için gerekli şartlar sağlandığında başvurularınızı gerçekleştirebilir ve sınavlara katılabilirsiniz. Ülkemizde aranan subay olma şartları şunlardır:

  • TC vatandaşı olmak ilk şarttır.
  • Adayların lise ve dengi okullardan, 4 yıllık fakülte ya da meslek yüksek okullarından mezun olma şartını taşıması gereklidir.
  • Lise mezunu olmayan kişiler subaylık başvurusu yapamaz.
  • Gerekli tüm sağlık şartlarını taşıyor olması gereklidir.
  • Lisans mezunu olan kişiler başvuracaklarsa 1 Ocak 1992 tarihinde ve sonrasında doğmuş olmalılar.
  • Lisansüstü başvuracak olan kişiler eğitimlerini tamamladıktan sonra başvurularını yapabilirler. Bu kişilerin 1 Ocak 1987 tarihinde ve sonrasında doğmuş olmaları gerekiyor.
  • Uzmanlık yapanlar ise 35 yaşını doldurmamışlar ise başvurularını gerçekleştirebilirler.
  • Subaylık başvurusu yapacak kadınların boylarının en az 1,62 metre ve üzerinde olması gereklidir.
  • Erkeklerde ise boy şartı 1.68 ve üzeri olarak belirlenmiştir.
DİKKAT!  "24 HAZİRAN’DA ŞEKER FABRİKALARINI GERİ ALACAĞIZ"

Başvuru yapan kişilerin bir askeri okuldan kendi istekleri ile ayrılmaları haricinde atılma ya da çıkarılma durumu varsa bu kişilerin de başvuru yapma izni yoktur.

Bu şartların yanında sınava başvurular sırasında adayların Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan da KPSS- P3 puan türünde en az 60 puan ve üzerinde puan almalıdırlar. Şartları yerine getirdikten sonra başvurunuzu yaptığınızda güvenlik soruşturması aşamasından da temiz çıkmanız gereklidir. Bu süreçte ve öncesinde siyasi, bölücü ve yasadışı olarak bir durumunuz olmuş ise güvenlik soruşturmasında ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Türk Silahlı Kuvvetleri güvenlik soruşturması konusunda son derece disiplinli çalışan bir kurumdur. Aynı zamanda adli sicil kaydınızın da temiz olması önemli bir kriterdir.

Yedek Subaylık Şartları Neler?

En düşük subay rütbesi olarak bilinen asteğmenler yedek subay olarak isimlendirilmektedir. Yedek subaylık için akademik ya da teknik bilgileri ile orduya ciddi anlamda fayda sağlayacağı düşünülen kişiler arasından seçim yapılır. Yedek subay nasıl olunur sorusuna ise şu şekilde yanıt vermek mümkündür:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gereklidir.
  • 4 yıllık eğitim veren bir fakülteden mezun olmanız gerekiyor.
  • Yedek subay olmak istediğinizi resmi bir şekilde belirtmeniz gereklidir.
  • Bu süreçte adayların boy ve kilo olarak belirtilen kriterleri taşıması gerekiyor.
  • Lisans mezunları 27, yüksek lisans mezunlarının da 32 yaşını doldurmamış olması aranılan kriterlerdir.

Yedek subaylık için yapılacak başvurularda askerlik şubelerine gidilmesi gerekiyor. Başvuru sırasında yedek subay olmak istediğinizi açık bir şekilde belirtmelisiniz. Aynı zamanda bu talep sonrasında verilen formu eksiksiz olarak doldurmalısınız. Bu süreçte sizlere 6 aylık erbaş olarak mı yoksa 12 aylık yedek subay olarak mı çalışmak istediğiniz sorulur.

Yazılı sınavın sonucuna göre yedek subay olarak görevinize başlayabilirsiniz. Kazanan kişiler önce 2 aylık eğitim alırlar ve aldıkları eğitimlerin ardından 10 ay boyunca atandıkları yerde maaşlı olarak askerliklerini tamamlayabilirler.

DİKKAT!  SICAK HAVA GELMEDEN ASFALT ERİDİ

Subay Olmak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Subay olabilmek için kişilerin girmesi gereken birtakım sınavlar vardır. Her sene binlerce kişi bu hayalini gerçekleştirebilmek için sınavlarda belirtilen puanın üzerinde bir puan almaya çalışıyor. Subay olabilmek için mutlaka YKS sınavına girilmesi gereklidir.

Her yıl açıklanan başvur şartlarında bu sınavlara büyük bir ağırlık verilmektedir. Lise mezunu olan kişiler Harp Okulları için belirlenmiş olan taban puanı almak zorundadırlar. Adaylar lisans mezunu olarak başvuru yapacaklarsa KPSS sınavından P3 türünde en az 60 puan almak zorundadırlar.

Harp Okullarına başvuru yapacak olan adaylar ÖSYM tarafından belirtilen sınav kriterlerinde YKS, TYT ve YKS alan yeterliliği aranmaktadır. Adaylar MSÜ tarafından teklif edilen YKS Sayısal ve Eşit Ağırlık taban puanlarını almak zorundadırlar.

Subay Olmak İçin Aranılan Fiziki Şartlar Nelerdir?

Kadın ve erkek birçok adayın başvuru yaptığı subaylık sınavlarında yazılı sınav başarıları kadar fiziki şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir. Fiziksel özellikleri taşıyan kişiler yazılı ve sözlü sınavlarda da başarı sağladıklarında subaylık eğitimlerine katılmaya hak kazanabilirler. Subay olabilmek için erkeklerin en az 1.68 olması gereklidir.

Kadın subay nasıl olunur sorusuna yanıt vermek gerekirse kadın adayların en az 1.62 boy şartını sağlaması gereklidir. Kilo için ise kitle indeksi hesaplaması yapılmaktadır. Bu fiziksel özellikleri taşıyan kişiler fiziki yeterlilik sınavına da girmek zorundalar. Bu sınavlarda şu koşulları yerine getirmeniz gerekiyor:

  • 400 metre koşuyu en fazla 01.25 dakikada tamamlanmalıdır.
  • 1 dakikada en az 19 en fazla ise 48 tane mekik çekebilmelisiniz.
  • Basketbol topu fırlatma konusunda en az 8.5 metre en fazla 16 metre şartını sağlayabilmelisiniz.
  • Durarak uzun atlama alanında en 1.64 cm atlayabilmelisiniz. En fazla ise 120 cm atlayabilirsiniz.
  • Barfiks kol çekme için en az 1 en fazla 15 tane çekme şartını sağlamalısınız.
  • Bu koşulları sağlayabilen kişilerin sınavları kazanma konusunda şansları daha yüksektir.

Subaylık Sınav Yerleri Neresidir?

Subaylık sınavına girecek olan kişilerin sınavlara katılacakları yerler önceden belirlenmektedir. Başvuru sırasında herkes belirtilen yerde sınava girmek zorundadır. Hava Kuvvetleri sınavları Bando ve Merasim Komutanlığı’nda gerçekleştirmektedir.

Kara Harp Okulu sınavlarının yeri ise Ankara Çankaya’dır. Bununla birlikte Ankara Mamak’ta MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda da sınava girilebilmektedir. Sınav saatleri de başvuru sırasında adaylara bildirilir ve belirtilen süreyi geçiren adayların sınavlara girmesine izin verilmez.

DİKKAT!  MİLLETVEKİLİ DURMAZ’DAN MOSKOVA SORULARI

Kadın Subay Nasıl Olunur ve Şartları Nelerdir?

Erkekler kadar kadınlara da subay olma yolu açılmıştır. Ancak başvurularda kadınlar için bazı farklılıklar bulunmaktadır. TSK’ya başvuru yapacak olan kadın adayların taşıması gereken özellikler arasında şunlar bulunuyor:

  • T.C vatandaşı olmak
  • 4 yıllık lisans eğitimi ya da yüksekokuldan mezun olmak
  • 27 yaşını doldurmuş olmak aynı zamanda 32 yaşını aşmamış olmak gerekir.
  • Sağlık raporu uygunluğu
  • Hukuki engelin bulunmaması, adli sicil kaydının temiz olması
  • Yazılı sınavdan en az 70 puan ve üzerinde alınmış olması gereklidir.
  • Kadınlarda boy 1,62’ye yükselmiştir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv kaydı gibi konularda sorunların olmaması gerekir. Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmamanız önemlidir. Vücutta dövme ve jilet izine rastlanmamalı ve sporda iyi bir derece yapmanız gereklidir. Tüm şartları taşıyan adaylar subaylık eğitim hakkı elde edebilmektedir.

Subay Nasıl Olunur?

Üniversiteden sonra teğmen nasıl olunur ve özellikle subay nasıl olunur sorusu çok merak ediliyor. Yazımızda da bahsettiğimiz şartları yerine getiren erkek ve kadın adaylar, subay olma yolunda ilk adımı atmış sayılıyor. Üniversiteden sonra teğmen olmak için de eskiden kısa dönem askerlik, ardından paralı yapılabiliyordu. Artık tek tip askerlik olduğundan 4 yıllık üniversitelerden mezun olan adaylar teğmen olabiliyor.

Şöyle ki, 4 yıllık üniversiteden mezun olan bir aday, asteğmen olarak askerlik yapabiliyor. Sonrasında terhis tarihine 1 ay kala teğmen rütbesine yükseliyor. Kendi tercihine bağlı olarak isterse askerde kalabiliyor. Subay nasıl olunur sorusunun en net yanıtlarından birisi de budur.

Kadın subay nasıl olunur sorusuna gelecek olursak, yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlar dışında 4 yıllık üniversiteden mezun olan bir kişi, erkek adaylar gibi direkt olarak aynı imkandan faydalanamıyor. Çünkü kadınlar askerlik yapmadığından, bu aşama onlar için tamamen geçersiz. Bu sebeple kadın subay nasıl olunur sorusunun en net cevabı, bir üstte vermiş olduğumuz şartlardan geçiyor.

Subay Alımları Ne Zaman Yapılıyor?

Askeralma işlemleri, MSB resmi internet sitesi üzerinde personel temin sayfasından düzenli olarak duyurulur. Subay olmak isteyen vatandaşlarımız Milli Savunma Bakanlığı resmi sitesinden askeralma işlemleri ve personel teminine ilişkin duyuruları takip edebilir.

Daha Fazlasını Keşfedin

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet