Dolar 32,2709 0.06%
Euro 34,8558 0.32%
Gram Altın 2.399,66 0,27%
Çeyrek Altın 4.011,00 0,33%
Yarım Altın 8.023,00 0,35%
Tam Altın 15.883,29 -0,26%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
SAĞLIK-SEN’DEN KARDAN ADAMLI PROTESTO

SAĞLIK-SEN’DEN KARDAN ADAMLI PROTESTO

ABONE OL
12 Ocak 2019, 07:18:59

Tokat Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen Sağlık Sen üyeleri hastane bahçesinde yaptıkları iki kardan adamla birlikte döner sermaye sistemini protesto etti.

Grup, ellerinde “Döner Rezalet Nerede Adalet’, ‘Döner Durur Beklerim Hani Benim Emeklerim’ yazılı pankartlar taşıdı. Sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Sağlık Sen Tokat Şubesi Başkanı Suat Mantar, döner sermaye sisteminde yaşanan yanlışlığı duyurmak istediklerini belirterek, sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık sisteminin önemli bir unsuru haline gelen performansa dayalı ek ödeme sisteminin artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde motivasyonsuzluk kaynağı haline geldiğini söyledi.

DÖNER SERMAYENİN MİADI DOLDU

            Tokat’ta sağlık kuruluşlarında hekim dışı personelin büyük bir kısmının sabit üstü ek ödeme alamadığını ifade eden Mantar, “Nasıl ilaçların ve gıdaların son kullanma tarihi varsa sistemlerin de son kullanma tarihi vardır ve Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur.

Sabit ek ödemeler gün geçtikçe döner sermaye havuzunun daha büyük kısmını kaplamaya başlamıştır. Bundan 5 yıl önce sabit ek ödemeler döner sermaye havuzunun %25’ini oluşturmaktayken bugün %80’ini oluşturmaktadır. Çünkü sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise SUT fiyatları artmadığından 14 yıldır artmamaktadır. Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü alamamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya alamamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar. Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmektedir. Sonuç olarak birkaç yıl içerisinde tedbir alınmaz ise hekimler dâhil tüm çalışanlar sadece sabit ek ödemeye mahkûm kalacaktır” şeklinde konuştu.

NÖBET ÜCRETLERİ EN AZ İKİ KATINA ÇIKARTILMALIDIR

            Nöbet ücretlerinin bütün birimlerde eşit olması gerektiğini belirten Mantar, 3600 ek göstergenin bütün çalışanları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade ederek, “Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi yerine, %1 hesaplanması kazanımı elde edilmişse de Bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda %46,5 yerine %39,5’u esas almaktadır. Dağıtılan tutarlar ne yazık ki %37’nin altına düşmüştür.Bu durum bize Necip Fazılın şu şirini hatırlatmaktadır. Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul; Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa; Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!Ayrıca nöbet ücretleriyle ilgili olarak da nöbet ücretleri en az iki katına çıkartılmalıdır. Bir taksiye bindiğimizde gece vardiyası gündüzün iki katıdır.İşçilerde gece vardiyası gündüzün iki katıdır. Sağlık çalışanlarında ise gece çalışması gündüzün yarısıdır. Adalet bunun neresinde. Ayrıca nöbeti nöbet yapan unsur akşam evinden eşinden çocuğundan ayrı kalınmasıdır bunun için nöbet ücretlerinin bütün birimlerde eşit olması gerekmektedir. 3600 ek gösterge bütün çalışanları kapsayacak şekilde kapsamı genişletilmelidir” dedi.

DİKKAT!  KAYSERİ ŞEKER, ŞEKERİN GELECEĞİ ÇALIŞTAYINDA

DSC 0267

DÖNER SERMAYENİN ARTTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMASINI İSTİYORUZ

            Döner Sermaye ile ilgili acilen alınması gereken önlemleri sıralayan Mantar, “Buradan soruyorum. Döner sermaye sisteminin adaletli olduğuna inanıyor musunuz?Çalışma motivasyonunuzu arttırıyor mu? Her geçen gün iş yükünüz azalıyor mu? Hayır.

Dağıtılabilir Döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, Döner Sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir.Döner Sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır.Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir.Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır.Tasarruf etmek adına çalışanların nöbet ücretlerini ödememek için fazla mesailer izine dönüştürüp zaten eksik personel ile çalışan servislerde iş yükü daha da artmaktadır. Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır.14 yıldır artmayan SUT fiyatlarının artırılması gerekmektedir.Acil önlem alınmaz ise 1 yıl içerisinde hekimler dâhil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkûm kalacak ve sistem tamamen çökecektir.

          DSC 0272 

Yereldeki Sağlık İl Müdürüne ve Başhekimlerine sesleniyoruz. Döner sermayenin arttırılması için çalışmalar yapılmasını istiyoruz.

Tasarruf sağlamak için çalışanların nöbet ücretlerinden kesinti yapmayınız.

            Sonuç olarak iktidarı muhalefeti herkes seçim meydanlarında halkın sağlık hizmetlerinden duymuş oldukları memnuniyetten bahsettiler. Hiç kimse kusura bakmasın ki bu memnuniyet bu çalışanların eliyle yapılmıştır. Söylediğimiz çözüm önerileri dikkat etmeyenler sağlık hizmetlerinde oluşacak sorunların sorumlularıdır.Döner sermaye sistemini şurada duran kardan adam gibi hava soğuyunca donan, ısınınca eriyen değil gerçek bir insan gibi, dimdik duran sorun ve sıkıntılar karşısında zaman geçtikçe kendini yenileyen bir sistemin gelmesini istiyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet