Dolar 32,2894 0.05%
Euro 34,7810 0.09%
Gram Altın 2.400,39 0,00%
Çeyrek Altın 4.012,00 0,05%
Yarım Altın 8.023,00 0,04%
Tam Altın 15.925,48 0,24%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
NEREDE ESKİ RAMAZANLAR

NEREDE ESKİ RAMAZANLAR

ABONE OL
03 Haziran 2019, 11:47:59

Geçmiş dönemlerde Ramazan ayının maneviyatının çok daha farklı olduğunu düşünenler, “Önceden her şey çok daha güzeldi” diyerek eskiye duydukları hasreti dile getirdi.

            Bugün 11 Ayın Sultanı Ramazanın son günü. Bir Ramazan daha geride kaldı. Geçmişe özlem duyanlar ise ‘Nerede o eski Ramazanlar’ demekten kendini alamadı.

            Vasfiye Ümit Lüleci (72), “Ramazan'ın eskisi gibi kutlandığını düşünmüyorum. Eski sevgilerin,  heyecanların kalmadığına üzülüyorum”

            Bekir Şimşek (75), “Eski Ramazanlarda dostluk vardı, şimdi dostluk yok. Bizim yetiştiğimiz dönemlerde büyüklere saygı küçüklere sevgi vardı, şimdi bunların hiç biri yok”

ESKI BAYRAMLAR ÇOK FARKLIYDI

            Ramazan ayının ve bayramın eskiden çok daha güzel olduğunu belirten 72 yaşındaki Vasfiye Ümit Lüleci, “Eski bayramlar çok farklıydı. özellikle çocukluğumdan bahsedecek olursam biz daha çok kalabalık aileler içerisinde cıvıl cıvıl bir bayram geçirirdik. Ramazan için günler öncesinden hazırlanılır, sonra bayram için çok güzel hazırlanılırdı. Ev hanımları, Ramazan yemeklerine ayrı bir önem gösterirlerdi.  İlk önce çocuklar ön planda olurdu. Çocukları oruca alıştırmak için heveslensinler diye tekne orucu tuttururlardı, hediye verirlerdi. Çok güzeldi. Buz dolapları yoktu, mahallenin çeşmelerinden soğuk sular getirirdik, bu ayrı bir kültürdü. Şimdi çok üzülüyorum aileler parçalandı, hep çekirdek aile oldu. Dolayısıyla Ramazan'ın eskisi gibi kutlandığını düşünmüyorum. Eski sevgilerin,  heyecanların kalmadığına inanıyorum ve üzülüyorum” dedi.

GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK SORUNU ‘İLETIŞIMSİZLİK’

            İletişimsizlikten dolayı  aile bağlarının zayıfladığını belirten Vasfiye Ümit Lüleci, “Günümüzde en büyük sorun iletişimsizlik, televizyon, bilgisayar ve telefonlardan dolayı çocuklaırn büyüklerle iletişimleri çok az oluyor. İletişim olmayınca aileler eskiye dönük hiç bir hatırayı paylaşamıyorlar . Gençler ailelerini tanıyamıyorlar, geleneklerimizi öğrenemiyorlar.  Çocukların gayret etmelerini, anne babalarına soru sormalarını, sorumluluk sahibi olmalarını istiyorum. Gençlerin farkındalıklarının artması gerekiyor. Şu an anneden babadan daha çok iletişim araçları ön planda, onun için çocuklardan ümidim onlar ailelerine dönerlerse gerçekten güzel şeyler paylaşırız. Örnek verecek olursak elektrikler gittiği bir gece televizyon ve bilgisayarı açamamış aileler  ve elektriklerin olmadığı gün o kadar güzel şey anlatılmış ki çocuklar da 'biz geçmişimizi hiç tanımıyormuşuz' diye üzülmüşler. Her konuda gençlerimizden beklentim var, onlar bizim geleceğimiz, mümkün olduğu kadar anne babalarına ailelerine yakın olsunlar” şeklinde konuştu.

DİKKAT!  BARIŞ OLSUN YANİ…

Nerede%20o%20Eski%20Bayramlar%20Vasfiye%20L%C3%BCleci%202

ESKİYE DUYULAN ÖZLEM HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

            “Eski Ramazanlarda dostluk vardı, şimdi dostluk yok.” ifadelerini kullanan Bekir Şimşek (75) ise “Bizim zamanımızda yetiştiğimiz dönemlerde büyüklere saygı küçüklere sevgi vardı, şimdi bunların hiç biri yok. Ahlak bozuldu, kimin ne yaptığı belli değil, Tokat'ta geziyoruz görüyoruz, bu yanlışlar bizim yetiştiğimiz çağda yoktu. Ahlak ailede başlar, aileden sonra okullarda ki eğitimde çok önemli, okullarda doğru düzgün bir yetiştirme tarzı yok. Televizyonlarda ahlaksızlıktan başka bir şey yok, geleneklerimizi bozanlar bizi savaşta yıkamadılar, ama şimdi dinini kültürünü yıkmaya çalışıyorlar. Anne babalar çocuklarını takip etmeli, evlatları ne yapıyor, okula mı gidiyor, başka bir yere mi gidiyor. Benim de evlatlarım var, onlar benim lafımın dışına çıkmazlardı” dedi.

Nerede%20o%20Eski%20Bayramlar%20(Bekir%20%C5%9Eim%C5%9Fek%20)

 

 

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet