Dolar 32,2053 -0.22%
Euro 35,1156 -0.22%
Gram Altın 2.498,74 1,32%
Çeyrek Altın 4.112,00 1,11%
Yarım Altın 8.224,00 1,12%
Tam Altın 16.270,99 0,99%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
GAZİOSMANPAŞA VEFATININ 118’İNCİ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

GAZİOSMANPAŞA VEFATININ 118’İNCİ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

ABONE OL
06 Nisan 2018, 14:24:42

Türk ve Dünya tarihi açısından en büyük komutanlardan biri olan Gaziosmanpaşa vefatının 118’inci yıl dönümünde düzenlenen programla anıldı.

            Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan anma programının açılış konuşması Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu tarafından yapıldı.

            Başkan Eroğlu yaptığı konuşmada Gaziosmanpaşa’nın adına marş yazılan, az sayıda Türk kumandanları arasında olduğunu söyledi.

            Sultan 2. Abdülhamit’in Gaziosmanpaşa’ya çok kıymet verdiğini belirten Eroğlu, Sultan 2. Abdülhamit’iniki kızını,Gaziosmanpaşa’nın iki oğlu ile evlendirdiğini söyledi.

GAZİOSMANPAŞA ASKERİ DEHASIYLA TANINDI

            Gaziosmanpaşa’nın aynı zamanda Dünya harp tarihine geçen askeri dehasıyla da tanındığını ifade eden Eroğlu, “Bu gün Tokat’ımızın ülkemizin ve dünya tarihinin önemli şahsiyetlerinden kumandanlarından Gaziosmanpaşa’nın vefatının 118. Sene-i devriyesini anmak için toplandık.Osmanlı Devleti Rusların bir dayatması olan Londra protokolünü reddettiği zaman Ruslar büyük bir orduyla üç koldan taarruza geçip hızla ilerlerken onlardan daha önce davranmak stratejisi güden Gaziosmanpaşa ise ordusu ile birlikte yaya olarak Bulgaristan yollarında önemli bir kavşak olan Plevne’ye doğru yürüdü. Plevne’ye varır varmaz askerlerine dünya harp tarihinde bir ilk olan boy siperlerini açtırıp topları bu siperlere yerleştiren Gaziosmanpaşa, Rus ordusu ve çarının adeta kâbusu oldu. Ordusunun küçücük kasaba önünde eriyip gittiğini gören çarın manzaraya tahammüle demeyerek hüngür hüngür ağladığı da söylenmektedir. Harbin bu gidişatı Rusları ikinci bir yol izlemeye mecbur kılmıştır. Taarruz hareketlerini nafile olduğunu gören çar şehri kuşatma ve içeriyi tedariksiz bırakma yoluyla kasabayı düşürmeyi planlar. Bir süre sonra Plevne açlıktan ve hastalıktan kırılmaya başlar. Mühimmatta tükenmek üzeredir. Gaziosmanpaşa’nın önünde iki seçenek vardır. Ya teslim olacaktır ya da kuşatmayı yarıp çıkacaktır. Paşa askerleri ile mevziden çıkıp arkalarına tüm Plevne halkını da alarak ilerlemeye başlar. Bu arada muharebe 145. Günündedir. Bombardıman esnasında Gaziosmanpaşa’da yaralanmıştır. Düşman generali gelip kendisini teslim aldı. Rus çarının paşaya söyledikleri ise kendisinin nasıl değerli bir kumandan olduğunu bizlere göstermesi açısından önemlidir. Şunu söylemiştir; “Plevne’yi kuvvetli müdafaanızdan dolayı sizi tebrik ederim. Bu müdafaa askeri tarihin en güzel hadiselerinden biri olmuştur. Siz hakikaten cesur bir askersiniz. Sizin gibi bir kumandanın kılıcı alınamaz”

DİKKAT!  YARI YIL TATİLİ BAŞLADI

DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR KOMUTAN

            Başkan Eroğlu Gaziosmanpaşa’nın 118. Sene-i ölüm devriyesinde kendisine ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dilediğini ifade etti. Gaziosmanpaşa’nın dünyada eşi benzeri olmayan bir komutan olduğunu belirten Eroğlu, “Plevne müdafaasında kayıp asker Osmanlıda 4 bin yaralı ve bin şehit er iken Ruslarda ise ölü sayısı 15 bin 500 er, 3 general ve 350 kadar subaydır” dedi.

Gaziosmanpaşa’yı anma programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gaziosmanpaşa Lisesi öğrencisi Leyla Öztürkoğlu yaptı. Şiirlerin okunması ve Gaziosmanpaşa müzesinin gezilmesi sonrasında program sona erdi.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet