Devlet Bankaları 2024 Hangi Bankalar Devlete Aittir?
Devlet bankaları ve halk arasında kullanılan diğer adıyla kamu bankaları, özel bankalardan bağımsız olarak devlet bünyesinde hizmet veren bankalar olarak karşımıza çıkıyor. Devlet sermayesi ile kurulmuş olan bu bankalar, halk tarafından da yoğun olarak tercih ediliyor. Özellikle devlet kurumlarında çalışanların ve devlet memurlarının maaş ödemeleri ile, emekli maaşı ödemeleri de devlet bankalarından yapılır.
Buna ilave olarak dilerse devlet memuru ya da emekli, maaşlarını istediği farklı bir bankaya taşıyabiliyor. Bunun için taşıma yapmak istediğiniz özel banka ile görüşebilirsiniz. İlave olarak dilerseniz devlet bankaları hangileri, göz atalım.
Devlet Bankaları 2024 Devlete Ait Kamu Bankaları
Türkiye’de hizmet veren birçok banka vardır. Bunlar arasında özeller de olduğu için devlet bankaları hangileri? Sorusu vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır. Zira bir kredi ya da finans işlemi olduğunda özel olanlardan ziyade devlet daha çok tercih edilmektedir.
Bunun için tercih edebileceğiniz birçok seçenek vardır. Aralarından bazıları,
- Birleşik Fon Bankası,
- Halkbank,
- İlbank,
- Türk Eximbank,
- Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası,
- Devlet Bankaları
- Vakıfbank,
- Vakıf Katılım,
- Ziraat Bankası,
- Ziraat Katılım,
- Gümüş Hesabı Olan Bankalar
Şeklindedir. Eğer kredi almak istiyorsanız bunların hepsini tek tek incelemeniz gerekir. Bunlar arasında kamu katılım bankaları faizsiz finansman desteği verir. Kamu bankaları da faizsiz veya uygun faiz oranlarıyla kredi verebilmektedir.
Halkbank
Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu çerçevesinde küçük ve orta büyüklükte bulunan esnafa, sanayiciye hem kolay hem de ucuz kredi sağlamak için kurulan Halkbank, 1938 senesinde kurulmuştur. 2017 yılında devlete ait olan %51,11 hissenin Türkiye Varlık Fonu’na devri kararlaştırılmıştır. E devlet banka girişi bu finans kurumu aracılıyla yapılabilmektedir. Bunun için Müşteri/T.C. Kimlik Numarası, parola yazıldıktan sonra girmek yeterlidir. Ardından E-devlete giriş hemen sağlanır.
Genel merkezi Ataşehir/İstanbul’da olan kurum dünyanın en büyük 159. bankası konumundadır. Ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız https://www.halkbank.com.tr/ linkinden ulaşmanız mümkündür.
Vakıfbank
1954 yılında kurulan Vakıfbank, Türkiye’nin aktif büyüklük açısından en büyük üçüncü bankası konumundadır. Genel merkezi İstanbul’un Ümraniye bölgesin de olup 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına devri yapılmıştır. İştirakleri arasında,
- Vakıf Faktöring,
- Vakıf Finansal Kiralama,
- Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı,
- Vakıf Menkul Kıymet Yat. Ort.,
- Vakıf Yatırım Menkul Değerler,
- Vakıf Pazarlama San. ve Ticaret,
- Taksim Otelcilik,
- Vakıf Enerji ve Madencilik,
- Vakıf Gayrimenkul Değerleme,
- Vakıfbank International vardır.
Vakıfbank, e devlet banka için tercih edilebilecek bir seçenektir. Hakkında bilgi almak istiyorsanız https://www.vakifbank.com.tr/ adresine girebilirsiniz.
Ziraat Bankası
1863 senesinde Mithat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıklarının devamı niteliğinde olan Ziraat Bankası, dünya çapında hizmet vermektedir. E devlet banka hesabı tanımlama bankanın müşterisi olma ardından kullanılabilir. Böylece e-devlet sistemine hızlıca giriş yapılabilir.
Genel merkezi Ankara’da olup sahibi Türkiye Varlık Fonu’dur. Bireysel, girişimci ve kurumsal kapsamda finans hizmetleri vermekte olup ülkemizde bulunan iştiraklerinden bazıları,
- Ziraat Yatırım Menkul Değerler,
- Ziraat Portföy Yönetimi,
- Ziraat Teknoloji,
- Ziraat GYO,
- Ziraat GSYO gibidir.
Almanya, Rusya, Özbekistan, Azerbaycan ve daha birçok ülkede iştirak bankaları mevcut olup Londra, Atina, Cidde, Bağdat ve daha birçok yerde de şube ve temsilcilikleri vardır. Finans kurumunu incelemek istiyorsanız, https://www.ziraatbank.com.tr/tr linkinden erişilebilir.
Devlete Ait Katılım Bankaları
Vakıf Katılım
Bir katılım bankası olan Vakıf Katılım, e-devlete giriş için tercih için tercih edilebilir. E devlet banka hesabı tanımlama için tek yapmanız gereken bu bankanın müşterisi olmadır. Ardından bilgilerinizle giriş yaparak hemen işlem yapabilirsiniz.
2016 yılında kurulmuş olup Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bayezid-i Han-ı Sani Vakfı, Mahmud Han-ı Evvel Bin Mustafa Han Vakfı dâhil birçok otağı bulunmaktadır. Finans kurumu hakkında bilgi almak istiyorsanız https://www.vakifkatilim.com.tr/tr adresine girerek çözüm bulabilirsiniz.
Ziraat Katılım
E-devlet üzerinden giriş yapmanın mümkün olduğu Ziraat Katılım’ın açılışını 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştır. Bireysel ve ticari anlamda bankacılık faaliyetleri göstermektedir. İncelemek istiyorsanız veya bankanın hizmetlerinden yararlanmayı düşünüyorsanız https://www.ziraatkatilim.com.tr/ adresini inceleyebilirsiniz.
Devlete Ait Bankalar Hangileridir?
Devlet sermayesi ile kurulan diğer bankalar ise şunlardır;
İller Bankası
1933 yılında kurulmuş olan İlbank devlet bankaları hangileridir? Sorusuna verilebilecek bir diğer cevaptır. Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş olup genel merkezi Çukurambar, Çankaya, Ankara’dadır.
Sahibi İl Özel İdareleri ve Belediyeler olup çok sayıda çalışanı vardır ve 2014 verilerine göre net geliri 524,543 milyon Türk Lirasıdır. Şubeleri,
- İstanbul,
- Bursa,
- Kastamonu,
- Samsun,
- Trabzon,
- Erzurum,
- Van,
- Diyarbakır,
- Elazığ,
- Gaziantep,
- Adana,
- Kayseri,
- Sivas,
- İzmir,
- Antalya,
- Konya,
- Ankara,
- Eskişehir illerinde vardır.
Kurum hakkında ayrıntılara sahip olmak istiyorsanız https://www.ilbank.gov.tr/ linkini ziyaret edebilirsiniz.
Türk Eximbank
Türkiye İhracat Kredi Bankası, 1987 yılından bu yana hizmet vermektedir. Devlet bankaları hangileridir? Arasında olan kurum, ihracatın gelişmesi için kredi sağlamaktadır. 2012 senesine dek genel müdürlüğü Ankara’da olup ardından Ümraniye’ye taşınmıştır. 12 irtibat ofisi, 20 şubesi, 3 bölge müdürlüğü mevcuttur.
Kurum hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız https://www.eximbank.gov.tr/ linkini edebilirsiniz.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
1975 yılında kurulmuş olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası turizm ve sanayi başta olmak üzere sağlık, eğitim, enerji gibi sektörlerde işletmelere finans sağlamaktadır. Devlet bankaları hangileri arasında olup İstanbul’un Ümraniye semtindedir.
2018 senesinde yapılandırılmış olan finans kurumunu incelemek istiyorsanız https://kalkinma.com.tr/ adresine girebilirsiniz.
Birleşik Fon Bankası
1958 yılında Çaybank bir devlet bankası kapsamındadır. İlk olarak çay üreten kişilere destek olma amacı taşımakta olup yüzde 49’u devlete, 51’i ise çay üretenlere ait şekilde kurulmuştur.
Özelleştirme kapsamında 1992 senesinde tüm hisseleri özelleştirilmiş olup merkezi birimleri de İstanbul’a taşınmıştır. Ardından da DERBANK olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1997 senesinde Bayındır Grubu bünyesine katılmış olup, 1998’de böylece Bayındırbank olmuştur.
2001’de TMSF’ye devredilmiş olup ardından el konulan bankalar Birleşik Fon Bankası kapsamında birleşmiştir. Söz konusu bankalar,
- BAYINDIRBANK,
- EGSBANK,
- ETİBANK,
- İKTİSAT BANKASI,
- KENTBANK,
- TOPRAKBANK.
Gizli Hazineleri Keşfedin