Dolar 32,5630 0.29%
Euro 34,9762 0.43%
Gram Altın 2.443,94 0,22%
Çeyrek Altın 4.096,00 -0,63%
Yarım Altın 8.255,00 -1,53%
Tam Altın 16.239,95 -0,29%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
TOKAT’TAN ÇAD’A TEKNOLOJİ TRANSFERİ

TOKAT’TAN ÇAD’A TEKNOLOJİ TRANSFERİ

ABONE OL
28 Haziran 2018, 15:28:56

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde yürütülen proje kapsamında Afrika Ülkesi Çad’dan 6 öğretmen Tokat’a geldi. Çad’ın Başkenti N’Djamena’daki Mesleki Teknik Liseyi geliştirmek, Türkiye’deki teknolojiyi Çad’a transfer etmek amacı ile hayata geçirilen projeye Eğitim Bir-Sen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan ve TİKA görevlisi Sami Dur öncülük etti.

            Çad’dan Tokat’a gelen 6 öğretmen ve Türkiye’deki üniversitede öğrenim gören Afrikalı 3 tercüman öğrenciye Tokat tanıtıldı ayrıca Türkiye ile ilgili bilgiler verildi. Tokat’ın Almus İlçesine götürülen Afrikalılar buradaki manzara karşısında duydukları hayranlığı, “Siz burada cenneti yaşıyorsunuz, bize de kısa bir süreliğine de olsa cenneti yaşattınız, çok teşekkür ederiz” sözleri ile dile getirdiler. Sosyal gezinin sonrasında Tokat Meslek Lisesi’nde eğitimlere başlandı.

            Afrika Ülkesi Çad’dan Tokat’a gelen N’Djamena’daki Mesleki Teknik Lisede görev yapan öğretmenler burada Motorlu Araçlar, Elektrik Elektronik Teknolojisi ve Metal Teknolojisi bölümlerinde eğitimler aldı. TİKA Proje Koordinatörlerinin ve Tokat Meslek Lisesi Okul Yönetiminin yakından ilgilendiği Çad’lı öğretmenlerle iletişim3 Afrikalı öğrencinin rehberliğinde sağlandı.

            Çad’lı öğretmenler Tokat Meslek Lisesi’nde aldıkları eğitimi ülkelerindeki öğretmen meslektaşlarına ve öğrencilerine aktaracak. Bu sayede hem öğrenciler Türkiye’de kullanılan teknolojiyi tanıma fırsatı bulacak hem de Elektrik Elektronik, Motorlu Araçlar ve Metal Teknolojisi bölümlerinde eğitim alan öğretmenlerinden yeni şeyler öğrenebilecek.

            Konuyla ilgili açıklama yapan TİKA Koordinatörü ve Proje Sorumlusu Sami Dur, TİKA’nın Başbakanlığa bağlı teknik yardım kuruluşu olduğunu belirterek Çad’da da ofislerinin bulunduğunu söyledi.

            Denize kıyısı olmayan Afrika ülkesi Çad’da teknoloji transferinin çok pahalı olduğunu kaydeden TİKA Koordinatörü Sami Dur, ülkede ekonomik kriz olduğunu ve ekonomi krizin derinleştiği yıllarda Çad’da eğitimin komple durarak o yıl okulların mezun vermediğini belirtti.

DİKKAT!  GÖREVDEN ALMA YOK

            TİKA’nın 60 ülkede ofisi olduğunu kaydeden Dur, “Çad’da eksik olan teknolojik kapasiteyi yükseltmek için Tokat Endüstri Meslek Lisesi ile Çad’daki Encemine Teknik Lisesini elektrik, motor ve metal işleri alanlarında eşleştirecek eğitimi kapsıyor. Aynı zamanda teknolojik ekipmanları kendileri ile birlikte Encemine’ye götürüp orada kendi öğrencilerine yansıtmaya çalışacaklar. TİKA teknik yardım kuruluşu geçmişten gelen vakıf kültürünü dışa yansıtıyor. Çad’da yaptığımız bu çalışma ile Encemine Teknik Lisesini ve Tokat Endüstri Meslek Lisesi arasındaki teknik iş birliği kapsamında 6 öğretmen Türkiye’ye gelip Tokat’ımızda eğitim görüp öğrendikleri bilgileri eğitim setleri ile birlikte Çad’ın başkenti Encemine götürüp orada uygulamaya sokacaklar” dedi.

EĞİTİM SETLERİ ÇAD’A GİDECEK

            Tokat Endüstri Meslek Lisesinin eğitim setlerinin Çad’a götürülerek oradaki teknolojiyi geliştirmek istediklerini ifade eden Sami Dur, “Ben daha önce Encemine’de koordinatörlük yaparken Eğitim Bir-Sen Başkanı Şaban Beyle yaptığımız istişareler sonucunda biz buraya geldik. Tokat Endüstri Meslek Lisesinin teknik kapasitesini, uluslararası tecrübesini, buradaki ekibin özverisini biliyorduk. Çad’ı da çalıştığım yer olduğu için biliyordum. Buradan üç tane hocamız geldi Çad’a, incelemeler yaptık, bir yol haritası çizdik. Şu anda ikinci aşamasındayız, bundan sonraki aşama oraya burada üretilen eğitim setlerinin götürülüp Çad’da öğrencilere yansıtılması şeklinde olacaktır” şeklinde konuştu.

            TİKA’nın projelerine bir yenisini eklemek için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Eğitim Bir-Sen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan, “Çad TİKA Koordinatörü ile biz okul idaresi olarak bir takım iletişimlerimiz vardı. Bunları değerlendirmek daha iyi bir noktaya getirebilmek için ne yapabiliriz diye düşündük. Şehrimizin Tokat Meslek Lisesi’nin bu konudaki durumu ile ilgili kendilerini bilgilendirdiğimizde Çad’da TİKA’nın yaptığı bir sürü yüz ağartıcı iş varken bir tane daha nitelikli iş neden olmasın diye düşündük ve bunu biraz daha besleyebilmek adına bir takım projeler geliştirdik. Projelerin içeriğinde Çad’a buradan öğretmenlerin gitmesi, Çad’dan öğretmenlerin buraya gelmesi, teknik donatım sağlanması ve bu okulda imalatının yapılması ve bunların tekrar oraya götürülmesi ana başlıkları altında yürütüldü. Bu arkadaşlarımız buraya geldiler, şehrimizi dolaştırıyoruz, ülkemiz hakkında bilgiler veriyoruz. TİKA Yöneticileri projemizi çok önemsiyorlar, tüm Afrika’ya bu projenin içeriğinin dağıtılması ile ilgili çalışmalar içinde desteklerimiz olacak” dedi.

DİKKAT!  Artvin Seçim Sonuçları 2023

TİKA YÜZ AKIMIZ

            Seçimler öncesindeTİKA’nın kapatılmasına yönelik söylemler ile ilgili açıklama yapan Ceylan, “Seçimde birçok şey dile gelmişti, bir nevi yıkım ekibi olarak tabir ettiğimiz grubun önemli söylemlerinden bir tanesinde de TİKA’yı kapatmak vardı. TİKA Türkiye’nin ve ümmet coğrafyasının her alanında Türkiye’nin resmini gösteren ve onlara gönül coğrafyamızdaki tüm insanlara, Müslümanlara özellikle iyi hizmetler yaptığını düşündüğümüz ve her şeyi ile buna feda edilmiş bir kurum olarak yüz akımızdır. Bu son derece lüzumsuz bir söylemdi” ifadelerini kullandı.

            Elektrik Elektronik Alan Şefi ve TİKA Proje Koordinatörü Ali Kemal Sataner ise yaptığı konuşmada, “Proje Çad Encemine Teknik Lisesindeki eğitim öğretimle ilgili oradaki koordinatörümüzün göndermiş olduğu iki tane fotoğrafla başladı. Bu fotoğraflardan sonra biz oraya nasıl fayda sağlarız diye düşündük. Bizim birçok proje tecrübemiz var. Bu proje tecrübeleri ile Avrupa’da teknoloji transferi yaptık, kendimizi yeniledik, birçok yarışmada özgün materyal yarışmasında derecelerimiz var. Bu elde ettiğimiz tecrübeleri Çad Encemine Mesleki Teknik Lisesini geliştirmek için kullanmak maksadıyla başladık. Şu anda da şükürler olsun, hem eğitim hem de teknoloji transferini yapmaktayız” dedi.

            Çad’lı öğretmenler ayrıca Tokat Meslek Lisesine faydalı olmak adına Metal Teknolojisi Atölyesinde okul için kaynak yaptı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet