Dolar 32,2730 0.09%
Euro 34,7634 -0.05%
Gram Altın 2.408,64 -0,03%
Çeyrek Altın 3.997,00 -0,52%
Yarım Altın 7.994,00 -0,51%
Tam Altın 15.887,71 0,21%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Tokat İklimi ve Hava Durumu Verileri

Tokat İklimi ve Hava Durumu Verileri

ABONE OL
26 Temmuz 2023, 19:32:11

Tokat ilimiz genel olarak Karadeniz İkliminin etkisi altındadır. Ancak coğrafi özelliklerinden dolayı ilde farklı iklim türleri de görülür. Tokat ilimiz yükseltisi az olan verimli ovaların yanı sıra yüksek yaylalara da sahiptir. Bu nedenle Tokat hava durumu il içerisinde yöresel farklılıklar göstermektedir.

Tokat’ta Coğrafi Faktörlerin İklime Etkisi

Tokat’ın kuzeyinde yer alan ve bir vadi boyunca uzanan Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçeleri yükseltilerinin az olması ve deniz ikliminden bir miktar etkilenmelerinden dolayı oldukça ılıman bir iklime sahiptirler. Özellikle Erbaa ve Niksar ilçelerinde kış aylarında dahi çok az kar yağışı görülür. Karadeniz ikliminin doğası gereği nemli bir havaya sahip olan Kelkit yöresindeki bu ilçelerin ılıman iklimlerinden dolayı tarımsal üretim çeşitliliği de oldukça fazladır. Özellikle sebze tarımında Erbaa ilçesi ülkemizin önemli merkezleri arasında yer alır.

İlin orta kesimlerinde yer alan Tokat, Turhal ve Zile ilçelerinde ortalama yükseklik bir miktar artar. Karadeniz’in nemli havası bu merkezlere de ulaşır ancak kuzey ilçelerine göre bir miktar daha karasallık fazladır. Bu nedenle hava durumu verileri iç kesimlerde biraz daha serttir. İlin güneyinde yer alan Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt ilçelerinde ise karasallık daha da fazladır.

Tokat’ın kuzey sınırında yer alan Başçiftlik ilçesi coğrafi özelliklerinden dolayı yayla iklimine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı ilçede bir kayak merkezi bulunur. Başçiftlik ilçesi bol miktarda yağış aldığı için hayvancılık açısından oldukça verimli bir yerdir. İlçe ve çevresinde yıl boyu yeşil otlaklar bulmak mümkündür.

Tokat Hava Durumu ve Mevsimsel Özellikler

Tokat en çok yağışı ilkbaharda alır. En yağışlı aylar nisan ve mayıs aylarıdır. Yıllık ortalama yağış miktarı 434 milimetredir. Kış aylarında ise özellikle iç kesimlerde bol miktarda kar yağışı görülür. İldeki yıllık ortalama sıcaklık değeri 12.5 °C düzeyindedir. Tokat 15 günlük hava durumu verilerine meteoroloji siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.

DİKKAT!  Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu Berat Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Tokat ili coğrafi yapısının çeşitliliği, geçiş iklimi kuşağıda yer alması gibi nedenlerden dolayı zengin bir bitki florasına sahiptir. Sıcak ikliminden dolayı Karadeniz’in Çukurovası olarak adlandırılan Erbaa ilçesinde ilkbahar çiçerleri açmışken, Başçiftlik ilçesinde kayak yapabilirsiniz. İklimsel zenginlik Tokat yöresine tarımsal çeşitlilik de kazandırmıştır. Tokat bu yönü ile ülkemizin önemli sebze, meyve ve tahıl üretim merkezlerinden bir tanesidir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet