Dolar 32,4684 -0.08%
Euro 34,7330 -0.75%
Gram Altın 2.434,83 -0,06%
Çeyrek Altın 4.109,00 -0,32%
Yarım Altın 8.292,00 -1,09%
Tam Altın 16.317,56 0,19%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Hesiodos Kimdir? Yunan Kültüründeki Önemi Nelerdir?

Hesiodos Kimdir? Yunan Kültüründeki Önemi Nelerdir?

ABONE OL
19 Ocak 2023, 15:06:22

HESİODOS, SOLON’DAN PLATON’A KADAR. POLİTİK VE TOPLUMSAL DÜZEN DÜŞÜNCESİNİN ÖRNEKLERİNİ SUNAN BİR KAYNAK OLDU.

Boiotia’da MÖ 8, yy’ın ortalarına doğru doğan Hesiodos, yaşamı boyunca, küçük bir toprak parçasını güçlükle işleyen bir köylü olarak kaldı. Ancak Hesiodos, Yunan kültürünün,  ırklar efsanesi  ve  Prometheus efsanesi  çevresinde kurulmasında başrolü oynamış olan kişidir.

Yunan Kültürünün Temel Taşı: Hesiodos

İnsanlığın geçirdiği üç dönem

Irklar efsanesi, beş ayrı ırkı toplar (altın, gümüş, bronz, kahramanlar, demir) ve üç döneme ayrılan çevrimsel bir zaman içine yayılır. Politik ve teolojik bir dünyada altın ırk, gümüş ırkın karşıtıdır; adaletin de ölçüsüzlüğün karşıtı olduğu gibi; iki ırk. iyi veya kötü tanrılara dönüşür Kendini savaşa kaptırmış bir dünyada bronz ırk, kahramanların karşıtıdır, kaba şiddetin, ölçülü yürekliliğe karşıt oluşu gibi; bronz ırk, cehennemin belirsizliğinde yok olup gider, kahramanlarsa insanların belleğinde yaşamayı sürdürür. Demir ırk, insan yaşamının iki türünü içerir bunlardan biri adalede ve çalışmayla uyumludur, diğeriyse yalan ve kavgayla.

Bu üç aşama, insanlığın üç  dönemine karşılık gelir (altın ve gümüş, gençlik; bronz ve kahramanlar, olgunluk demir köhnemiş dünya) ve Avrupa düşüncesinin üçlü yapısıyla kesişir (dini ve hukuki güç askeri işlev; maddi etkinlik)

Fedakârlığın keşfi

Bir Tiran’ın oğlu olan ve adı geleceği gören  anlamına gelen Prometheus. yapacağı işi önce yapıp sonra düşünen kardeşi beceriksiz Epimetheus ile bir ikili oluşturur. Prometheus tanrılara bir öküz kurban eder. Bir tarafa hayvanın etini derisinin altına, diğer tarafa da kemiklerini yağlarının altına koyar. Zeus, yanılgıya düşerek kemikleri seçer. Bunun intikamını da, ateşi insanlardan saklayarak alır Prometheus da güneşten ateşi çalar ve yeryüzüne getirir. Zeus insanlara ceza olsun diye, içinde bütün kötülüklerin bulunduğu kutuyu taşıyan Pandorayı gönderir ve Prometheus ü Kafkas Dağları’nda zincire vurdurur. Orada Prometheus’un sürekli yenilenen karaciğerini yiyen bir kartal vardır. Prometheus, fedakârlığı keşfetmesiyle insan ile tanrısal olanın ayrımını yapar ve ateşi vermesiyle de insanlıktan vahşeti alır. Bunlar onun çifte aracılığının kanıtıdır.

DİKKAT!  Heyceyn Kaç Yaşında? Heyceyn Kimdir?
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet