Dolar 32,4504 -0.15%
Euro 34,8290 -0.66%
Gram Altın 2.441,87 0,23%
Çeyrek Altın 4.123,00 0,02%
Yarım Altın 8.321,00 -0,74%
Tam Altın 16.317,56 0,19%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
“ENGEL OLMA DESTEK OL” YENİ BASKISI İLE ÇIKTI

“ENGEL OLMA DESTEK OL” YENİ BASKISI İLE ÇIKTI

ABONE OL
04 Ocak 2020, 11:09:55

İşitme engelli Mustafa Epik ‘Engel Olma Destek Ol’ isimli kitabında, işitme engelli yazarımız Turan Yalçın’ın başarılı çalışmalarına yer verdi.

Sivas Belediyesinde İşaret Dili Eğitmeni olarak çalışan işitme engelli Mustafa Epik’in Engel Olma Destek Ol isimli kitabı yeni baskısıyla okuyucuları ile buluştu.

İşaret dilinin önemini anlatmak ve işitme engellilere destek olmak için toplumda farkındalık oluşturmak isteyen Epik’in kaleme aldığı Engel Olma Destek Ol adlı kitap, Sivas Belediyesi sponsorluğunda 2016 yılında yayınlanmıştı.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’in önsözü ile yayınlanan kitabın yeni baskısında işitme engelli yazarımız Turan Yalçın’ın Engelleri Aşanlar kitabı ile ilgili bilgilerde yer alıyor.

Engel Olma Destek Ol isimli kitap ile ilgili düşüncelerini dile getiren Yalçın , “Kitabı büyük emeklerle çıkaran Mustafa Epik kardeşimi tebrik ediyorum. Kitabı bastırarak işitme engelliler ve ailelerin faydalanmasına destek olan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’e teşekkür ediyorum. Mustafa Epik’e destek olan Prof. Dr. Recep Toparlı hocaya teşekkürlerimi iletiyorum. Mustafa kardeşime yeni eserlerinde başarılar diliyorum.” Dedi.

Mustafa Epik Engel Olma Destek Ol kitabında işitme engelli yazarımız Turan Yalçın ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Değerli yazar Turan Yalçın ile tanıştım tanışalı güzel ve anlamlı çalışmalar içinde olduk ve olmaya devam ediyoruz. Turan Bey benim gibi işitme engelli, konuşabiliyor, iki üniversite bitirmiş, eğitim seviyesi gayet iyi bir insan. Ancak insanlar, işitme engelli diye yapamaz, edemez zihniyetine ek olarak bir de işitme engelli konusu ile fazla ilgi göstermediğini çok iyi görüyorum ve kitabımda özellikle yer vermek istiyorum. Turan Bey çok ünlü bir yazar olmasa bile bunu konuşmak hiç doğru değildir. Sağlam insanların bile yazar olamadığı bir dünyada yaşıyoruz ve unutmamak gerekir ki Turan Bey işitme engelli. Yıllardır Tokat Gazetesi’nde yazılar yazıyor, “Sessiz Dünyadan Esintiler” kitabı ile başarılı işitme engellileri bir kitapta topladı, “Engelleri Aşanlar” kitabı ile yine başarılı engellileri ayrı bir kitapta topladı. Bunlar saygı gösterilecek çalışmalardır. Engellileri tanıtan bu gibi kitapları sağlam insanlar neden yapmıyor, o kadar kitap yazılırken… Engellileri toplumda görmüyor muyuz? Sağlam insanların yapamadıklarını bazı engellilerin yaptığını görebildiğimiz hâlde bu başarıları neden anlatmıyoruz, anlatılmasını sağlamıyoruz. Engelli olup hayata bağlanmak bile zor iken Üniversite okuyup yazar olmak, kitaplar çıkarmak. Seni çok tebrik ettim ancak bu tebrikler silindi, kimseler görmedi, kayboldu belki de. Bu kitapta tekrar tebrik ediyorum, neden mi? Silinmeyecek ve herkes görecek bu tebriki. Turan Yalçın gibi engellilerin yolunu engelli olmayan insanların kesmediği bir dünya hayalindeyim.

DİKKAT!  SÖZ MİLLETTE…

Turan Yalçın’ın hakkını buradan veriyorum ve kendisine defalarca söylediğim bir ricamı yine buradan yineliyorum. Turan Bey; Senin gibi başarılı bir yazar İşitme engelliler camiasına gerekli hatta çok gereklidir. Engelli olmayan insanların sana bakışına nasıl karşı isem senin İşaret Dili bilememene de o kadar karşıyım. Neden mi?  Sen bizim yol gösterenimiz olmalısın, abimiz büyüğümüz olmalısın, peki İşaret Dili olmadan İşitme engelliler seni nasıl anlayacak? Anlasa bile çok az anlayacak veya “az anlayacak” ben bunu kabul etmiyorum. Engelli olmayan insanların olduğu gibi işitme engellilerin de seni anlaması çok faydalı olacak.

BİR İŞ YAPAMAZ DENİLEN ENGELLİLERİN İLK KİTABI “ENGELLERİ AŞANLAR”

Engelli dediğimiz zaman bazen zayıf düşünceler içinde oluyoruz, bazen ise yardım yapalım düşüncesi ile hareketleniyoruz. Engellilere engel olunduğu birçok durum mevcuttur, bunlardan birisi ise onlara görev verilmemesi ve onların ciddiye alınmamasıdır. Bahsettiğimiz gibi engellilik bir tercih değildir. Bu nedenle engellilere karşı bakış açımızı değiştirmeliyiz. Bugün sağlıklıyız ama yarın? Sorusunu kendimize bir soralım, inanıyorum ki engellileri anlamaya ve onlara yardım etmeye başlayacağız, engellilere karşı olumsuz ön yargıları bir anda atmış olacağız. Bu gibi sorun ve çözümler konuşulurken insanların kaynak arayışında olması gayet normaldir. Sürekli başarı nasıl olur, engelli nasıl yapar diye zihinlerimizde saklayamayacağımız için kitap, dergi gibi eserlerden yararlanma ihtiyacımız olacaktır elbette.

Yok mu diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Tokat’ta yaşayan değerli Abim Turan Yalçın’ın kaleme aldığı ve başarılı engellileri içine alan “Engelleri Aşanlar” kitabını sizlere hatırlatmak istiyorum. Maalesef henüz tam anlamıyla hak ettiği değeri alamayan bu kitabın zaman içinde hak ettiği yere kavuşacağını düşünüyorum. “Engelleri Aşanlar” kolay mı geldiler, neden engelli oldular, nasıl çalıştılar vb. soruların cevabını merak etmemiz gerekiyor. Bir işe yaramaz denilerek zar zor görev ve yetki verilen engellilerin, engel tanımayan “Engelleri Aşanlar” kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Engellilere karşı tutum ve davranışlarımızı değiştirme vakti gelmedi mi? Yoksa geçiyor mu? Zor değil alın ve okuyun.”

DİKKAT!  ZİLE'DE ŞEHİT AİLELERİNE ZİYARET
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet