Dolar 32,2053 -0.22%
Euro 35,1156 -0.22%
Gram Altın 2.498,74 1,32%
Çeyrek Altın 4.112,00 1,11%
Yarım Altın 8.224,00 1,12%
Tam Altın 16.270,99 0,99%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Apple – Garantide Değişim ve Servis İşleyişi

Apple – Garantide Değişim ve Servis İşleyişi

ABONE OL
03 Mayıs 2024, 16:34:47

Bu yazımızda Apple Onarım Merkezinde servisin nasıl işlediğini, hangi cihazların servise uygun olup olmadığını konuşacağız. Bu yazı Apple onarım merkezinde çalışan bir arkadaşımız tarafından yazılmıştır.

 

Cihazların Onarım Merkezine Gelişi

Mart 2017 tarihinden itibaren Apple Yetkili Servisleri ve Apple Store’lar yurtdışından alınmış hücresel aygıtlara (iPad WiFi-Cellular, iPhone) hizmet vermemektedir. Yurtdışından alınan hücresel aygıtları Apple Yetkili Servisleri kabul eder, Apple Onarım Merkezine cihazları gönderir. Yetkili servisler ve Apple Store’lar Sadece Türkiye’den alınmış yani model numarası TU ile biten hücresel cihazlara destek verirler.

[2021 hatırlatması: Bu bilgi 2017 yılında yazılmıştır. Güncelliğini koruyup korumadığı bilinmemektedir.]

Gelen Üniteleri Tanılama

Cihazlar Apple onarım merkezine geldiğinde sistemde gözüken kullanıcı şikayeti, arıza gibi bilgiler cihazda tanılanır. Mesela en popüler şikayetler “Karşıya ses az gidiyorpil çabuk bitiyor, donuyor vs.”  gibi şikayetlerdir. Müşteri şikayetleri göz önüne alınarak cihaza AST2 Diagnostic test yani cihaza genel bir check-up yapılır ve bu test sonucunda cihaza ne yapılacağına karar verilir.

Bakınız: AST 2 testi nedir?

Değişebilecek olan parçalar:

Ekran – Kamera – Pil – Taptic Engine – Swap Cihaz

Aygıtların Garanti Şartları ve Uyumluluk Kontrolleri 

İlk başta cihazların garanti kapsamı, BTK Kaydı ve Etkinleştirme kilidi gibi bilgileri sorgulanır. Cihaz kayıtsız, çalıntı imei, klon imei ise veya etkinleştirme kilidi açıksa hiçbir işlem yapılmadan cihaz müşteriye iade edilir.

Mesela bir anakart arızalı cihazımız var ve bunu teste soktuk. Testte cihazın hatalı olduğunu gördük. Cihaza işlem yapılması için garanti prosedürlerine uygunluğunun kontrol edilmesi lazım. Cihazı sökülerek şu durumlar kontrol edilir:

Sıvı Sensörleri (LCI)

 

Sıvı sensörleri beyaz Olmalı. Kırmızı ise sıvı teması olmuş. Yani ücretli değişim.

Yetkisiz İşlem (Unauthorised Modifications)

 

DİKKAT!  3.nesil AirPods Satışları Başladı mı? Fiyatı ve Gönderim Süresi

 

Yetkili Apple Servisi hariç dışarıdan müdahale görmüş, orijinal parçası değişmiş cihazlar parasıyla bile olsa Apple servislerine uygun değildir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için şu yazımıza bakınız: iPhone yetkisiz müdahale sorunu

Fiziksel Görünüm

Kasada ve ekranda kırık çıkık asla olmayacak. Cihazın kasasında ki ufak tefek çizikler kabul edilebilir. Ekranda ki kıl kadar kırık bile olsa ilk başta ekran ücreti talep edilir.

 

Üst resimde ki gibi bazı hasarlar servise uygun değildir. Yani ücretli değişim bile olmaz. Mesela ikiye ayrılmış cihaz (Catastrophic Damage) Bu konuda ayrıntılı bilgi için şu yazımıza bakınız: iPhone kozmetik sorunları ve garanti durumları

Lightning ve 3.5MM Jack Girişlerinin Kontrolleri

Cihazların giriş çıkış portlarında herhangi bir zorlanma, hor kullanım veya sıvıdan dolayı oksitlenme varsa garanti dışı kalır ve ücret talep edilir.

 

Bu konuda ayrıntılı bilgi için şu yazımıza bakınız: iPhone suya düştü. Ne yapmalıyım?

Kamera Sensör Kontrolleri (High Light Damage)

Lazer, Fener ve Yüksek Menzilli Işıklar Kameraya Zarar Verebilir. Yüksek menzilli ışıklar kameraya tutulduğu zaman, kamerada lekeler meydana gelebiliyor. Ve bu kullanıcı hatasıdır.

Eğer ki bunlardan hiç biri yoksa cihazlara işlem yapılabilir. Örneğin; GSX Veritabanından Servis notunda şunu belirtilir: (Sorun görüldü ve tespit edildi. Anakart arızası var, cihaz Değişimi yapılarak sorun giderilecektir)

Teknisyenlerin İnisiyatifi ve Cihaz Değişimi

 

Apple Onarım merkezlerinin iş yükünü azaltmaları için yapabilecekleri en iyi şey cihaz değişimidir. Teknisyenler de bunu yapmak ister. Ama kullanılan test programları teknisyeni yönlendirir ve teknisyen de onlara uymak zorundadır. Mesela müşterinin ekranında ölü piksel varsa AST 2 testi ekranın değişmesini söyler. Eğer yeni ekrandan sonra da aynı hata devam ederse cihaz değişecektir.  Apple Onarım Merkezi çalışanlarının sistem dışında hareket etmesi mümkün değildir.

DİKKAT!  Mystalk instagram nedir? Mystalk Limit Kaldırma

Değişim Cihazları Toplama Cihazlar mı ?

Hayır. Türkiye’de kanunen toplama cihaz ile değişim yapmak yasaktır. Apple’ın değişim cihazlarına Swap adı verilir. Swap cihazlar sadece kutusuz gelir. Sıfır cihazdan farkı yoktur. Onarılmış vs. Kesinlikle değildir.

Bakınız: Swap cihaz nedir?

Bakınız: Refurbished cihaz nasıl anlaşılır?

Müşterilerin Yasal Hakları 

Müşteri cihazı servise bıraktıktan 20 iş günü sonunda onarılmalıdır. 10 iş gününü geçtikten sonra Apple’dan yedek cihaz (Loaner Device) isteyebilirsiniz. 20 iş günü içinde onarılmayan cihazlar için AppleCare’den kapalı kutu cihaz veya fatura tutarınızdaki fiyatı talep etme hakkınız var.

Tavsiye Ettiğimiz Apple Yetkili Servisleri

Apple onarım merkezine cihazların hızlı gelmesi önemlidir. Tecrübelerimize göre; en hızlı gönderen Artı Servis, Ofis İletişim ve Genpadır. Uzun süre geçtikten sonra gönderen firmalar var. Bu da cihazın onarım süresinin uzamasına ve müşterinin memnun olmamasına neden oluyor.

Genel Arızalar Ve Servis Çözümleri (iPhone Modelleri)

Ekranda leke var

– Ekran Değişimi

Cihaz aşırı ısınıyor

– Testlerde standartların üstünde ısındığı görüldü ve cihaz değişimi yapıldı.

TouchID Donuyor ve Okumuyor

– Ekran değişimi (Eğerki ekran değiştikten sonra devam ederse cihaz değişimi)

Karşıya ses az gidiyor

– Mikrofonlar temizlenip tekrar denenir. Sorun devam ederse cihaz değişir

Titreşim Çalışmıyor

– Cihaz 6S ve üst modeli ise taptic engine değişir veya komple Cihaz değişimi

Kameramda leke var

– Eğer ki kamerada kullanıcı hatası yoksa yani lazer veya elfenerine benzer hasar yoksa cihaz değişecek.

Pil çabuk bitiyor

– Eğer ki pil 500 den fazla şarj edilmemişse pil garanti kapsamından ücretsiz değişir.

Cihazım çok ağır çalışıyor

– En güncel sürüm yüklenerek AST2 testlerden başarı ile geçti. Yazılım onarımı yapıldı.

DİKKAT!  Football Manager 2021 Sistem Gereksinimleri

Sessize Alma Tuşum Bozuldu

– Cihaz değişimi

Kulağa (Ahize) Ses az geliyor

– Ekran değişimi (Ekranlar ahize,touchid, sensör gibi bileşenlerle dolu olarak geliyor.  yeni touchID sensörünü cihaza eşlemek için ayrı bir cihazımıza takıp iPhone ile eşliyoruz. Eşlendikten sonra ekranı takıyoruz)

Şebekem Çekmiyor (Ekranda Kılcal Çatlak Var)

– Ücretli ekran değiştikten sonra cihaz servise uygun olur. İlk başta ekran değişmeli

Macbook arızalandı.

MacBook, iMac, MacMini gibi cihazlarda parça değişimi yapılmakta ama, birden fazla arıza varsa örneğin hem ekranda hem anakartta sorun varsa komple cihaz değişimi yapılır ve eşdeğer ürün verilir. Mesela Mid 2015 se aynı yıl verilir.

iPad, iPod Touch, Apple Watch, Apple TV, Airpods ve diğer Apple Markalı ürünlerin garanti içi parça değişimi yoktur. Komple cihaz değişir.

Sizin cihazınızda ne gibi sorunlar var? Yorumlara yazarsanız yardımcı olabiliriz.

İlginizi çekebilecek konular

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet