Dolar 32,4504 -0.15%
Euro 34,8290 -0.66%
Gram Altın 2.441,87 0,23%
Çeyrek Altın 4.123,00 0,02%
Yarım Altın 8.321,00 -0,74%
Tam Altın 16.317,56 0,19%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
‘YAS-I MATEM’ MUHARREM ORUCU BAŞLADI

‘YAS-I MATEM’ MUHARREM ORUCU BAŞLADI

ABONE OL
20 Ağustos 2020, 11:08:19

“12 İmam Orucu” ve “Yas-ı Matem” orucu olarak da bilinen Muharrem Orucu bugün başladı.  Pir Sultan Abdal Derneği Tokat Şube Başkanlığı görevini yürüten aynı zamanda Hıdır Aptal Ocağından dede olan Muharrem Erkan, Yas-ı Matem orucu ile ilgili bilgiler verdi. Muharrem Erkan yaptığı açıklamada tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covit 19) salgınından kaynaklı bulaşıcılığı azaltmak için cemevindeki muhabbeti bu seneye yönelik kaldırdıklarını söyledi.  Sosyal yaşamı etkileyecek sağlık sorunlarından kaynaklı problemler yaşamamak için böyle bir karar aldıklarını ifade eden Erkan, salgın vakalarında artma olmazsa oruç tamamlandıktan sonra kurban kesileceğini, aşure ile beraber insanlara cemevi binası dışında lokma dağıtılacağını belirtti.

MUHARREM AYI BAŞLADI

Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. Muharrem ayı kutsal aydır. Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kuran-ı Kerimde açıkça belirtilmiştir.

Kurban Bayramı Hicri Takvime göre Zilhiçce Ayı’nın 10. günü başlar. Kurban bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20.günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar.  Muharrem Orucundan önce 3 günlük Masum-u Pak orucu tutulur. Bu oruç küfede şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, İmam Hüseyin’in amcasının oğludur. 3 gün Masum-u Pak ve 12 günlük Muharrem Orucu olmak üzere toplam 15 gün oruç tutulduktan sonra, Muharrem Ayı’nın 13. günü kurbanlar kesilir ve “Aşure” dağıtılır.

Bu yıl Muharrem Orucu 20 Ağustos 2020 tarihinde başlayıp 01 Eylül 2020 tarihinde tamamlanmış olacak.

Muharrem Orucunun tamamlanmasının ertesi günü  peygamberin soyunu devam ettiren imam Zeynel Abidin’in sağ kalması aşkına isteyen kurban keser. Ayrıca matem bitimi Nuh’un tufandan kurtulmasını sembolize eden Aşure çorbası lokma olarak dağıtılır. Nuh’un tufandan kurtulması gibi Şah Hüseyin’in de çok belalı olan dünyada çektiği zulümden kurtularak Allah’ın merhametine kavuşmuştur. Çileli yaşantısını tamamlayarak dedesi (sav) Muhammed, babası Hz. Ali, annesi Hz. Fatma ve abisi Hasan ve diğer şehitlere kavuşmuştur. Muharrem’in onuncu günü Hz Hüseyin’in aynı zamanda kurtuluş günüdür. Bu manada bazı yörelerde ve dergâhlarda Hz Hüseyin’in şahadet günü Aşure dağıtılmaktadır. İki günde diğer imamlar için oruç tutup matemin tamamlanması daha uygun görüldüğünden çoğunlukla aşure çorbası matemin 13. Günü yapılmakta ve matem tamamlanmaktadır. Bütün peygamberlerin tutuğu muharrem orucu tüm Müslümanlara farzdır.

DİKKAT!  ZİNAV GÖLÜ ÇALIŞMALARI GÖRÜŞÜLDÜ

Alevilerin Muharrem Ayında Yapmadıkları
 Düğün, nişan ve sünnet gibi eğlenceler yapılmaz. Müzik dinlenmez. Bıçak gibi kesici aletler kullanılmaz. Mümkün olduğunca az kullanılır. Saf su içilmez. Bedenin sıvı ihtiyacı ayran gibi içecekler ile giderilir. Bunlar dahi kana kana içilmez. Cinsel ilişki olmaz. Et yenmez. Yumurta yenmez. Canlı olan veya canlıya dönüşecek olan hiç bir gıda yenmez.  Tıraş olunmaz. Tırnak kesilmez.

CAN VE İNSAN KUTSAL DEĞERDİR

Hıdır Aptal Ocağından dede, aynı zamanda Pir Sultan Abdal Derneği Tokat Şube Başkanlığı görevini yürüten Muharrem Erkan, “Yas-ı Matem” orucu ile ilgili bilgiler verdi. Dede Muharrem Erkan yaptığı açıklamada, “Muharrem ayı içerisinde masumu pak orucu 3 gün yas-ı matem orucu 12 gün toplam 15 gün oruç tutuyoruz.  Covit 19 salgından kaynaklı, bulaşıcılığı azaltmak için Cemevindeki muhabbeti kaldırdık. Can, insan kutsal değerdir. Sosyal yaşamını etkileyecek sağlık sorunlarından kaynaklı problemler yasamamak için böyle bir karar alındı. Yas-ı Matem İmam Hüseyin ve 72 kişinin Kerbela’da 10 Ekim 680 yılında günlerce susuz, bırakıldıktan sonra kolları, kesilip oklanması sonu şehit edilmeleri tüm insanlığın yüreğine kor ateş̧ düşürdü. Yezidin İslam Halife’si olarak, Peygamber Efendinizin ev halkına yaptığı bu katliam ve işkence, tüm ehlibeyti sevgisini yüreğinde taşıyan insanlar tarafından o gün den bu güne her yıl oruç̧ tutulur.” Dedi.

“EHLİBEYT SEVGİSİNİ YÜREĞİNDE TAŞIYANLAR HER YIL ORUÇ TUTAR”

Masumu pak orucu ile ilgili bilgiler veren Erkan, “ İmam Hüseynin amcasının oğlu Müslim Akili ve 2 küçücük 8-10 yaşlarında çocuklarıyla beraber küfeye gönderdi. Orda bizleri istiyorlar, mektup yazıp çağırıyorlar, git haber ver biz geliyoruz. Bunun haberini alan küfedeki yezit taraftarları bu masum kişileri katlettiler. Onun için 17-18-19 Ağustos 2020 de masumu pak orucu tutuluyor.  (temiz kalpli suçsuz insanlar) bu aynı zamanda dünyanın neresinde masum insan öldürülürse onunda bir anlamlıya yasını çekme, onların ölümüne engel olamamanın verdiği insanlık sorumluluğunu hatırlama olarak da görebiliriz. Devamında 12 gün daha oruç̧ tutuluyor. Orucun sonunda aşure pişiriliyor. Kerbela’da katliamın sonunda sağ kurtulan canlar 10 muharrem 680 de İmam Hüseyin ve diğer Kerbala şehitleri toprağa sırlanıyor. Elde kalan malzemelerle 12 muharremin sonunda bir çorba yapılıyor o da günümüz deki aşure çorbası olarak canlara sunduğumuz aşure çorbası. Hemen hemen çok evler de kaynatılır, eşe dosta yakın komşuya verilir.  Kurban tıklanmasının (kesilmesi) nedeni bu katliamda karahumma hastası olan İmam Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in çadırına hiç̧ biri yanaşmıyor. Karahumma hastalığı bize bulaşıp ölürüz diye. Ondan kaynaklı İmam Zeynel Abidin sağ̆ kurtuldu diye şükür peygamber efendimizin soyu eptel (soyu devam etmeyen) olmadı diye kurbanlar tıklanıyor tüm insanlara dağıtılıyor Allah rızası için. Bugün Ocak dedeleri ve Mürşidimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli seyit olarak bilinir. (İmam Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin soyundan gelmektedirler.)

DİKKAT!  Medaş Elektrik Faturası Borç

Muharrem ayında gün batımı oruç açımı yapılır. Etli yemekler yenmez,  Düğün yapılmaz,  neşeli isler yapılmaz.  Su içilmez Yas-ı matem olduğu için imsak uygulanmaz gece yenilen sade (bol çeşitli olmayan) yemeklerle oruç tutulur. Allah cümle canların niyetlerini kabul etsin.” Şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2020 08 20 at 18.47.14
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet