Dolar 32,5009 -0.03%
Euro 34,8716 -0.56%
Gram Altın 2.439,76 0,15%
Çeyrek Altın 4.123,00 0,02%
Yarım Altın 8.320,00 -0,75%
Tam Altın 16.317,56 0,19%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
UN, TUZ, ŞEKERE EVET  AMA KARARINDA

UN, TUZ, ŞEKERE EVET AMA KARARINDA

ABONE OL
14 Şubat 2019, 07:45:57

Üç beyazın insan sağlığındaki olumsuz etkilerini anlatmak için seferberlik başlatıldı

Çocukların sadece akademik anamda başarılı olmaları yetmeyeceğini, zihinsel, fiziksel anlamda da güçlü ve sağlıklı bireyler olmaları gerektiğini söyleyen Vali Dr. Ozan Balcı, "Çocuklarımızın sağlıklı olabilmesi için sağlıklı beslenmeleri lazım. Önce sağlık, mutluluk sonra başarı. Bunun için üç beyazın düzenli kullanımını önemsiyoruz. Un, tuz ve şekerin kullanımına karşı değiliz, elbette ki kullanacağız ama kararınca kullanacağız. Un, şeker ve tuzun fazla kullanımına 'hayır' diyoruz." dedi.

            Tokat Valiliğinin Eğitim Tokat projesi önderliğinde başlatılan eğitim için sağlık hareketi kapsamında, halk arasında üç beyaz olarak da bilinen un, tuz ve şekerin fazla tüketilmesi durumunda insan sağlığındaki olumsuz etkilerine yönelik okullarda farkındalık ve bilgilendirme seferberliği başlatıldı. Bu kapsamda 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar 27 bin 713 öğrenciye ulaşarak 3 beyaz konusunda farkındalık oluşturmak hedefleniyor.

DSC 0360

            Farkındalık oluşturma adına yapılan çalışmalar kapsamında dün GOP Lisesi toplantı salonunda bilgilendirme semineri düzenlendi. Tokat Sağlık İl Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Alaaddin Terzi, un, tuz ve şekerin fazla tüketiminin insan sağlığındaki olumsuz etkileri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumuna dünyada giderek yayılan obezite hastalığı hakkında bilgi vererek başlayan Diyetisyen Terzi, “Dünya Sağlık Örgütü 1975-2016 yılları arasındaki sayıları karşılaştırdığında 50 sene içerisinde dünyada obezite 3 kat artmıştır. Bu artış giderek devam ediyor. Türkiye’de her 3 kişiden sadece biri sağlıklı kiloda. Bu oran 3 beyazın kullanımına ciddi derecede önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. Bu yetişkinlerdeki rakam. Çocuklarda ise 7-8 yaşlarındaki çocuklarda obezite sıklığı 2009-2016 yılları arasında yüzde 6 ile başlıyor en son yüzde 10’a çıkmış durumda. 7-8 yaşlarındaki her 10 çocuktan biri obez.  Fazla kilolu çocuklarımızla beraber yüzde 25’lik bir oran çıkıyor. Bu da şu demek; 7 yaşındaki her 4 çocuktan biri sağlıksız kilolu. Maalesef oranlar ciddi derecede yüksek. Şuan obezitenin artmasındaki en temel sebep şeker. Gazlı içeceklerin içindeki şekerin fazlaca tüketilmesi. Dünya Sağlık Örgütü’nün çocuklara önerdiği günlük şeker tüketimi en fazla 18 gram. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırma sonucuna göre 12-18 yaş arası çocuklarımız ortalama günde 31 gram şeker tüketmekte. Yani günde ortalama 13 gram daha fazla şeker tüketiyorlar.  Günde 13 gram fazladan tüketilen şeker var. Bu bir ayda 390 gram, 1 yılda 4 buçuk kilogram fazladan tüketilen şeker demek. 10 yıllık tüketiminde 46 kilogram şeker eder. İnsan ömrü ortalama 80 senedir. Fazla şeker tüketimi 40 senede vücudunuzda 184 kilogram şeker birikecektir. 

DİKKAT!  RAMAZAN BAYRAMINDA TRAFİK TEDBİRLERİ ÜST DÜZEYDE OLACAK

DSC 0362

1 KUTU KOLADA 8 BUÇUK ÇAY KAŞIĞI ŞEKER VAR

            Basit şeker tüketimi, obezitenin en temel sebeplerinden biri. Gazlı içecekler ve hazır meyve suları fazla şeker barındırır. 1 kutu kolada 8 buçuk çay kaşığı şeker var. Hazır meyve suyunda ise 9 buçuk çay kaşığı şeker var. Bunların tüketilmesi sağlığınız için ciddi derecede tehlike. Tuz tüketiminde ise hipertansiyon, kalp hastalıklarının sebeplerinden biri fazla tüketimi. Ülkemizde tuz tüketimi çok fazla. Dünya Sağlık Örgütü en son kişi başına 3 gram olarak söyledi. Ülkemizdeki tuz kullanımı ise kişi başı 18 gram ile başladı. 2012’de kişi başı 15 gram tuz, şuan 2017 verilerine göre ise yaklaşık 10 gram tuz tüketiyoruz.  Bir birey her gün vücuduna 7 gram fazladan tuz alıyor.  Bir ayda 210 gram fazladan tuz, 1 yılda 2 buçuk kilo fazladan tuz eder. 10 yılda 25 kilogram, 40 yılda 100 kilogram tuz alıyorsunuz. Tuz, şeker ve un tüketiminde fazladan tüketimin önüne geçmemiz lazım” dedi.

DSC 0406

"SADECE AKADEMİK BAŞARI YETMİYOR"

            Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı projenin önemine ilişkin şunları kaydetti:

            "Çocuklarımızın geleceğini önemsiyoruz. Onların her alandaki başarıları bizim başarımız, her alandaki problemleri bizim problemimiz. İlin valisi olarak bunu dert ediniyorum. Onların problemlerini çözmemiz lazım, değer üretmemiz, başarılarına katkı sağlamamız lazım. 2023 Türkiye vizyonumuz var. Biz de 2023 Tokat olarak başlattık projelerimizi. Bunun altında kültür-turizm, tarım, sanayi, spor, eğitim var. Bu kapsamda Eğitim Tokat projesini başlattık. Eğitim Tokat projesinin bir kısmı da sağlıkla ilgili, eğitim için sağlık hareketi. Çocuklarımızın sadece akademik anamda başarılı olmaları yetmez, aynı zamanda zihinsel, fiziksel anlamda da güçlü sağlıklı bireyler olmaları lazım. Ne demişler 'sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.' İstiyoruz ki çocuklarımız her alanda sağlıklı olsun. Eğitim Tokat projesinin sağlık ayağında çocuklarımızın diş taramalarını yaptırıyoruz. Yaklaşık 15'e yakın diş hekimimiz çocuklarımızın diş tedavileri ile ilgileniyor. Göz ve kulak taramalarını yaptırıyoruz, ortopedik taramalarını yaptırıyoruz. Obezite çağımızın önemli problemlerinden bir tanesi. Çocuklarımızın dengeli beslenmeleri önemli, buna ilişkin de çalışmalar yapıyoruz. Bugünkü programımızda da üç beyazın kullanımıyla ilgili bir araya geldik. Un, tuz ve şekerin düzenli kullanımını önemsiyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı olabilmesi için sağlıklı beslenmeleri lazım. Ne kadar başarılı olursak olalım, sağlıklı bir zihin yapımız, bedenimiz olmadığı zaman başarılı olmamız mümkün değil. Önce sağlık, mutluluk sonra başarı. Bunun için üç beyazın düzenli kullanımını önemsiyoruz. Un, tuz ve şekerin kullanımına karşı değiliz elbette ki kullanacağız ama kararınca kullanacağız. Un, şeker ve tuzun fazla kullanımına 'hayır' diyoruz.

DİKKAT!  SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN BESLENME DANIŞMA HATTI

            Bu bir eğitim programı bütün okullarımızda anlatacağız. Bu kapsamda 32 seminer düzenlenecek. Biz idareciler olarak yaptıklarımızın dışında yapabileceğimiz halde yapmadıklarımızdan da mesulüz."

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet