Turhal’ın ilk müftüsü merhum H. Mustafa Bilgen’in Osmanlıca el yazması eserini günümüz Türkçesine çevirerek “Tarihi Süreçte Turhal” kitabını hazırlayan araştırmacı yazar Hasar Akar, Burhan Kurddan ve Mahmut Hasgül, Turhal TSO ‘nun desteği ile kitabın baskısını yaptırdı. Kitabın tanıtımı için Turhal ilçemizde 21 Kasım Perşembe günü akşamı bir etkinlik oldu.
MEZARI BAŞINDA DUA EDİLDİ
Kitabın hazırlayıcılarından Mahmut Hasgül’ün şehir dışında olmasından ötürü katılamadığı etkinlikte araştırmacı yazar Hasan Akar ve Burhan Kurddan Turhal ilçemize gittiklerinde Turhallı hemşehrimiz Fehmi Ertin’in mihmandarlığında öncelikle merhum müftü H. Mustafa Bilgen’in Kesikbaş camii bahçesindeki mezarı başında dua ettiler. İlçenin tarihi mekanları Turhal Ulu Camii, Şeyh Şehabettin Süheverdi Türbesi, Kesikbaş Camiini, Pisik Çarpan Türbesini ve Turhal Tren Garını gezdiler.
TANITIM TOPLANTISI
1.100 adet bastırılan kitabın tanıtımı için saat 19.00’da Turhal TSO Konferans Salonu’na geçildi. TSO Başkanı Ömer Çenesiz’in ev sahipliğindeki toplantıda, “Geçmiş Günümüzle Buluşuyor” vurgusu öne çıkarıldı. TSO Meclis Başkanı ve Turhal Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Ay, Turhal Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Eyimaya, rahmetli müftü Hacı Mustafa Bilgen’in yeğeni Yusuf Ayhan Necli başta olmak üzere oda üyesi iş insanları yer aldılar.
TURHAL İÇİN KIYMETLİ BİR TARİHİ KAYNAK
Turhal TSO Başkanı Ömer Çenesiz, baskısını yaptırdıkları Tarihi Süreçte Turhal kitabının ilçenin tarihini yansıtacak düzeyde ilk basılı eser olmasına dikkat çekerken, rahmetli müftü H. Mustafa Bilgen’in Osmanlıca el yazması eserini günümüze taşıyan araştırmacı yazar Hasan Akar, Burhan Kurddan ve Mahmut Hasgül’e teşekkürlerini dile getirdi.
Rahmetli Müftü H. Mustafa Bilgen’in yeğeni olan Yusuf Ayhan Necli de bu tanıtım için ikamet ettiği şehir dışından Turhal’a gelirken, oldukça duygusal bir konuşma ile eserin hatırlanıp, gün yüzüne çıkarılmasının mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Sonrasında kitabın hazırlayıcısı Hasan Akar kitaba dair bilgiler aktardı. 1869 doğumlu Hacı Mustafa Bilgen’in Tokat’ta iyi bir eğitimle kendini yetiştirmiş değerli bir din adamı olarak Turhal ilçesine resmi görev verilen ilk müftü olduğunu belirtti. 1964 yılına kadar bu görevini devam ettiren H. Mustafa Bilgen’in Turhal’ın 100 yıllık sosyal hayatında önemli bir yeri bulunan pek çok olayın şahidi kültürlü bir devlet adamı olduğunu dile getiren Hasan Akar “O, sadece dini alanda dönemin medreselerinde öğrenci yetiştirmekle kalmamış, Sivas İl Genel Meclisi Üyeliği, Turhal naipliği, vaizlik, okullarda öğretmenlik, sosyal derneklerde başkanlık, cami ve okul onarımlarında öncülük etmiş, Mustafa Kemal’in Milli Mücadele öncesi ve sonrasında daima yanında olmuştur. Müftülük döneminde Turhal’ın bilinen Şeyh Mustafa Camii (Kesikbaş Camii) yanına büyük bir kütüphane yaptırarak 3500’ü aşkın kitabını buraya bağışlamıştır. Turhal tarihine ve sosyal hayatına büyük ilgi duyan Bilgen, bu alanda da 1950 yılından başlayarak yıllar süren bir çalışma ile ‘Turhal Tarihi’ adıyla bir eser yazmayı da başarmıştır. Eserin orijinali Osmanlıca olup parşömen kağıda kendi el yazısıyla yazılmış, boş bırakılan bazı sayfalarla birlikte toplam 426 sayfadır. Rahmetli Bilgen’in torunu Mustafa Bilgen’den yeğeni Yusuf Ayhan Necli aracılığıyla orijinali teslim alınan eserin fotokopisi çekilerek tekrar aileye teslim edilmiştir. Titizlikle gözden geçirilerek eksik sayfalarla birlikte bazı sayfalar yeniden tercüme edilmiştir. İmkanlar ölçüsünde sadeleştirilerek günümüz Türkçesine uygun hale getirilmiştir.” dedi ve kitabın ortaya çıkmasında katkı veren Turhal TSO Başkanı Ömer Çenesiz’e, Müftü Hacı Mustafa Bilgen’in ailesine, yiğeni emekli eğitimci Yusuf Ayhan Necli’ye, emekli bankacı Basri Atay’a, Tarihçi Alparslan Demir, GOP. Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ekrem Anaç’a, yerel tarihçi Hasan Erdem’e, Remzi Zengin’e, Turhal Belediyesi’nin önceki dönem ve yeni dönem Belediye Başkanlarına teşekkürlerini dile getirdi.
Kitaba dair bilgilendirmenin ardından kitaba emekleri geçen isimlere hediye takdim edildi. Kitaplar katılımcılara dağıtıldı.
foto altı:
Fotoğraftakiler (sol baştan): Tarihi Süreçte Turhal kitabının ortaya çıkmasında emekleri bulunan Turhal TSO Başkanı Ömer Çenesiz, hazırlayıcılardan Mahmut Hasgül adına hediyesini alan Ahmet Divriklioğlu, Burhan Kurddan, Basri Atay, Hasar Akar, Yusuf Ayhan Neclis ve TSO Meclis Başkanı Turhal Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Ay program bitiminde günün anısına bir arada fotoğraf çektirdiler.
**
Osmanlıcadan Türkçeye… Rahmetli Müftü Hacı Mustafa Bilgen’in Osmanlıca olarak kaleme aldığı eseri günümüz Türkçesine çevrildi ve Turhallıların tarihi bir kaynak olarak ulaşabilecekleri kitap olarak bastırıldı.
**
Milli Mücadeleye destek vermiştir…Araştırmacı-Yazar Hasan Akar, kitabın tanıtımındaki bilgilendirmesinde “H. Mustafa Bilgen’in Turhal’ın 100 yıllık sosyal hayatında önemli bir yeri vardır. Mustafa Kemal’in Milli Mücadele öncesi ve sonrasında daima yanında olmuştur.” dedi.
**
Yiğeni Yusuf Ayhan Necli… Merhum Müftü H. Mustafa Bilgen’in yiğeni emekli eğitimci Yusuf Ayhan Necli “Osmanlıca eseri ilk defa 1962 yılında gördüm. Gün yüzüne çıkarılmasını görev edindim.” dedi.
**
TSO Başkanı Ömer Çenesiz… Kitabın baskısını yaptıran Turhal TSO’nun Başkanı Ömer Çenesiz “Turhal tarihi için kıymetli bir eser çıkarılmış oldu.” dedi.