Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? Ne yaparsam devletten kira yardımı alırım gibi sorularınızın tüm cevabı bu haberimizde.
Devlet tarafından gerekli nedenler ile yapılan kira yardımları, her geçen gün daha fazla kişiye ulaşmaktadır. Evleri risk bölgesinde bulunan, dar gelirli bir geçime sahip olan veya pandemi sürecinde işsiz kalan birçok vatandaşa yapılan kira yardımı, birçok kişinin Devletten kira yardımı nasıl alınır? sorusunu sormasına neden olmuştur. Devletten kira yardımı nasıl alınır, hangi belgeler gerekir?
Dar gelirli aileler başta olmak üzere kentsel dönüşüm sırasında mülk veya kira sözleşmesi sonlanacak kişilere verilmesi hedeflenen ve 2012 yılından itibaren milyonlarca ihtiyaç sahibine sunulan kira yardımı, bu vatandaşların ihtiyaç durumunda devlet tarafından verilen yardımlardan faydalanması sayesinde sonuçlanır.
Açlık seviyesinin altında bir gelire sahip olan dar gelirli ailelerin ve kentsel dönüşüm sırasında mülk kaybı, kira sözleşmesi kaybı gibi durumlarda olumsuz etkilenmesi öngörülen ailelerin başvuru hakkının bulunduğu bu yardım, gerekli koşulların sağlanması durumunda birçok aileye verilmeye devam etmektedir.
Kira yardımına başvuran ihtiyaç sahipleri için devlet tarafından özel olarak görevlendirilen birçok devlet kurumu, vatandaşların kira yardımı başvuruları ile ilgilenerek destek vermektedir. 2020 yılı itibari ile vatandaşların kira yardımı için başvuru yapabileceği iki adet devlet kurumu bulunmaktadır;
Gerekli nedenler ile kira yardımı başvurusunda bulunan kişilerin, kira yardımına başvurduğu nedene göre farklılık gösteren çeşitli devlet kurumlarına başvurması gerekmektedir. Kira yardımı başvuru nedenine göre bu iki kurum arasından birine, ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlar başarı ile başvurularını sunabilmektedir.
Barınma alanlarının kentsel dönüşüm nedeni ile risk altında olduğunu beyan ederek onaylatmış vatandaşlar, devletten kira yardımı başvurusu yapma işlemini gerçekleştirebilecekler. Devlet tarafından verilen kira yardımının alım şartları şu şekildedir;
Risk bölgesinde olan ve dar gelirli vatandaşların başvurabildiği kira yardımı için, iki farklı başvuru nedeni kullanılamaz. Risk bölgesinde bulunan gayrimenkul sahipleri, kentsel dönüşüm sırasında evsiz kalacağından devlet tarafından yapılan kira yardımına başvurabilmektedir.
Barınmakta oldukları bina ve mülklerin kentsel dönüşüm alanı içerisinde bulunan kişiler, ”Devletten kira yardımı nasıl alırım?” sorusunun cevabı olarak; risk bölgesinde bulunması durumunda, mülk sahipleri ve kiracılar devlet tarafından yapılan kira yardımından yararlanabilmektedir.
Her yıl bakanlık tarafından güncellenen yardım fiyatları ve ödeme yöntemleri yıl sonlarında açıklanmaktadır. 6306 numaralı kanunun sunduğu hükümler dolayısı ile, başvurularda bulunmak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşlar, ikametgahlarının yer aldığı belediyeler aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebilecektir.
Başvuruları ikametgahın bulunduğu belediyeler tarafından incelenen vatandaşlar, kira yardımı alım şartlarına uygun olmaları durumunda ev, işyeri veya mülkler için devlet tarafından verilmeye devam eden kira yardımından yararlanabilirler.
Kentsel dönüşüm belgesinde bulunan, ev veya iş yerlerini kaybetme ihtimali bulunan vatandaşların merak ettiği sorulardan biri olan ”Devletten kira yardımı başvurusu nasıl yapılıyor?” sorusu için; ikametgahlarının bulunduğu belediyelere başvuru belgelerini sunduğu sırada istenen belgeler arasında şunlar bulunur;
Kira yardımı başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar, ikametgahlarının bulunduğu belediyelere başvurarak bu belgeler ile birlikte kolaylıkla kira yardımı başvurusunu tamamlayabilirler.
Devlet tarafından kentsel dönüşüm arazisi olarak belirlenen ve bu alan içerisinde riskli bölgede barınmaya devam eden birçok vatandaş ve aile için yapılan kira yardımı, mülk sahipleri için oldukça büyük bir önem arz etmektedir.
Kentsel dönüşüm sırasında evi yıkılması yönünde rapor tutulan mülk sahipleri, kentsel dönüşüm nedeni ile evsiz kalarak kiraya çıkması gerekeceğinden; bu durumu belgelemeleri sonucunda devlet tarafından yapılan kira yardımlarından yararlanabilecektir.
Birçok mülk sahibi tarafından merak edilen konulardan biri olan kira yardımı için, mülk sahiplerinin kendi isimleri ile kentsel dönüşüm sırasında zarar gören vatandaşların uyguladığı başvuru yöntemlerini ve devletten kira yardımı formu belgesini kullanarak ikametgah adreslerinin bağlı olduğu belediye kurumlarına başvurularını iletebilirler.
Devlet tarafından ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara yapılan kira yardımlarının büyük bir çoğunluğunu oluşturan dar gelirli ailelerin, kira yardımı yapılabilmesi için birkaç başvuru şartı bulunmaktadır. Bu başvuru şartları arasında şu maddeler yer alır;
Devlet tarafından günümüzde hala yapılmaya devam eden kira yardımları için ”Devletten kira yardımı kimler alabilir?” sorusunu merak eden dar gelirli aileler, başburularını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yaparak, bu kurum tarafından alınan başvurular, bu kurum tarafından incelenerek sonuçlanır.
Dar gelirli ailelerin daha refah bir hayat sürebilmesi adına yürütülen kira yardımları, bu ailelerin barınma sorunlarını en güvenli bir şekilde çözülmesini hedeflemektedir. Bu nedenle kira yardımı başvurusunda bulunacak dar gelirli ailelerin, ilçe kaymakamlıkları içerisinde yer alan Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ofislerine şu belgeleri sunması istenir;
Bu belgelerin eksiksiz bir şekilde ilgili mecralara teslim edilmesi sonucunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirli ailelerin evlerine gönderilen bir denetleme ekibi bulunur. Bu ekibin tuttuğu rapor sonrası, şartlar sağlandığı takdirde kira yardımı almaya hak kazanılır.
Dar gelirli ailelerin sosyal yardımlardan yararlanabilmeleri için gerekli belgeler arasında bulunan fakirlik belgesi, gerekli incelemeler sonucu ailenin açlık sınırı altında bulunması ile verilen bir yardım belgesidir.
Mahalle muhtarlıkları tarafından dar gelirli ailelere verilen fakirlik belgesini alabilmek için, aile ikametgahının bağlı olduğu mahalle muhtarlığına başvurulması gerekmektedir. ”E-devletten kira yardımı nasıl alınır?” sorusunu soran birçok dar gelirli aile; gerekli incelemeler sonucu ailenin açlık sınırı altında bulunması durumunda, mahalle muhtarlığı tarafından bu ailelere fakirlik belgesi verilmektedir.