Eylemin ya da durumun gerçekleşmesinin başka bir durumun yerine gelmesine bağlı olduğu cümlelere şart (koşul) cümlesi denir. Şart cümlelerinde, koşul yerine gelirse yargı gerçekleşecektir.
Cümlesinde, “rahat etme” eyleminin şartı “ödevlerini bitirme”sine bağlanmıştır. Yani eylemin oluşması için bir koşul öne sürülmüştür.
DİKKAT! Şart cümlesi ile nedeni birbirine karıştırmamak gerekir. Neden bir kavramın olmasında etkiyi yaratan şeyken şart, etkinin ortaya çıkmasını sağlayan şeydir.
DİKKAT! Şart cümlelerinde “–sa, –dıkça, ama, mı” gibi kavramlar kullanılır.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart (koşul) anlamı vardır?
A) Leonardo da Vinci: “Sevgi, bilgiden doğar.” demiş; oysa bilgisiz sevgiler de vardır. B) Eleştirel düşünceyi özümseyen, insanın insanlaşması için çalışan kişiler yok artık. C) Yaşamın tadı ve kişinin mutluluğu insanlaşmakla eş anlamlıdır. D) Atatürk’e duyulan sevgi, akıl ve bilimin denetiminden geçmeli ki bir değer taşısın. E) Hangi meslekte olursa olsun insan, dünkü insan değil, daha bilinçli.
Çözüm: D seçeneğinde Atatürk’e duyulan sevginin değer taşımasının koşulu dile getirilmiştir. Yanıt D
“Sanatçı kendinden önce gelmiş olanların bir adım ötesine geçmek isterse onların eserlerine dudak bükerek bakmamalı tam tersine bu eserler karşısında gözünü dört açmalıdır.”
Yukarıdaki cümlede bir yargının gerçekleşmesi başka bir yargıya bağlanarak koşul-sonuç cümlesi örneklenmiştir.
Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamayı örnekleyen bir kullanım vardır?
A) Sanata adımını yeni atanlar, doğal olarak sanata farklı yaklaşımlar getirmek ister. B) Eski sanatçıların çalışmaları ve bilgi birikimleri yeni sanatçılardan fazla olduğu için bu sanatçılar daha etkindir. C) Yenilik peşinde koşan sanatçıların sanata zarar verme ihtimalleri fazla olabilir. D) Kendinden başkasını beğenmeyen sanatçıların başkaları tarafından beğenilme şansı yoktur. E) Bir sanatçı beğenilmek istiyorsa başkalarının yaptıklarını yapmamalıdır.
Çözüm: Verilen cümlede koşul anlamı söz konusudur. E seçeneğinde de sanatçının beğenilmesinin koşulu ele alınmıştır. Yanıt E