Dolar 32,3558 -0.02%
Euro 34,7954 0%
Gram Altın 2.395,54 -0,05%
Çeyrek Altın 3.979,00 -0,62%
Yarım Altın 7.958,00 -0,62%
Tam Altın 15.794,73 -0,18%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER

RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER

ABONE OL
16 Mayıs 2019, 09:20:15

Medicalpark Özel Tokat Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Candan Aktaş Ramazanda sağlıklı beslenmenin detayları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

            Ramazan ayının gelmesiyle değişen beslenme alışkanlıklarımızla beraber yapılan hatalar, bilmeden birçok probleme sebep olmaktadır. Artan hava sıcaklıkları, uzun süren açlık dönemi, sıvı kayıpları, tansiyon ve kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak yorgunluğa neden olabilmektedir. Ani ve hızlı tüketilen yemekler sonucu, uzun süre boş kalan mide de ağrı, gaz, şişkinlik, yanma sorunları yaşanırken aynı zamanda kabızlık da sıkça yaşanılan problemlerdendir. Peki ramazanda bu sağlık problemlerini yaşamamak ve kilo almamak için nasıl beslenmeliyiz? İşte beslenme önerileri

1.Öğün Sayısına dikkat!

Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

2.Sıcak ve nemli havalar su kaybettirir.

Özellikle sıcaklık ve nem artışı ile birlikte vücutta terleme daha fazla olmaktadır. Bununla birlikte artan sıvı ihtiyacını iftar ve sahur saatleri arasında tamamlamak için 2-2,5 litre (10-14 bardak) su içilmesi gerekmektedir.

3.Sahura kalkmak önemli.

Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Protein içeriği yüksek bir kahvaltı yapılabilir. Yumurta, süt, peynir, bol yeşilliklerden ve tam buğday ekmeğinden oluşan bir kahvaltı sahur için iyi bir seçim olacaktır.

4.İftar ve sahur arasına ara öğün şart.

Gün boyu çok uzun süre aç kalan vücudun düşen metabolizma hızını yükseltmek için iftar ve sahur arasında kalan sürede en az üç öğün besin tüketilmesi gerekmektedir. 1 kase çorba ile açılacak iftar öğününe 10-15 dakika mola verilip sonra ana yemek tüketilirse hazımsızlık, şişkinlik yaşanmaz. Ayrıca tüketilen besinlerin çoğunlukla yağ olarak depolanması engellenmiş olur. Ana yemek tüketiminden ortalama 1,5 saat sonrası küçük bir ara öğün yapmak da kilo koruma açısından etkili olacaktır.

DİKKAT!  SON DÖNEMİN KABUSU: MANTAR ZEHİRLENMELERİ!

5.Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar

İftar saatine kadar düşen kan şekeri sebebi ile artan tatlı tüketme ihtiyacında da, sağlıklı seçimler yapmak önem taşımaktadır. Şerbetli ağır tatlılar yerine porsiyon miktarları dengelenerek sütlü tatlı, güllaç, meyve tatlıları veya dondurma yemek daha sağlıklı seçimler olacaktır.

6.Fiziksel aktiviteyi unutmayın

İftar öğününden 1-2 saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüş sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmakla birlikte kan basıncını yani tansiyonu dengeler, aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.

7.Kabızlık sorun olmasın

Beslenme düzenindeki değişiklikler ve gün içine dağılmış sıvı tüketimi olamayacağından kabızlık da Ramazan ayında sık görülen bir sindirim problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kabızlığı önlemek için öğünlerde posa içeriği yüksek besinler (kurubaklagiller, salatalar), ara öğünlerde de meyve tüketimini ihmal etmemek gerekmektedir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet