Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (TOGÜ) öğrenim gören öğrenciler, öğrenci ekonomisi üzerine konuştu. Gelir gider dengesinin doğru ayarlanması gerektiği vurgulanırken, tasarrufa ilişkin ipuçları verildi.
Öğrenciler için üniversite yılları çok değerli ve özel bir yere sahip. Yaşadıkları şehirden başka bir şehre okumaya giden öğrenciler bu dönemi gezip görerek, sosyal aktivitelere katılarak daha verimli geçirmek istiyor. Ekonomik açıdan burs ve kredi olanakları üniversitelilere kolaylık sağlasa da; kira, faturalar, ulaşım, kitap- kırtasiye giderleri, sosyal harcamalar, yemek giderleri öğrencilerin parayı yönetmesini zorlaştıran konular. Tokat’a eğitim için gelen Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencisi Beyza Ünlü ve Maliye mezunu aynı zamanda Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Tuğba Öz ile öğrenci ekonomisi üzerine sohbet ettik, tasarruf önerileri ile ilgili bilgiler aldık.
GELİR-GİDER ARASINDA DENGE KURULMALI
Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Tuğba Öz öğrenciler için para yönetimi hakkında ipuçları verdi. Üniversitelilerde düşük bütçe ile kaliteli yaşam beklentisinin olduğunu belirten Tuğba Öz, “İlk olarak aylık gelir ve giderler arasında denge kurulmalı. Öncelikle harcamalar kontrol altına alınmalı, gereksiz harcamalar azaltılıp gerçek ihtiyaçlara bütçe ayırmaya önem verilmeli. Çok gerekli olmayan bir eşya satın almayın. İndirimleri takip edin kitap, kırtasiye, teknoloji, spor, kozmetik diğer sektörlerde mağazalar belirli dönemlerde indirime gider, ihtiyacınız çok acil değilse indirimli dönemde alın. Düşünmeden, ihtiyacınız olduğuna karar vermeden hiçbir şey almayın. Aldığınız her şeyin faturasını alın ve ay sonunda faturaları kontrol edin, böylece paranın en çok neye harcandığını net olarak anlayabilirsiniz. Fastfoodlardan ve hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzun durun. Öğrenciler her dönem sonunda memleketlerine dönerler, seyahat için araştırma yaparak en uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Kredi kartı kullanıyorsanız, harcamalarınızda dikkatli olmanız şart, bu harcamaları sınırlandırın.” Dedi.
GEREKSİZ HARCAMALARDAN UZAK DURUN
Tasarruf ile ilgili bilgiler veren Beyza Ünlü: “Önemli olan konu geliriniz ve giderleriniz arasındaki dengeyi doğru ayarlamak. Bunu başardığınız takdirde rahat bir öğrencilik hayatı yaşarsınız. Bu noktada gereksiz harcama yapmamak çok büyük önem taşıyor, gereksiz harcamalardan kaçınılmalı. Alışveriş yaparken “Buna ihtiyacım var mı? Sorusunu düşünerek harcamalarınızı ona göre belirleyin.Harcamalarınızı kontrol edin, sigara alkol gibi sağlığa ve bütçeye zararlı şeylerden uzak durun. Sezon sonu indirimleri takip edin ve acil olmayan ihtiyaçlar için sezon sonunu bekleyin. Marka kıyafet takıntınız olmasın.Tokat pahalı bir şehir olmasa da ev kiraları çok fazla. Evde kalan öğrenciler su ve elektrikten tasarruf etmek için bulaşık ve çamaşır makinesi tam dolunca çalıştırsın,enerji tasarruflu ampuller kullanın, evdeki eşyaları yeniden değerlendirin, marketlerde fiyat karşılaştırması yapın.” İfadelerini kullandı.