Dolar 32,5393 0.12%
Euro 34,9452 -0.21%
Gram Altın 2.439,87 0,15%
Çeyrek Altın 4.131,00 0,22%
Yarım Altın 8.401,00 0,21%
Tam Altın 16.287,41 -0,04%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
(ODBEKDER)  OĞUZ DULKADİROĞLU BEKDİK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ’NCE DÜZENLENEN “BEKDİK TÜRKMENLERİ 9.ULUSAL 4.ULUSLARARASI KÜLTÜR ŞENLİĞİ” ÜZERİNE

(ODBEKDER) OĞUZ DULKADİROĞLU BEKDİK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ’NCE DÜZENLENEN “BEKDİK TÜRKMENLERİ 9.ULUSAL 4.ULUSLARARASI KÜLTÜR ŞENLİĞİ” ÜZERİNE

ABONE OL
11 Eylül 2018, 08:12:50

(ODBEKDER)  OĞUZ DULKADİROĞLU BEKDİK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ’NCE DÜZENLENEN “BEKDİK TÜRKMENLERİ 9.ULUSAL 4.ULUSLARARASI KÜLTÜR ŞENLİĞİ” ÜZERİNE 

 

                                                                                                           *Hasan AKAR

                Konya’nın hayatımda apayrı bir yeri var. 1976-1979 yılları arasında üç yılımı yüksek öğrenim vesilesiyle geçirdiğim bu şehirde Hz. Mevlâna’nın derin tasavvufi düşüncelerinden etkilenmemem mümkün değildi. Öyle de oldu nitekim 2018 yılında gün yüzüne çıkarmayı başardığımız “Tokat Mevlevîhânesi ve Son Şeyhi Abdûlhadi Efendi” adlı eserimizin kaynağı o izlerin 40 yıl sonra yansımasıdır. Ve vuslata ulaşmayan ama güzel yaşanılıp hatıralarıyla avunduğumuz bazı ilklerimiz, ilk sancılarımız, ilk ağrılarımızdır Konya.

                Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü’nün yurdundaki 10 kişilik odamızda kalanların yarısı Ereğli İlçesindendi. Vedat Gömleksiz, İbrahim Karakurt, Mehmet Tuncay, Ömer Tuna hatırladıklarım. Keza sınıfımızda da Ereğlili arkadaşlar vardı. Bu arkadaşların dışında çok değerli bir dost edinmiştim ki adını unutmamın mümkün olmadığı adam gibi adamlardan biri de Behçet Polat’dı.

                Zor yıllardı, kardeşin kardeşe düşman edildiği ağır dönemler geçirdik. Ereğlili arkadaşlar memleketlerine öyle bir güçlük içinde gidebiliyorlardı ki bazen ruhları kadar kolları kanatları da iyi bir imtihandan geçirilmiş arızalı bir vaziyette Konya’ya dönüyorlardı.

                Netice olarak bu bunalımlı yıllardan bugüne pek çoğuyla görüşme gayreti içinde olduğum Ereğlili dostlarım kaldı. Onun için Ereğli’nin, adam gibi adamların, Bekdikler’in yaşadığı bu şehrin dünden bugüne uzanan zaman dilimi içinde yeni dostlarla artık ayrı bir yeri var bende.

                Ama bugün Ereğli yüz elli bine yaklaşan nüfusu ile o geçen zamanın ötesinde birliğin beraberliğin tesis edildiği bir şehir haline gelmiş. Mükemmel belediyecilik çalışmaları ile tertemiz bir yerleşim bölgesi olmuş. Göç vermekten ziyade göç almış ve süt, meyve suyu fabrikaları ile ekonomik açıdan gelişmiş bir şehir artık.

                Ereğli’ye ilk davet 23 Ekim 2016’da Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Kültürünü Yaşatma Derneği’nce organize edilen ve Ereğli Belediyesi’nce desteklenen “Şiirlerle Ömer Halisdemir’i Anma Programı” vesilesiyle gerçekleşmişti. 15 Temmuz 2016’daki hain kalkışmanın bertaraf edilmesinde canını vererek şehit düşen Bekdik Ömer Halisdemir’i (1974-2016) dua ve şiirlerle Ereğli Kültür Merkezi’nde  -bugün aramızda olmayan -Mustafa Ceylan’la (1952-2018) birlikte 10 şair anmıştık.

                İki yıl sonra bu topraklar bizi bu kez Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Kültürünü Yaşatma Derneği’nin (OBDEKDER) değerli başkanı, kadim dostumuz Dr. Ali Sayar’ın nazik davetiyle yine Ereğli’ye çekti.

**

                1 Eylül 2018 Cumartesi günü öğleden sonra Tokat’tan şair arkadaşım Rasim Yılmaz ile birlikte Ereğli otogarındayız. Dernek üyelerinden tatlı dili ve güler yüzü ile hemen içimizin ısındığı genç bir kardeşimiz Cafer bizi karşılamakla görevlendirilmiş. Etkinliklerin afişleriyle özenle giydirilip süslenmiş bir minibüsle Ereğli caddelerinde siyasetçiler gibi güzel bir tur atıp diğer katılımcılarla birlikte Sümer Sosyal Tesislerinde buluşuyoruz. Dernek Başkanı Dr. Ali Sayar ve yönetimince ve bizim için ayrı bir değeri olan şairlerimizden İbrahim Düğer, Rıfat Çakır, Zübeyde Gökbulut ve diğer dostların hoş geldiniz karşılamaları, tanışmalar ve yemekle birlikte güzel bir sohbetten sonra bize ayrılan otelde konaklamak üzere ayrılıyoruz.

                Dulkadiroğulları’ndan olan Bekdik Türkmenleri Anadolu coğrafyasında özellikle İç Anadolu Bölgesi ağırlıklı olmak üzere Konya/Ereğli ve Niğde/Bor’da, hayatlarını dik durmayı bilerek Orta Asya’dan getirdikleri dil ve kültürlerini halen muhafaza ederek, gelenek ve göreneklerini bozmadan varlıklarını devam ettiriyorlar. Osmanlı Devleti içinde ayrı bir yeri olan Bekdikler memleketin bekası için her zaman –en son 2016 15 Temmuz kalkışmasında olduğu gibi- dik durmayı ve gerektiğinde canlarını feda etmeyi bilen bir soy olarak itibar kazanan aşiretlerimizden.

                Bekdikler deyip geçmeyin. Çünkü Kahramanmaraş’ta Fransız’a ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam’ın (İmam Ahmet-1871-1922),Osmanlı Devleti’nin ilk PTT Müdürü Ahmet Fahri Bey’in (1862-1928),Galatasaray’a Aslan ismini veren Aslan Nihat Bekdik’in (1902-1972),Türk Edebiyatının ölümsüz isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek’in (1904-1983) Bekdik olduğunu unutmayın.

                Biz bu yazımızda asıl 2 Eylül 2018 Pazar Günü Konya/Ereğli’de yapılan “Bekdik Türkmenleri 9.Ulusal 4.Uluslararası Kültür Şenliği”ni gözlemlerimiz doğrultusunda konu edineceğiz.

                2 Eylül 2018 Pazar Günü dernek üyelerinden Feridun Keleş’in koordinesiyle sabah 10.00’da şenliklerin yapılacağı Ereğli Atatürk Kültür Parkındayız. (Regülâtör) Halk arasında regülâtör olarak bilinen alan tıklım tıklım, şenlik merkezinin etrafında kültür ve sanat ağırlıklı sivil toplum örgütleri, yöresel dernekler, yayınevleri, okullar kendilerini tanıtmak için çadır ya da stant açmışlar. Bunlara ilaveten çok sayıda satıcı da gelenlerin ihtiyacını karşılamak için ayrı yerlerde üstlenmişler.

                Saat 10.30’a doğru davetliler, katılımcılar hemen hemen yerlerini almış durumdalar. Protokol masalarına ve uygun stantlara Ereğli Belediyesi’nce yayınlanan “Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Kültürünü Yaşatma Derneği Şiirlerle Şehit Ömer Halisdemir’i Anma Programı”ndaki şiirleri ihtiva eden bir eser ve asli görevinin dışında kültürel alandaki çalışmalarıyla da göz dolduran Dernek Başkanı Dr. Ali Sayar’ın hazırladığı “Bekdik Türkmenleri Kısa, Tarih, Kültür” kitapları konulmuş.

                Program;  Atatürk, silah arkadaşları ve ebediyete intikal eden tüm şehitlerimiz için yapılan saygı  duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlıyor. Sunumu ülkenin tanınmış sunucularından Yozgatlı Şair Rıfat Çakır Bey yapıyor. Ereğli’nin sevilen imam hatiplerinden Ulu Camii İmam hatibi Ahmet Ünlü davudi sesiyle Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıp dua ettiriyor.

                İlk konuşma Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Dr. Ali Sayar’ın. Aylardır ekibiyle birlikte yoğun bir çalışma içinde bulunan SAYAR, konuşmasının ağırlığını derneğin faaliyetleri ile birlikte katılımcılara ve şenliğe katkıda bulunan kurum, kuruluş ve şahsiyetlere teşekküre ayırıyor. Devamında ise ünlü Bekdikleri kısaca tanıtıyor ve Ereğli’de büyük bir caddeye Kahramanmaraş ve Dulkadiroğlu Caddesi isminin verilmesi, Kahramanmaraş’la bağların koparılmaması ve orada da yine bir caddeye Ereğli Caddesi’nin isminin verilmesini, iki şehrin kardeş şehir ilan edilmesi ve Kahramanmaraş’ın başkenti olduğu Dulkadiroğlu Devleti Mimarisinin yansıtılacağı eserlerle donatılması isteklerini vurguluyor. Bana göre SAYAR’ın bu konuşmanın en nezaketli yönlerinden birisinin de kurumları, kuruluşları, katılımcıları ve katkıda bulunanları tek tek sayarak gönülleri almayı başarmasıydı.

                Sahneye Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aydın Beyatlı davet ediliyor. Beyatlı: “Bölgemiz ve Ortadoğu bugün bir ateş çemberi içinde yanmaktadır. Bir Arap baharı deyip getirdiler. Kuzey Afrika’ya, Ortadoğu’ya kin, nefret, gözyaşı getirdiler. Maalesef Arap ülkelerinin pek çoğu Amerikalılara ve emperyalist güçlere boyun eğmişlerdir. Kuzey Suriye’de ve Irak’ta oynanan oyunlarla Türkiye ve Ankara sıkıştırılmak istenmektedir. Ama gafiller bilmezler ki Türk-İslam coğrafyasının lideri Türkiye, Çanakkale’de, Kuttul Amare’de ve son olarak 15 Temmuzda düşmana gereken dersleri vermişlerdir.” diyor ve emeği geçenleri kutluyor.

                Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Gökhan da bütün katılımcıların dikkatle dinledikleri Bekdiklerin tarihi üzerinde yaptığı çalışmalardan bir kesit sunuyor.

                Belediye Başkanı Özkan Özgüven: “Birlik ve beraberlik duyguları ile bu milletin çözemeyeceği problem olmayacaktır. Bunun tesisi için Türk dünyası büyük bir gayret içindedir. Bugün milletler geçmiş kültürü ile gündeme geliyorlar. Biz Ereğli Belediyesi olarak kültür ve sanat çalışmalarında üzerimize düşeni daima yapacağız. Daha iyi daha güzel bir Ereğli için çalışıyoruz.” diyerek duygularını halkıyla paylaşıyor.

                Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Dulkadiroğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Akif Kahveci de konuşmasında Kahramanmaraş Belediyesi olarak bu tür etkinliklere destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini vurguluyor.

                Bu tanıtım konuşmalarından sonra siyasi partilerin temsilcileri sırayla sahneye davet edilip selamlama konuşmalarını yapıyorlar. Hepsi de nezaket kuralları içerisinde memleketin birliği, beraberliği üzerinde ortak fikirlerini söylüyorlar. İyi Parti adına Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, MHP adına Konya Milletvekili Esin Kara, CHP adına Konya Milletvekili Abdullatif Şener, AKP adına Konya Milletvekili Halil Etyemez güzel konuşmaları ile halkla bütünleşip alkış alıyorlar.

                Bu konuşmaları Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaren’in konuşması takip ediyor. Sonrası şenliğin eylem bölümlerine geçiliyor.

                Maraş ALPEDO Dondurmaları sahibi İş Adamı Sami Kervancıoğlu bir kamyon dondurma ile geldiği Ereğli’de ekibine mükemmel bir dondurma gösterimi sunduruyor.

                Ereğli /Zengen Köyü’nün kızlı erkekli gençleri mahalli kültürümüzü dil açısından yansıtan “Tandır damında” adlı bir dramayı sahnede profesyonel tiyatroculara taş çıkartırcasına sahneliyorlar.

Sırayı yörenin büyük değerlerinden Şair Bekdikli İbrahim Düğer alıyor. Birbirinden güzel iki şiiri ile (Size selam getirdim) katılımcıları büyülüyor.

                Programda sıra koyun kırpma, yün eğirme(kirvan) ve çiğ (kamış) örme yarışmaları var. Ekipler verilen zaman içerisinde görevlerini zamanında yapmanın hızlılığını ve hazzını yaşıyorlar. Oluşturulan jüri de yarışmacıları titizlikle takip ederek derecelerini ilan ediyorlar.

                Şenlik Ağası seçimi için dernek yönetiminin Ömer Halisdemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir’i daha önceden belirlediği, ancak kendisinin hastanede tedavi altında bulunduğundan katılamadığı belirtiliyor. Bu bölümde Düziçili Şairlerden İbrahim Özdemir güreşlerdeki cazgır manileriyle yer alarak ayrı bir renk katıyor.  Ağalığa Ereğli PANKO BİRLİK Başkanı Talha Üzer seçiliyor. Ancak seçilen ağa güzel bir jest yaparak Şehit Ömer Halisdemir’in kardeşi Doğan Halisdemir’i sahneye davet ederek ağalık kisvesini ona giydiriyor.

                Şenlik alanı, Ereğli İmam Hatip lisesi mehter takımının seslendirdiği Ceddin Dede ve Hücum marşları ile yeniden şenleniyor. Bunu Kahramanmaraş Belediyesi Folklor ekibinin mükemmel gösterisi izliyor. Kerkük ekibi ve Anadolu Folklor Vakfı Ereğli Grup Başkanlığı ekiplerin sahne almasından sonra Bekdik kültürünü sembolize eden üç dokuma kilim ve on topak ev açık artırmaya çıkarılarak derneğe katkı sağlanıyor.

                Sonrasında Kahramanmaraş Belediyesi Ses Sanatçısı Avniye Özen sazı ve güzel sesi ile Kahramanmaraşlıları Ereğli kültürüyle buluşturuyor.

                Sırada davetli dört şair var. Kırşehir’den Zübeyde Gökbulut, Sivas’tan bendeniz Hasan Akar, Tokat’tan Rasim Yılmaz ve Nahçıvan’dan Zeynep Nahçıvanlı yüreklerimizden taşan duygularımızı Ereğli halkının duygularıyla buluşturuyoruz.

                Şenlik Türk Halk Müziği sanatçıları Gülşen Kutlu ve Emel Taşçıoğlu konseri ile katılımcıları bir türkü deryasına götürüyor. Türküler okunurken Çumralı Arap Ali ve ekibi sahneye ayrı bir güzellik katıyor. Ereğlililer Gülşen Kutlu’dan dinledikleri  “Dersini almış da ediyor ezber” ,Emel Taşçıoğlu’ndan “Mühür gözlüm seni elden” parçalarıyla coşup neş’elerinin zirvesine tırmanıyorlar.

                Ve bu mükemmel  ve dolu dolu  program Dernek Başkanı Dr. Ali Sayar’ın artık yorgunluktan kısılmış sesiyle yaptığı hediye çekilişi ile akşam 18.00 sularında sona eriyor.

                Bugüne kadar çok sayıda etkinliğin organizesinde bulundum ya da katıldım. Ancak Konya/Ereğli’de düzenlenen bu şenliğin bir gün olmasına rağmen kusursuz seri bir şekilde gerçekleştirilmesi her kuruluşun, her yiğidin harcı değildir düşüncesinde buluştum. Gördüm ki dernek başkanı Dr Ali Sayar Bey ekibiyle birlikte kurumlarla iyi bir diyalog kurmuş, halkını kucaklamayı bilmiş, sevmiş, sevilmiş.

                Bu vesile ile Oğuz Dulkadiroğlu Bekdik Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Dr. Ali Sayar Bey ve yönetimi başta olmak üzere Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaren,  Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, Bekdikli Ozan İbrahim Düğer’e ve diğer emeği geçen kurum ve kuruluşlara ve isimsiz kahramanlara teşekkürü bir borç biliyor, en kalb-i duygularla selamlıyoruz.

*Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet