Dolar 32,4457 -0.14%
Euro 34,7850 -0.56%
Gram Altın 2.441,35 0,21%
Çeyrek Altın 4.106,00 -0,39%
Yarım Altın 8.288,00 -1,13%
Tam Altın 16.320,49 0,20%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

ABONE OL
16 Ağustos 2022, 15:00:23

Mide balonu işlemi, çeşitli müdahaleler ile kilo veremeyen kişiler için uygulanan bir kilo verme yöntemi olmaktadır. Mide balonu, mideye yerleştirilip şişirerek kısa süreli zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Bilinen yöntemlerden farklı bir işlem olduğu için işlem sonrası beslenme de oldukça önemlidir. Mide balonu sonrasında beslenme daha sağlıklı olmalıdır.

Mide balonu işlemi sonrasında beslenme düzeninde birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Standart beslenme modelinden daha fazla dikkat gerektiren bir süreç olmaktadır. Uzman diyetisyenler tarafından uygun bir diyet listesi hazırlanır. Ve kişiler bu diyet listesine uyum sağlamak durumundadır. Mide balonu işlemi sonrasında kişiye özel olarak diyet listesi hazırlanmaktadır. Kişiye özel olmakla beraber genel olarak beslenme tarzı aynı olmaktadır. Her kişinin bünyesi ve ihtiyaçları farklı olduğu için bu doğrultuda bir diyet listesi hazırlanması daha doğru olmaktadır.

Mide Balonu Sonrası İlk Hafta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide balonu işleminin ardından ilk olarak sıvı tüketimi dikkat çeker. İşlemden sonra ki ilk iki gün sıvı ağırlıklı beslenmek gerekir. İlk zamanlarda ağır besinler tüketmemek son derce önemlidir.  Bu açıdan sıvı içecekler, et suyu, tavuk suyu, süt ve çorba gibi besinler tüketilmelidir. Özellikle bitki çayları da tavsiye edilen sıvı gıdalar arasında yer alır. Tüketilen sıvının protein içeriğine dikkat edilmesi gerekir. Protein açısından yüksek oranlı sıvılar tüketilmelidir. İki günlük sıvı diyeti içerisinde su tüketimi de ideal seviyede olması gerekir. Tavsiye edilen su miktarı ise 1,5 ile 2 litre aralığındadır. İdeal oranda su tüketilmesi, dehidrasyonu önlemek içindir.

Buradan özetle mide balonu işleminin ilk iki gününde sıvı besinler ağırlıklı bir beslenme söz konusu olmaktadır. Diyetisyen tarafından tavsiye edilen sıvı besinler rahatlıkla tüketilebilir. Kahve veya çay tüketimi yasak olmamakla beraber, tek ana kaynak çay veya kahve olmamalıdır. Vücut için yararlı olan sıvı besinler tercih edilerek, vücudun ihtiyaç olan vitamin ve minerallerin karşılanması gerekir.

DİKKAT!  Karabük Nöbetçi Eczaneler

Sıvı diyetinin ardından direkt olarak normal beslenmeye geçilmez. Operasyon sonrasında kişinin yeme düzeni hemen eskisine dönmesi beklenmemelidir. Daha yumuşak ve rahatsızlık hissi vermeyen besinler tercih edilmektedir. Yumurta, domates, peynir, yumuşak meyveler, iyi pişmiş tavuk, kırmızı et, haşlanmış patates ve buna benzer yumuşak besinler tüketilmektedir. Bu noktada besinlerin iyi pişmiş ve gerçekten yumuşak olması gerekir. Özellikle meyve ve sebze püreleri diyetin 2. Gününden sonra sık tüketilmelidir. Bu besinlerin tüketimi hızlı bir şekilde değil yavaş yavaş ve sindirerek gerçekleştirilmelidir. Yumuşak besinler diyetin 2. ve 5. günleri arasında tüketilmektedir. Ve bu süreçte gereken tüm yiyecekler uzman kişiler tarafından listelenmektedir.

Mide Balonu Sonrası Ne Yenilmemeli?

Mide balonu işlemi sonrasında uzak durulması gereken besinlerde vardır. Gazlı ve şekerli besinler ilk sırada yer almaktadır. İşlem sonrasında kişilerin bu besinleri hayatından ve beslenme düzeninden çıkarması önemlidir. Şekerli ve gazlı besin gruplarının yanı sıra ağır yağlı kızartmalarında beslenme düzeninden çıkarılması gerekir. Alkol tüketimini sıfıra indirmekte oldukça önemlidir. Mide balonu işlemi sonrasında alkol tüketimi sonlandırılmalıdır. Mideye en çok zarar verenlerden biri de alkoldür. Bu nedenle asla kullanılmamalıdır. Kısacası mideyi rahatsız edecek ve zarar verecek tüm besin gruplarından kaçınmak gerekir. İşlem sonrasında bu besinlerin tüketilmesi durumunda beklenmeyen ve riskli sonuçlar ile karşılaşılabilir.

 Bu nedenle uzman kişiler tarafından verile diyet listesine harfiyen uyulmalıdır. Mide balonu işlemi ciddi bir operasyon olduğu için sonrasında dikkat gerektirir. Tüketilmesi gereken ve tüketilmemesi gereken besinlere göre yeni bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Bu noktada diyetisyenler kişiye özel bir diyet hazırlayarak yardımcı olmaktadır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet