Dolar 32,3804 -0.18%
Euro 34,7746 0.07%
Gram Altın 2.435,85 -0,12%
Çeyrek Altın 4.052,00 -1,70%
Yarım Altın 8.126,00 -3,07%
Tam Altın 16.074,23 -1,02%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
3 KARDEŞİ BARIŞTIRAN KÖPRÜ: HIDIRLIK

3 KARDEŞİ BARIŞTIRAN KÖPRÜ: HIDIRLIK

ABONE OL
06 Şubat 2020, 11:17:16

Tarihi ile ilgi çeken 770 yıllık Selçuklu eseri Hıdırlık köprüsü, Selçuklu sultanlarından 2’nci Gıyaseddin Keyhüsrev’in üç yıl boyunca çatışan üç oğlu İzzeddin, Rukneddin ve Alaaddin’i barıştırmak amacıyla yapılmış olmasıyla da dikkatleri çekiyor.

Yeşilırmak üzerindeki kesme taştan yapılan 151 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğindeki 5 gözlü Hıdırlık köprüsü 1250 yılında Selçuklular zamanında yapıldı. İsmini su kenarındaki yeşillik ve ağaçlık alanlara verilen sıfattan alan ve 2013 yılında araç trafiğine kapatılan köprü, bugünlerde sadece yayalara hizmet veriyor.

Hıdırlık Köprüsü’nün 1250 yıllarında Selçuklular zamanında yapıldığını belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kütüphane Dökümantasyon Daire Başkanı ve Sanat Tarihçisi Ekrem Anaç, köprünün tarihine ilişkin yaptığı açıklamada, Tokat’ta 4 tane Selçuklu köprüsü olduğunu söyledi. Hıdırlık köprüsünün 2’nci Gıyaseddin Keyhüsrev’in 3 oğlunun birlikte hükümet ettiği dönemde onların vezirlerinden bir tanesi tarafından yapıldığını belirten Ekrem Anaç, “Tokat Selçuklu tarihinde önemli bir yer. Kervan yollarının hem doğudan gelen hem de güneyden gelen kervan yollarının kesiştiği noktadır. Köprülerin yanı sıra da çok sayıda kervansaray bulunmaktadır. Bu köprü hem ihtişam açısından hem de üzerinde bulundurduğu kitabe açısından diğer birçok köprüden farklı. Çünkü köprüler üzerinde kitabe olan örnek çok azdır. Bunda görkemli bir kitabe var. Bunun yanı sıra kitabe de Selçuklu sülüs denilen yazı sitili ile kitabe 4 satır yazılmış. Bu iki açıdan önemli, faklı ve güzel muhteşem bir köprüdür.” diye konuştu.

KARDEŞLERİ BARIŞTIRAN KÖPRÜ

Köprünün kitabesinde 3 kardeşin isminin bulunduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Tokat İl Temsilcisi Yavuz Özseven, “Rivayetlere göre, 2’nci Gıyaseddin Keyhüsrev’in üç yıl boyunca çatışmış üç oğlu, İzzeddin, Rukneddin ve Alaaddin’in isimleri ile birlikte yazılmıştır. Zamanın bilgeleri çatışan bu 3 kardeşi barıştırmak, bu 3 kardeşi bir araya getirmek için bu köprüyü inşa etmişlerdir ve başarılı olduğu söylenmektedir. 2013 yılında alternatif köprülerin yapılmasının ardından araç trafiğine kapatıldı. Yaya trafiğine açıktır. Çevresinde yapılan Kanal Tokat projesi ile birlikte ilimize gelen turistlerin ilgi odağı haline geldi. Ayrıca Kanal Tokat, UNESCO’nun 2019 yılı ideal kent ödülüne layık görüldü. Buradan da Belediye Başkanımız Eyüp Eroğlu’na teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

DİKKAT!  Güvenin Adı, Hızın Tek Adresi
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet