Dolar 32,5924 0.1%
Euro 35,0273 0.48%
Gram Altın 2.426,20 0,12%
Çeyrek Altın 4.127,00 0,17%
Yarım Altın 8.380,00 0,18%
Tam Altın 16.294,20 -0,61%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Türkiye’de Basketbol’da En Çok Şampiyon Olan Takımlar

Türkiye’de Basketbol’da En Çok Şampiyon Olan Takımlar

ABONE OL
18 Ocak 2022, 09:42:40

Ülkemizde en çok oynanan spor müsabakaları arasında basketbol yer alıyor. Pek çok takımların yer aldığı bu spor dalı futboldan sonra en çok izlenen branşlar arasında bulunuyor. Bu bakımdan ülkemizde bu spor dalında en çok şampiyon olan takımların hangileri olduğu da merak edilen ayrıntılar arasında yer alıyor. Ligde toplamda 15 defa şampiyonluk ünvanı hak eden takım Anadolu Efes Basketbol Takımı olduğunu belirtebiliriz. Anadolu Efes takımını toplamda 9 kez şampiyonluk kazanan Fenerbahçe takımı izliyor. Bunun haricinde arka arkaya en fazla şampiyonluk elde eden takımlarsa 1970 ila 1973 yılları arasında toplamda 4 defa şampiyonluk kazanmış olan İTÜ ve 2002 ila 2005 yılları arasında toplamda 5 defa şampiyonluk elde etmiş olan Efes Pilsen takımıdır.

Yıllara Göre Şampiyonluk Sıralamaları

Ülkemizde erkek kataloğunda basketbol şampiyonluk ligleri oldukça eski tarihe dayanıyor. Basketbol ligleri tarihte ilk olarak 1966 ila 1967 yılları arasında başlamıştır. İlk sezonda kümeye düşen takımlar söz konusu olmadı. Bu tarihlerde Altınordu takımı ligde ilk şampiyonluğu elde etmeyi başardı. Bununla birlikte 1981 ila 1982 yılları arasında liglerde beraberlik kuralı tamamen kaldırıldı. Buna göre eşit skorla tamamlanan karşılaşmalarda futbol spor branşında olduğu gibi uzatmalar kuralı getirildi. 2000 ila 2001 seneleri arasında ise bu alanda adeta devrim niteliğinde bir yeniliğe imza atıldı. Buna göre karşılaşmalarda 30 saniyelik zaman dilimi olan hücum artık 24 saniyeye kadar indirildi. Bu dönemlerde basketbol ligi puan durumu istatistiklerine göre Galatasaray’ın toplamda 5 ve Beşiktaş’ın ise toplamda 2 şampiyonluğu söz konusu olmuştur.

Türkiye Basketbol Ligi

Her ülkede farklı statüler üzerinden uygulanan basketbol ligi bu kapsamda ülkemizde de farklı kurallar üzerinden uygulanıyor. Türkiye Basketbol Ligi 1966 tarihinde Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından resmi anlamda kurulmuştur. Bu nedenle Türkiye Basketbol Ligi bu alanda en üst kademede yer alıyor. Ülkemizde basketbol karşılaşması ilk kez Türkiye Basketbol Ligi kuruluş tarihinde oynandı. Bu tarihte Altınordu Basketbol Takımı rol üstlendi.2005 ila 2006 seneleri arasında takım sayısı toplamda 14 adetti. Fakat yapılan değişiklikle birlikte bu sayı toplamda 16 olarak belirlendi. Ligde 16 adet takım müsabaka yaptıktan sonra lig şampiyonu play off mücadelesi sonrasında belli olması ilgili kurum tarafından belirlendi. 

DİKKAT!  TFF 3. Lig Play-Off'larında finalistler belli oldu

Normal lig müsabakaları aynı şekilde toplamda 16 takım arasında oynanıyor. Buna göre her takımın kendi sahasında ve diğeri rakip takıma ait olan sahada olmak üzere deplasmanlı, iki devreli ve lig kuralı üzerinden oynanması kararlaştırıldı. Söz konusu karşılaşmalar sonrasında yapılan puanlamalar bazında birinci kademede ilk 8 sırada yer almayı başaran takımların doğrudan play off karşılaşmalarını oynamaya hak kazanıyor. 2.9 ve 14 sıralarında yer alan takımların ise sezonu tamamladığı anlamına geliyor.3.15 ve 16 gibi son iki sırada yer alan takımlar ise bir sonraki sezonda yani basketbol ikinci liginde yer almaya hak kazanırlar.

Play Off Çeyrek Ve Yarı Final Karşılaşmaları

Basketbol’da en önemli maçlar arasında play off çeyrek ve yarı final karşılaşmaları yer alıyor. Play Off’ta bazı kriterler söz konusudur. Birincisi, eşleşen takımların normal lig üzerinden kazanılan maçların iki takım tarafından da kazanılmış olması durumunda iki karşılaşmayı da kazanan takımların o turun karşılaşmalarına 1-0 üstün olarak giriş yapar. İkincisi, aynı şekilde eşleşen takımların o karşılaşmayı bir kez kazanmış ve bir defa da kaybetmiş olması durumunda bir sonraki tura 0-0 üzerinden geçiş yapabilir. Üçüncüsü, çeyrek ve final karşılaşmaları ise kazanılmış olan 3 maç üzerinden gerçekleştirilir. 

Bu turlarda karşılaşmalar 0-0 olarak başlaması durumunda ilk 2 karşılaşma normal ligi üst kademede tamamlayan takımın sahasında,3 ve 4.karşılaşma doğrudan rakip takımın sahasında ve 5.karşılaşma da gerekmesi durumunda ligi üst kademede bitiren takımın sahasında gerçekleştirilir. Bununla birlikte play off turuna 1-0 üst kademe üzerinden geçiş sağlanması durumunda 1.karşılaşma seriye ligi üst kademede tamamlayan takım sahasında oynanır.2 ve 3.karşılaşmalar rakip takımın sahasında ve 4.karşılaşma gerekmesi durumunda da ligi üst kademede takımın sahasında gerçekleştirilir.

En Çok Şampiyon Olan Takımların Özellikleri

En çok şampiyonluk kazanan takımların ana özelliklerinden biri yıldız oyunculara sahip olmalarıdır. Bu sebeple diğer spor dallarında olduğu gibi basketbol dalında da kaliteli antrenman ve oyunculuk hayati bir değer arz ediyor.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet