Dolar 32,5038 0.08%
Euro 34,7826 -0.12%
Gram Altın 2.496,86 0,50%
Çeyrek Altın 4.346,00 0,18%
Yarım Altın 8.852,00 -0,38%
Tam Altın 17.058,76 0,22%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
TÜRK DÜNYASI ŞAİRLER BULUŞMASI OŞ’DA GERÇEKLEŞTİ

TÜRK DÜNYASI ŞAİRLER BULUŞMASI OŞ’DA GERÇEKLEŞTİ

ABONE OL
01 Haziran 2019, 10:18:45

20 Mayıs 2019 tarihlerinde Türk Dünyası Kültür Başkenti Oş’da (Kırgızistan), İmadeddin Nesimî’nin doğumunun 650. yılı anısına düzenlenen “Türk Dünyası Şairler Buluşmasını” gerçekleştiriyoruz.

Program; İmadeddin Nesimî ile ilgili belgesel ile başladı. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un açılış konuşması ile başlayan programda, Oş Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nurbek Kadırov, Kırgız-Özbek Üniversitesi Rektörü, Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği Başkanı Osman Baş da konuşma yaptı.

Yaptığım konuşma metnini okuyucularımla paylaşıyorum.

“Bilindiği üzere, TÜRKSOY Genel Sekreterliği tarafından; “Türk Dünyası Kültür Başkenti” uygulaması ilk defa 2012 yılında Kazakistan’ın önemli bir kültür şehri olan Astana ile başlatılmış bulunmaktadır. Her yıl, TÜRKSOY’a üye ülkelerin önemli şehirlerinden biri, o yılın “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak ilân edilmektedir.

2019 yılı için kardeş ülke Kırgızistan’ın Oş şehri “Türk Dünyası Kültür Başkenti” kabul edilmiştir. Bu münasebetle yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanan etkinliklerden biri de “Türk Dünyası Şairler Buluşması”dır. İnanıyorum ki bu kültür etkinliği kültür başkentlerinde geleneksel olarak devam edecektir.

Bu etkinliğin, 2019 İmadeddin Nesimî’yi Anma Yılına ithafen düzenlenmesi programı çok daha anlamlı kılmaktadır. İmadeddin Nesimî, Azerbaycan toprakları içinde doğmuş, Ortadoğu coğrafyasının yetiştirdiği ve ortak Türk kültürüne armağan ettiği en kudretli söz ustasıdır.

BEN BU CİHANA SIĞMAZAM

Bende sığar iki cihân ben bu cihâna sığmazam
Cevher-i lâmekân benim kevn ü mekâna sığmazam

Kevn ü mekândır âyetim zâta gider bidâyetim
Sen bu nişân ile beni bil ki nişâne sığmazam

Kimse gümân ü zann ile olmadı Hakk ile biliş
Hakkı bilen bilir ki ben zann ü gümâna sığmazam

İmadeddin Nesimî

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığının destekleriyle, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği,  Kırgızistan Oş Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen “Türk Dünyası Şairler Buluşması” etkinliğimiz Tük dünyası edebiyatı, sanatı ve kültürüne hayırlı olsun.

DİKKAT!  GAZİ’DEN NOTLAR

Türk Dünyası Şairler Buluşması; Türk kültürünün ve edebiyatının önemli bir kısmını oluşturan Türk şiirini gelecek kuşaklara aktarmak; sanatın gücü ile insanlarımızın bir araya gelmesini sağlamak; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının daha da gelişmesine vesile olmak; Türkçe’nin konuşulduğu ülkelerin şairlerinin Türk dünyası kültür başkentlerine davet edilerek şiir yoluyla duyguların paylaşılmasını ve tanışmalarının sağlaması en önemli amaçlarımızdandır.

Bu etkinlik, Türk dünyasının yaşayan güçlü şairlerini bir araya getirerek “şiir” sanatı yoluyla kültür başkentlerinin ve bulundukları ülkelerin kültür, edebiyat ve sanatının tanıtımına katkı sağlayacaktır. Bir milletin ayrı devletlerde yaşayan şair kardeşlerini bir araya getirmek, tanış etmek, bilgi alışverişlerini yapmalarına vesile olmak, karşılıklı kültür birikimlerimi paylaşmalarını sağlamaktan daha öte olumlu sonuçlar ortaya koyacaktır.

Biz gönülleri birleştireceğiz. Türk dünyasının şairleri olarak, mısra mısra, dörtlük dörtlük kardeşlik duygularını ve sevgisini işleyerek, gönül birlikteliğinin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağız.

Türk dünyası kültür başkentlerinde yapılan onlarca kültür etkinlikleri içinde bugün bu salonda Türk dünyası şairler buluşması programını gerçekleşiyoruz.

Bu programımızı, büyük şair İmadeddin Nesimî’nin doğumunun 650. yılına ithaf ediyoruz.

Gönüllere giden yolları, şiirlerimizle aşarak, Türk dünyasında yaşayan kardeşlerin ortak duygularında birleştirmek için çalışacağız. Gönüllerin birleşmesi, bu kardeş coğrafyada sevgiyi ve biz olmayı güçlendirerek gerçekleştireceğiz.

Türk dünyasının farklı coğrafyalarından gelen şairlerin ortaya koyacağı manevi havayı, güzelleştiren şiirler kardeşliği pekiştirmeye hizmet edecektir. Bu etkinlik bugünkü Türk dünyasındaki yeni nesillere Türk dilini, kültürünü, edebiyatını ve sanatını tanıtmasına ve insanlarımız arasındaki birliğin tesisine vesile olacaktır.

Türkiye’den Osman Baş, Hayrettin İvgin, Ayhan Nasuhbeyoğlu, Kenan Çarboğa katılıyoruz.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Başkurdistan (R:F), Yakutistan (R.F), Makedonya’dan gelen yirmi kardeş şairleriz, hepimiz dost ve kardeş ülkelerde yaşayan Türk Milletinin şairleriyiz.

DİKKAT!  FARKLI DÜŞÜNENLERİ DİNLEYİN SİZİ ŞAŞIRTABİLİR

Dilde, fikirde, işte birlik vaktidir. Birliğimiz, huzurumuz, mutluluğumuz daim, güçlü bir Türk dünyası yarınlarımız olsun.

Türk dünyası şairler buluşmasının hayırlı uğurlu olmasını diliyor, saygılar sunuyorum…”

20.05.2019

Osman BAŞDünya Yazarlar ve Aydın Derneği Başkanı

Not: Program açılışı konuşma metni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet