Çevre Bakanlığı’nın 2023 raporuna göre Tokat’ta 4 yılan türü tespit edildi. Bunların 3’ü zararsız, sadece 1’i zehirli olarak kayıtlarda. En yaygın tür 2 metreye kadar uzayabilen Hazer Yılanı. Tek zehirli tür ise sadece dağlık bölgelerde yaşıyor. Peki hangi yılanlar var? Hangisinden korunmak gerekiyor?
TOKAT’TA HANGİ YILANLAR VAR?
Tokat’ta tespit edilen 4 yılan türü var. Hazer Yılanı en yaygın olarak görülüyor. 140-200 cm uzunluğa kadar çıkabiliyor ama zararsız.
İkinci yaygın tür Uysal Yılan. Adından da anlaşılacağı gibi çok sakin. 30-70 cm boyunda, küçük ve zehirsiz. Yarısucul Yılan ise su kenarlarında yaşıyor, yine zararsız.
TEK ZEHİRLİ OLAN HANGİSİ?
Kafkas Boynuzlu Engereği Tokat’taki tek zehirli yılan türü. 50-80 cm boyunda, burun kısmında küçük boynuz var. Sırtında zikzak desen bulunan bu yılan hemotoksik zehre sahip.
Ancak büyük şans bu tür çok nadir görülüyor. Sadece Gediağız Köyü’nde 2012’de kayda geçti. Yüksek dağlık bölgelerde yaşıyor, 1000-2500 metre yükseklikte.
YILAN ISIRIRISA NE YAPILACAK?
Kafkas Boynuzlu Engereği ısırırsa hemen 112’yi aramak gerekiyor. Zehir kan hücrelerini tahrip ediyor. Şiddetli ağrı, şişlik, bulantı yapabiliyor.
İlk yardımda ısırılan bölgeyi hareket ettirmemek önemli. Kalp seviyesinin altında tutmak lazım. Emme, kesme, buz gibi yöntemler kesinlikle yapılmamalı.
RİSK SEVİYESİ NE KADAR?
Tokat yılan açısından düşük riskli bir il. 4 türün 3’ü zararsız. Tek zehirli olan da çok nadir ve sadece dağlık bölgelerde bulunuyor.
En çok karşılaşma ihtimali su kenarlarında Yarısucul Yılan ile. Ama o da zararsız. Açık alanlarda Hazer Yılanı görülebilir, o da zehirsiz. Uysal Yılan gizli yaşadığı için nadiren görülüyor.
KORUNMA ÖNERİLERİ NELER?
Doğa yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı giymek birinci kural. Özellikle dağlık bölgelerde dikkatli olmak gerekiyor. Su kenarlarında normal dikkat yeterli.
Yılanlara karşı panik yapmaya gerek yok. Çoğu türle karşılaştığınızda kaçıngan davranıyor. Saldırmaya çalışırlarsa genelde savunma amaçlı.
TÜRLER NE ZAMAN AKTİF?
Haziran-Ağustos arası en aktif dönem. İlkbahar ve sonbaharda orta seviyede aktivite gösteriyorlar. Kışın hibernasyona giriyorlar, yani uyku halindeler.
Bu dönemde karşılaşma olasılığı çok düşük. Doğa gezilerini bu aylarda planlayanlar biraz daha dikkatli olmalı.