Yaz aylarında severek tükettiğiniz taze fasulyeyi, kış aylarında da tüketmek istiyorsanız dondurucuya stok yapmalısınız. Taze fasulyeyi dondurucuya çiğ de koyabilirsiniz. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Fakat eğer taze kalması konusunda şüpheye düşmemek istiyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak taze fasulyenizi muhafaza etmeniz gereklidir.
Taze fasulyeler temizlenmek üzere bir kaba aktarılır. Daha sonra hepsinin başı ve sonu temizlenir. Kenarlarında kılçıklar bulunuyorsa, onlar da temizlenir. Daha sonra yemeklik istediğiniz büyüklükte kesilir ya da kırılır. Güzelce yıkandıktan sonra poşetlere aktarılır. Poşetlerinin ağzının güzel kapatılması gerekir. Ayrıca içerisinde hava kalmamalıdır. Eğer bulunabilirse vakumlu poşet kullanımı dondurucuda herhangi bir sebze ya da meyve saklamak için idealdir.
Her yöntemde mutlaka yapılması gereken, taze fasulyelerin yıkanarak temizlenmesi gerektiğidir. Şoklama işleminden önce de taze fasulyeler temizlenir ve yıkanır. Daha sonra fasulyelerin hepsini alacağı bir tencereye su ve ardından fasulyeler ilave edilir. Fasulyeler renk değiştirinceye kadar bu suda haşlanır. Gerekli renk değişimi gözlendikten sonra fasulyeler bir süzgece aktarılır. Sıcak sular, iyice aktıktan sonra fasulyeler soğuk suda çok kısa bir süre bekletilir. Ardından tekrar süzgeçte süzdürdükten sonra saklama poşetlerine aktarılır ve dondurucuda uygun bölüme yerleştirilir.
Diğer bir saklama yöntemi olan kavurma yönteminde de yıkanma ve işlemi uygulanır. Daha sonra tencereye çok az sıvı yağ ve isteğe bağlı olarak sarımsak ilave edilir. Ayrıca domates de ekleyebilirsiniz. Fasulyeler tam pişmesi sağlanmadan biraz kavrulduktan sonra ocağın altı kapatılır. Soğuduktan sonra ise poşetlere aktarılarak derin dondurucuya konur.
Dondurucudan çıkartırken domates koku oluşumuna sebep olabilir. Bu kokuyu göze alarak kavurma esnasında ekleyip eklemeyeceğinize karar veriniz.