SSK Gösterge Tablosu Nedir ve Nasıl Hesaplanır? Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı şekilde uzun yıllar boyunca çalışma hayatını geçirmiş ve emeklilik adaylığına giderek yaklaşan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri olan emeklilik hesaplama işlemleri, her geçen gün daha fazla sorulmaya başlamıştır. Bağ-kur, SSK, Yeşilgeç gibi birçok sigorta türü farketmeksizin emeklilik hesabı sırasında mutlaka ihtiyaç duyulan SSK gösterge tablosu nedir, nasıl alınır ve nasıl hesaplanır?
Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından emeklilik adayları için özel olarak yürürlüğe geçen ve şartlardan biri olan gösterge tablosu, emeklilik hesabı sırasında kişinin çalışma günü, prim ödemesi gibi değişkenleri ilgili kurumlara beyan ettiği bir tür doğrulama uygulamasıdır.
Birçok kişi tarafından sıkça merak edilen gösterge tablosu, birden fazla tür ve çeşitte bulunabilmektedir. ”İşsizlik maaşı ne kadar?” sorularının her geçen gün daha fazla sorulduğu sigorta ödeneklerinde, Bağ-KUR veya SSK farketmeksizin tüm sigorta türlerine bağlı emekli adayları için zorunlu hale getirilen gösterge tablosunu alabilmek için e-devlet veya SSK ana müdürlüğüne başvurmak gerekebilmektedir.
2013 yılından itibaren Çalışma Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen gösterge tablosu, kişinin emeklilik talebinde bulunabilmesi için sağlanan şartların damgalı bir şekilde onaylanarak ilgili kurumlara beyan edilmesi işlemini sağlamaktadır.
Emeklilik yaşı ve primini tamamlamış kişilerin emeklilik adaylığını onaylayabilmesi için mutlaka gerekli belgeler arasında bulunan gösterge tablosu, kişinin prim ve gün ödeneklerinin tamamlandığını veya tamamlanmaya yaklaşıldığını bildiren bir tür evraktır. Birçok kişi tarafından 2013 yılından bu yana merak edilen gösterge belgesini alabilmenin birçok yolu bulunmaktadır. SSK gösterge tablosu şu mecralardan alınabilmektedir;
Bu mecralardan gösterge tablosuna ulaşabileceğiniz gibi aynı zamanda prim ödenek ücretlerini de inceleyebilir ve emeklilik için gerekli şartlara tekrar göz atabilirsiniz. Prim ve ödeneği dolmayan kişilerin emeklilik başvurusu alınamayacağı gibi, ”işsizlik maaşı ne kadar 2020?” sorusu için bu süre 30 iş günü olarak belirlenmiştir.
Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından 2013 yılından itibaren zorunlu hale getirilen gösterge tablosunun emeklilik adaylarına birçok sunduğu avantaj bulunmaktadır. Her yıl binlerce kişinin başvurduğu emeklilik için bir kısa yol oluşturan gösterge tablosu ile değişkenler hesaplanarak emeklilik hesaplanabilmektedir.
2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 sonrası olmak üzere 3 farklı hesaplamanın yer aldığı gösterge tablosunda ilk olarak emeklilik adayı çalışma yılını net olarak bilerek hesaplamaya başlaması gerekmektedir.
Bu nedenle e-devlet üzerinden öğrenilebilecek çalışma hayatı başlama tarihi net olarak bilinmek ile birlikte, bu bilgi sonrası bulunulan döneme ait hesaplama yöntemi kullanılarak gösterge tablosu ile emeklilik ve ”işsizlik maaşı kimler alabilir?” sorusunun cevapları hesaplanabilmektedir.
Sosyal Sigortalar Kurumu’na ait ilk giriş kaydı 2000 yılı ve öncesine ait bir tarihte bulunan emeklilik adaylarında hesaplanması gereken katsayı ve bağlaç oranları farklı işlemektedir. 2018 yılında getirilen yeni yasa ile ”Asgari ücretli işsizlik maaşı ne kadar?” gibi değer bazları değiştiğinden aylık bağlama oranı düşük seviye çekildi. Bu nedenle gösterge tablosunu kullanarak 2000 yılı ve öncesine ait emeklilik hesabı şu şekilde yapılıyor;
Bu oranlar ile yapılan hesaplama sonrası emeklilik hesabı en doğru şekilde tamamlanarak sonuca ulaşılırken, kalan gün ve prim sonuçları da objektif bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Sosyal Sigortalar Kurumu’na yapılan ilk sigorta ödemesi 2000 ve 2008 yılları arasında bulunan emeklilik adaylarının hesabı için, bu dönem içerisinde kullanılan şartlar uygulanarak hesaplama yapılmalıdır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır;
Bu hesaplamalardan sonra en doğru sonuca ulaşılabileceği gibi, 2000 ve 2008 yılları arasında büyük değişkenlik gösteren TÜFE rakamlarına oldukça dikkat edilmesi, en gerçekçi sonuca ulaşılmasını sağlama yolunda en önemli etkenler arasında yer almaktadır.
2008 yılı ve sonrası hesaplanan TÜFE rakamlarının daha düşük seyretmesi sebebi ile uygulama değişikliğine başvuran Sosyal Sigortalar Kurumu, gösterge tablosu rakamlarını da güncellemiştir. 2008 yılı ve sonrası için emeklilik hesabı şu şekilde yapılabilmektedir;
Bu hesaplar sonrası çıkan sonuç gösterge tablosu ile karşılaştırılarak ortak bir sonuca ulaşılması hedeflenmelidir. 2008 yılı ve sonrası gösterge tablosunu kullanarak emeklilik hesabı, birçok yöntem ile yapılabilmektedir.
Birçok emekli adayının merak konusu olan gösterge tablosu ile hesaplama, birçok kişinin kendi yapabileceği kadar kolay olmakla birlikte, 2008 yılı ve sonrası sigorta girişli olan kişiler için daha pratik yöntemler de sunulmaktadır.
Bunun için 2008 yılı ve sonrası girişli olan kişiler e-devlete girerek Çalışma Bakanlığı adı altında bulunan Emeklilik ve Primler sekmesine ulaşarak kolaylıkla gösterge tablosu ile emeklilik hesaplaması ve ”İşsizlik maaşı almak için ne kadar çalışmak gerekiyor?” sorgulaması da yapabilmektedir. 2008 yılı ve öncesi için böyle bir uygulama yer almazken, Sosyal Sigortalar Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak da tüm emekli adayları hesaplamalarını sorgulatabilmektedir.
Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olan emekli adayları için kullanılan tüm hesaplama yöntemleri ve gösterge belgesi hesabının aynı şekilde geçerli olduğu Bağ-kurlu vatandaşlar, hesaplamalarını kolaylıkla yapabiliyor.
Aynı zamanda Bağ-kur resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilen işsizlik maaşı şartları ve vatandaş portalı ile giriş yaparak gerekli bilgiler öğrenilebileceği gibi; aynı zamanda birçok ek bilgiye de aynı portal üzerinden ulaşabilmek oldukça kolay hale geliyor. Bağ-kur hesaplamalarında TÜFE oranları daha değişken seyrettiğinden yanılma payı olabilse de, yüksek oranda doğru sonuçlar çıktığı gözlemlenmiştir.
Emeklilik hesabı, işsizlik maaşı hesaplaması gibi birçok konuda referans bilgiler içeren gösterge belgesi; toplam prim ödenen gün sayısı, ilk prim ödenen gün tarihi, ortalama TÜFE oranı, büyüme plan hızı gibi birçok değişkeni sabit bir şekilde ortalamaya çeken resmi belgedir.
Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından 2013 yılı itibari ile zorunlu hale getirilen gösterge belgesi, bu tür hesaplamalarda oldukça işlevli bir hale gelerek hesaplamanın en doğru sonuç vermesinde büyük rol oynamaktadır.