Plaka Yenileme 2024 Plaka Değiştirme Ücretleri Ne Kadar?

Plaka yenileme işlemi, yenilenen sistemi ile 2024 yılında değişikliğe uğramıştır. Eskiden trafik şubelerde yapılan plaka değiştirme işlemlerinin yerini Noterler almış durumda. Daha zahmetli olan eski sisteme göre, Noterlerde yapabileceğiniz “Yeni Plaka Alma”, “Plaka Randevusu” ve “Plaka Ücretleri” gibi işlemlerin tamamı sizler için yerinde araştırdık. Araç plaka yenileme ücreti ne kadar oldu? Tüm detaylar!

Aynı zamanda plakaların değişikliği ve yeni plaka çıkarma konusunda bir çok akla takılan soru olduğunu da biliyoruz. Bu sebeple aklınızdaki tüm soruları gidermek adına sayfamızın en altında yer alan sıkça sorulan sorular bölümüne de göz atabilirsiniz.

Ayrıca yazımızda en çok merak ettiğiniz konular hakkında da bir çok detay edinebileceksiniz. Bunlardan bazıları özellikle merak edilen bilgiler. Sıkça sorulan sorular ise genel olarak şöyle;

  • Plaka yenileme işlemleri nereden yapılır?
  • Plaka değişikliği için randevu almaya gerek var mı?
  • 2022 plaka yenileme ücreti ne kadar?
  • 2022 plaka değiştirme ücreti ne kadar?
  • Yenileme ve Değişiklik arasındaki farklar nedir?
  • > Plakadan Araç Sahibi Sorgulama

Tüm bu sorularınızın cevabını yazı içeriğimizde veya yazımızın en sonunda yer alan “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünden öğrenebilirsiniz. Ayrıca alttaki yorum formundan istediklerinizi de sorabilirsiniz.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Araç sahibi her vatandaşın plakasını yenilemek için izlemesi gereken yollar aynıdır. Plaka değişikliği ve plaka yenileme işlemlerinin birbirinden farklı olduğunu ise unutmamanız gerekiyor. Değişim işlemi, plakanın tamamiyle değiştiğini gösteriyor. Yani yenileme işlemi plaka aynı kalacak şekilde deformasyon veya kayıp durumunda uygulanması gereken bir yöntem olduğunu anlaşılıyor. Plakanızı yenilemek için;

  • Herhangi bir notere giderek plaka yenileme yapmak istediğinizi söylemelisiniz.
  • Noterde yapılan işlemlerin hemen ardından ruhsat ile birlikte plakanın yenilendiğini gösteren evrağı noterlerden teslim alın.
  • Plaka basım işlemleri için herhangi bir Şoförler Odası’na gidip işlem yapın.

Gördüğünüz üzere, plaka yenileme işlemi aslında oldukça basittir. Bu durumda ilk olarak plaka değişikliği mi yoksa yenileme mi yaptıracaksınız o konuda karar vermektir.

Plaka Yenileme Ücretleri 2022

2022 Yeni Sistem Plaka Yenileme Ücreti Plaka Değiştirme Ücreti
Noter Ücreti 24₺ 191₺
Basım Ücreti 48₺ 48₺
Muayene Belgesi ile Noter Olmadan Değişim 48₺

Plaka Yenileme Gerekli Evraklar ve Belgeler

Plakanızı yenilemek istiyorsanız, üstteki adımları gerçekleştirmeniz gerektiğini söylemiştik. Bu adımları gerçekleştirirken elbette yanınızda bulundurmanız gereken bazı evraklar var. Bu evraklar ile birlikte istediğiniz bir Notere başvuru yapabilir ve yenileme işlemlerini anında başlatabilirsiniz.

  • Nüfus cüzdanı aslı, fotokopisi (Kimlik, Ehliyet, Pasaport)
  • Araba ruhsatının aslı ve fotokopisi
  • Aracın plakaları (Ön, Arka 2 Adet)
  • Plaka yenileme ücreti ödendi makbuzu

Bu evraklar ile birlikte istediğiniz bir notere başvuru yapabilirsiniz. Bu işlemlerin haricinde yazımızın giriş bölümünde bir de plaka değişiklik işleminden bahsetmiştik. Şimdi gelin bu işlemi inceleyelim.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Eskiden araç satışları sırasında veya diğer durumlarda, Trafik Şubelere başvuru yaparak arabanın plakasını değiştirmek istiyorum demeniz yeterli oluyordu. Ancak artık yeni sisteme geçiş yapıldığından beri bu pek de mümkün görünmüyor. Adres değişiklik zorunluluğu getirilen bu işlemde, adres değişmeden plakanın değişmesi de mümkün görünmüyor. Değişiklik isterseniz de bazı belgeler talep ediliyor.

Plaka Değişikliği Gerekli Evraklar ve Belgeler Neler?

  • Araç sahibi kimlik aslı ve fotokopisi
  • Trafik belgeleri
  • Aracın plakaları (Ön Arka 2 Adet)
  • Ruhsat aslı ve fotokopisi
  • Satış belgesi aslı ve fotokopisi (Noterden alınan)
  • Şoförler odasından alınacak nakil belgesi
  • Aracın borcu yoktur yazısı (Yazı olmasa da borçların ödenmesi)
  • Zorunlu trafik sigorta poliçelerinin aslı ve fotokopisi
  • Şirket aracı ise; Şirket bilgileri, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi

Plaka Yenileme Neden Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde karayollarında seyir halinde bulunan tüm motorlu taşıtlar plaka takmak zorunda. Durum böyle olunca da birçok sebep göz önünde bulundurularak değişiklik yapılması gerekli hale gelebilir. Değişiklik işlemi haricinde, yenileme işlemleri de zaman zaman başımıza gelen durumlardan.

Gerek muayenede, gerekse bazı tespitler sonucu plakalarda okunmama veya ağır deformasyon sorunları bulunması halinde yenileme işlemi yapılması zorunludur. Aksi halde çevirme halinde ceza yiyebilirsiniz.

Plaka Değişikliği Nereden Yapılır?

Eskiden arabamız için plaka değişikliği, yenileme, işlem ödemeleri ve diğer tüm plaka işlemleri Trafik Şube Müdürlükleri’nden yapılıyordu. Artık vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak adına bu işlemlerin tamamı noterlere devredildi ve Ruhsat çıkarma işlemleri dahil olmak üzere tamamını noterlerden yapabiliyorsunuz.

Elbette durumun bu derece kolay oluşu, plakanızı Noter’den teslim alacağınız anlamı taşımıyor. Her ne kadar noterler ruhsat çıkarma işlemi yapıyor olsa da maalesef plaka basım işlemleri halen “Şoförler Odası Plaka Basım Merkezi” tarafından yapılıyor ve haricindeki işlemler sadece başvuru aşamalarından oluşuyor.

Yani kısaca özetlemek gerekirse; İkinci el bir araç aldığınızda plaka değiştirme işlemlerinizi noterlerde ve daha sonra da hangi il ve ilçede ikamet ediyorsanız bağlı Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekiyor.

İkinci el araba satın alırken dikkat! Eğer ikinci el araba alıyorsanız ve plaka değişikliği yapacaksanız mutlaka satış esnasında bu bilgiyi notere vermelisiniz. Aksi halde işlem mevcut plaka üzerinden yapılır ve plaka değişikliği için ekstra evraklar hazırlamanız gerekir. Bunun için satış sırasında “Plaka değişikliği yapmak istiyorum” diyerek noter yetkilisine bildirmeniz gerekiyor.

Araç Alırken Plaka Değiştirmek Zorunlu Mudur?

Vatandaşların en çok merak ettiği durumlardan birisi de plaka değişikliği yapmanın zorunlu olup olmadığıdır. Eğer ikinci el araç satın alıyorsanız, bu arabanın plakasını değiştirmek zorunda değilsiniz. Noterde satış işlemleri yaparken noter yetkilisi “Plaka değişecek mi, yoksa aynı plaka ile devam edecek misiniz?” sorusunu tarafınıza yöneltir. Bu durumda değişiklik istemediğinizi belirterek aynı plaka ile devam edebilirsiniz.

Plaka Basım İşlemleri Nerede Yapılıyor?

Plaka basım işlemleri için ilk olarak üstte bahsettiğimiz adımların tamamını uygulamalı ve noterlerden gerekli belgeleri almalısınız. Plaka basım işlemlerinin tamamı Şoförler Odası Plaka Basım Merkezi tarafından yapılıyor. Bu merkezlerde işlem yapmak istiyorsanız Noter’den alacağınız belgenin yanınızda olması şarttır.

Muayeneden Geçmeyen Plaka Nasıl Yenilenir?

Muayeneden geçmeyen eski ve yıpranmış plakalar, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şube’den randevu alınarak yapılmaktadır. Üstte bahsettiğimiz yöntemlere göre randevu alarak muayeneden geçmeyen, deforme olmuş ve bozulmuş plakayı değiştirebilirsiniz.

Plaka Değişiklik ve Yenileme Sıkça Sorulan Sorular

Plaka yenileme işlemleri nereden yapılır?

Plakalarınız için tüm yenileme ve değişiklik işlemleri Noterler tarafından yapılıyor. Ancak plaka teslimatı ve basım işlemleri ise Türkiye Şoförler Odası Plaka Basım Merkezleri tarafından yapılıyor.

Plaka değişikliği için randevu almaya gerek var mıdır?

İşlemlerin tamamı artık Noterler tarafından yapıldığı için randevu almanıza gerek yoktur. Eski sistemde tüm işlemler randevu sistemi ile yapılıyor olsa da artık randevusuz bir şekilde yapılabilir.

2022 plaka yenileme ücretleri ne kadar?

Çift plaka için toplam yenileme ücreti 72 TL’dir.

Plaka değişiklik ve yenileme işlemleri arasındaki fark nedir?

Plaka değişikliği plakanın tamamen değiştirilmesi anlamını taşırken, plaka yenileme işlemi ise deformasyon veya kayıp durumlarında uygulamanız gereken işlemler olarak kabul ediliyor. İkisi tamamen farklıdır.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Tokat Haber:

This website uses cookies.