Ölen kişinin kredi borcu ne olur diye merak ediyorsanız, rehber niteliğindeki yazımız sayesinde tüm soru işaretlerine çözüm bulacaksınız. Vefat eden kişinin yakınları, kişinin devam eden kredi ve kart borçlarının ne olacağı konusunda bazı araştırmalara girebiliyor. Bu araştırmalar sonucunda vefat eden kişilerin kullanmış olduğu kredilerde elbette bir hayat sigortası bulunması gerekiyor. Artık bireysel ihtiyaç ve diğer kredi tiplerinde kredi çekerken kişilerin hayat sigortası yapmaları zorunlu tutuluyor.
- Boşanan Kadın Babasından Maaş Alır Mı?
Ancak bu durum kredi kartı borçları için geçerli değil. Neden diyecek olursanız, kredi kartları kişinin kendi başına dilediği zaman harcama yapabileceği bir araç olduğundan, bankalar bu ürünler için hayat sigortası yapmıyor.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?
Kişiler vefat ettiklerinde hem adlarına kayıtlı olan para ve taşınmazlar hem de borçlar mirasçılarına kalır. Ancak borç konusunda önemli bir ayrıntı bulunur: Hayat sigortası. Ölen kişinin kredi borcu hayat sigortası var ise sigorta şirketi tarafından ödenir. Hayat sigortasının bulunmadığı durumlarda borç mirasçılar tarafından ödenmek zorundadır. Özellikle ev veya taşıt kredisi gibi daha büyük miktarlarda kredi borcu ödeyen kişilerin hayat sigortası yaptırması, kendisine bir şey olması durumunda geriye kalan ailesi için kolaylık olacaktır.
Bankalar kredi verirken her riski göz önünde bulundurur ve her durumda kredi borcunun ödenebilir olması için kredi vermeden önlemler alır. Hayat sigortası da bu önlemlerden biridir. Genellikle büyük tutarlı kredilerde hayat sigortası yapma şartı bulunur.
Her Durumda Sigorta Şirketi Borcu Üstlenir mi?
Hayat sigortası poliçeleri, diğer sigorta türlerinde olduğu gibi risk durumuna göre belirlenir. Hastalığı olan veya farklı bir risk durumu olan kişilerden alınan poliçe miktarı daha fazladır. Sigorta sözleşmesi imzalanırken sigorta şirketi kişinin hayatını riske eden tüm kriterleri bilmek zorundadır. Şirketin bilmediği bir hastalık açığa çıkması durumunda sigorta şirketi borcu ödemeyeceğini belirtebilir.
Ayrıca kişinin kendi hayatına son vermesi durumunda da borç sigorta şirketi tarafından ödenmez. Kesinleşmese bile intihar şüphesi bulunan olaylarda sigorta şirketi borcu ödemeyi reddedebilir. Yani kısaca hayat sigortası yaptırırken tüm riskler belirtilmeli ve bu risklere göre bir poliçe belirlenmelidir.
Ayrıca poliçenin kapsamı da hangi borçların ödeneceği konusunda önemlidir. Yapılan sigorta sadece kredi borcunu kapsıyorsa kredi kartı gibi diğer borçlar sigorta şirketi tarafından ödenmez.
Hayat Sigortası Bulunmayan Kişilerin Kredi Borcu Kime Kalır?
Ölen kişinin kredi borcu için ilk olarak hayat sigortasına bakıldığından bahsettik. Sigortası olmayan kişilerde ise ilk olarak borcu ödemek için bir kefilin bulunup bulunmadığına bakılır. Kefil var ise borç kefilden tahsil edilir. Kefil mevcut değilse borç kişinin mirasçılarına kalır.
Mirasçılar borcu ödemek istemiyorsa reddi miras yaparak borçtan feragat edebilir. Ancak bu şekilde mirasın tamamından vazgeçilmiş olur. Bunun için bir avukat ile görüşülmeli ve gerekli işlemler yaptırılmalıdır.
Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur?
Kredi kartları, kişilerin bireysel olarak dilediği gibi harcama yapabileceği banka ürünlerinden biridir. Bankanın belirlemiş olduğu limit doğrultusunda kişiler, dilediği gibi alışveriş yapabilirler. Durum böyle olunca da bankalar hayat sigortası gibi ürünleri kredi kartlarına uygulamıyor. Haliyle kişi vefat ettikten sonra da kredi kartı borcu bulunuyorsa bunun ödemesi mirasçılara kalıyor.
Kredi kartına kişi bireysel olarak herhangi bir sigorta kuruluşuna giderek sigorta yaptırabiliyor. Hatta bankalar özel ödemeler karşılığında da kredi kartları için bazı imkanlar sunuyor, kart borcunun sigortalanmasını sağlıyor.
Ölen Kişinin Kart Borcu Hangi Şartlarda Ödenir?
Vefat eden kişinin kredi kartı borcu bulunuyorsa, bunun ödemesi mirasçılar tarafından yapılmalıdır. Elbette mirasçılar reddi miras yaptıysa bu borcun ödenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer siz de vefat eden yakınınızın ardından reddi miras yaptıysanız kart borcundan kurtulabilirsiniz. Fakat bu durumda kişinin mirasından da (varsa) faydalanamıyorsunuz.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar