İşletmelerin hem stok hem de ürün istiflemeye sıklıkla ihtiyaçları olur. Bu ihtiyaçlarını da depolar ile karşılarlar. Depolar, son derece pratik ve maksimum oranda fayda sunacak raf sistemleri çeşitleri sayesinde oldukça işlevsel biçimde kullanılabilir. Depo raf sistemleri; işletmelerin çalışma alanlarında genel olarak arşiv amaçlı tercih edilir. Bu raf sistemlerinin haricinde depo alanlarında kullanılan raf sistemleri arasında son derece fazla alternatif vardır.
Palet rafları; genel olarak ağır sanayi ya da yedek parça gibi büyük ebatlara sahip olan eşyaların ve yüklerin, paletler şeklinde istiflenmesi için son derece uygundur. Pek çok işletme için depo alanlarında tercih edilebilecek en ideal raf modeli olarak ön plana çıkar. Ağır paletlerin, hem yükleme hem de indirme işlemlerinde iş ve vakit tasarrufu sağlar. Bu depo raf modelleri sayesinde, sadece palet şeklinde olan yükleri kategorize edip düzenlemek daha kolay bir hale gelir.
Konsol kollu raf seçenekleri, genellikle yatay şekilde uzun olan ürünlerin depolanıp istiflenmesi amacıyla tercih edilir. Kereste, boru ya da hammadde gibi tek parça halinde ve uzun ebatlı ürünlerde, sorunsuz depolama olanağı sunar. Tek ve çift taraflı kullanımları ile pratik bir çözümdür.
Koli ve kutu elleçleme depo raf sistemleri; hem taşıma hem düzenleme hem de yer değiştirme açısından oldukça pratiktir. Özellikle koli şeklinde olan yüklerin sıralı ve kategorize bir halde istiflenmesine olanak tanır. Bu raf modeli, hızlı sirkülasyonu olan depolar için son derece idealdir.
Asmakat raf çeşidi; özellikle kullanım alanında ikinci katı oluşturup ciddi oranda istifleme yapmak için idealdir. Elektrikli ve mekanik seçenekleri ile istenilen yüksekliğe ayarlanabilir. Üzerine ekstra olarak monte edilebilen raf düzeneği ile alanın maksimum verimde kullanılmasını sağlar.
Kalıp rafları ise tek parça halinde ağır ve büyük ebatlı yükler için son derece pratik bir seçim olur. Bu raflar, genel olarak ağır sanayi ve otomotiv sektöründe kullanılır. Bu raflar ile motor, hammadde ve enjeksiyon kalıpları gibi malzemelerin depolanıp istiflemesi ekstra kolay bir hale gelir.
Deponuza Uygun Raf Sistemini Nasıl Seçmelisiniz?
Yanlış depolama sistemi seçmek, işletmelerin değişen depolama talepleri doğrultusunda başa çıkma sorununun doğmasına neden olur. Aynı zamanda depo verimliliğini de olumsuz yönde etkileyip işletmelerin yeni raf sistemi arayışına girmesine sebebiyet verir.
Depo raf sistemleri seçiminde fiyat aralıkları, önemli bir unsurdur. Ancak sadece fiyat odaklı yaklaşmak, yanlış seçimlere sebebiyet verebilir. Bu nedenle seçim aşamasında diğer detayları da göz önünde bulundurmak gerekir.
Depolama alanlarını optimize etmek demek aynı zamanda mevcut olan her metreküpten en iyi biçimde yararlanmak anlamına da gelir. Bunu başarmanın da en iyi yolu ise depolama sistemini dikey şekilde genişletmek olur.
Depo Raf Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Depo raf sistemleri, işletmelere pek çok açıdan büyük avantajlar sunar. Bu avantajlardan kısaca bahsetmek gerekirse;
- Operatörlere %50 oranında zaman kazandırır.
- Depolama noktasında kapasite maksimum oranda kullanılır.
- Elektronik şekilde palet yüklemelerini kontrol etme olanağı sunar.
- Forklift işlemlerinde yapılan manevra oranlarını azaltır.
- Operatör kullanımı hataları ile karşılaşma olasılığı daha düşüktür.
- Mekik ayarlaması yapıldıktan sonra serbest bir şekilde hareket eder.
- Soğuk oda depolarında -30 dereceye kadar çalışma sergiler.
- Operatöre herhangi bir ihtiyaç olmadan depo raf sistemleri, otomatik versiyonda son derece rahat bir şekilde çalıştırılabilir.
- Komutlar, depo yönetim sistemi olarak da bilinen WMS şeklinde alınabilir.
Temesist firması depo raf sistemlerinde sizlere özel çözümleri, kaliteli iş süreçleri ve satış sonrası hizmetleri ile alanında lider bir firmadır. İhtiyaçlarınızı tam olarak belirleyen uzmanları, uygun maliyetlerle ihtiyaçlarınızın karşılanmasına yardımcı olur. Siz de kaliteli ve ekonomik raf sistemleri için Temesist firmasının uzmanlarını hemen arayabilirsiniz.