E-haciz kaldırma başvurusu ve banka hesaplarına uygulanan e-Haciz kaldırma nasıl yapılır? Eğer bankalara uygulanan haciz işlemi varsa, e haciz nasıl kaldırılır hepsini anlatacağız.
E haciz kaldırma, banka hesaplarına uygulanan elektronik işleminin hesaplardan kaldırılması için aranan yöntemlerden biridir. Elektronik haciz yani bilinen adıyla E-Haciz, devlete olan vergi veya SGK prim borçları sebebiyle şu sıralar pek çok vatandaşımızın başına geliyor. Bu durumda banka hesaplarını kullanamıyor, kullanabilseniz bile içindeki bakiyeye müdahale edemiyorsunuz.
Hesaptan parayı çekmese de, hesaba müdahale edemediğiniz için bu parayı siz de çekemiyorsunuz. Paranın çekilmesi ve hesaptaki blokenin kalkması için e-haciz kaldırma işlemi yapılması gerekiyor.
Bu durum başınıza geldiyse, ya da başınıza gelip gelmediğinden haberiniz yoksa, dilerseniz ilk olarak e haciz sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bu sayede banka hesaplarınızda ya da araçlarınızın üzerinde bir haciz işlemi olup olmadığını görebilirsiniz. Bu durumda korkacak bir aşama yok. Bu işlem sadece elektronik ortamlardan yapılıyor ve paranıza bloke koymaktan başka bir işlem yapılmıyor. Ancak paranın üzerindeki bloke yani haciz işleminin kalkması için de borcun tamamen ödenmesi gerekiyor.
Peki e haciz nasıl kaldırılır?
E Haciz Nedir, Nasıl Kalkar?
E-Haciz, elektronik haciz anlamına gelmektedir. Banka borcu, vergi borcu ya da SGK prim borcunun ödenmemesi durumunda alınan bir tedbirdir ve banka hesaplarına uygulanır. Banka hesaplarına uygulanan elektronik hacizin kalkması için de borcun tamamen ödenmesi gerekiyor. Halk arasında e haciz kaldırma hakkında bazı bilgi kirliliği dolansa da, aslında bu durum borcun ödenip ödenmemesiyle alakalıdır.
Bankaya veya vergi dairesine olan borcunuzu ödemediğiniz sürece, hesaplarınızda haciz işleminin sürmesi gayet doğaldır. Banka hesabınızdaki para tahsil edilmese de, siz de bu paraya asla dokunamazsınız. E-Haciz işlemini uygulayan kurum banka ile görüşmeli ve borcun ödendiğine dair taraflarına bilgi vermelidir. Bankalar ancak bu durumda elektronik haciz işlemini sonlandırabilir ve hesabınızı tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz.
E haciz gelmesinin sebepleri ise şunlardır;
- Resmi kurumlara ya da devlet dairelerine ödenmemiş borç olması,
- İcra takibinde borç olması, borcun ödenmemesi,
- Bankalara bulunan borç sebebiyle hesaba bloke,
- >> Banka hesabı bloke kaldırma
- Vergi borcu ya da SGK borcu yüzünden E-Haciz
Banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz işleminin genel sebepleri budur. Bunun haricinde özel sektör firmalarına olan borçlarınız için e-haciz uygulamasına şimdiye kadar rastlanmamıştır.
E-Haciz Kaldırma Nasıl Yapılır?
Banka hesaplarına uygulanan e hacizi kaldırma işlemi yapmak için borcun tamamen ödenmesi gerekiyor. Borç ödendikten sonra haciz işlemini uygulayan kurum bankaya dilekçe yazarak haczin kaldırılmasını talep ediyor. Böylelikle hesaba uygulanan haciz kaldırılmış oluyor. Ancak borcu yoktur yazısı alabilmeniz için de borcun tamamen ödenmiş olması gerekiyor. Borca ait 1 TL bile kalmış olması, haczin kalkmasına engel oluyor.
Borcun ödenmesinden hemen sonra ilgili kurum yazışma işlemlerini başlatıyor. Bu sürecin hızlanmasını istiyorsanız kurumdan ıslak imzalı bir belge alarak bankaya kendiniz de iletebilirsiniz. Normal şartlarda 1 hafta kadar sürebilen e haciz kaldırma işlemi, sizin evrak götürmeniz sayesinde çok daha hızlı sonuçlanacaktır. Siz evrağı bankaya teslim ettikten sonra da banka yine de kurum ile yazışma ihtiyacı duyabilir.
E Devletten E Haciz Kaldırma Mümkün Mü?
E-Devlet kapısı üzerinde henüz e-haciz kaldırmak için bir hizmet bulunmuyor. Banka hesaplarına uygulanan haciz sorgulaması için e-devlet kapısını giriş yaparak kullanabilirsiniz fakat e-devletten e haciz kaldırma işlemi maalesef mümkün değil. Bunun yerine borcunuzu ödedikten sonra haciz işlemini uygulayan kurum ile görüşmeli, bankadan yapacağınız bir işlem olup olmadığını öğrenmelisiniz.
Eğer sizi bankaya yönlendirirse e haciz kaldırma dilekçesi ile başvuru yapabilirsiniz. İlgili dilekçenin örneğine ise alt taraftan ulaşabilirsiniz. Bu dilekçe örnek olup, kuruma göre değişiklik gösterebilir.
E Haciz Kaldırma Dilekçesi Örneği
Üstte verilen dilekçe örnek bir haciz kaldırma dilekçesidir. Banka bu dilekçe karşılığında dilekçede bahsi geçen konuyu teyit amaçlı ilgili kurum ile görüşmek isteyebilir. Bu durumda vermiş olduğunuz dilekçe işleme alınır ve ödemenin yapılıp yapılmadığı tespit edilir. Dilerseniz ödemeyi banka kanalıyla yaptıysanız dekont iletebilir, vergi dairesinde gişeden yaptıysanız da gişe dekontunu sunabilirsiniz.
Borç Yapılandırma Yapılırsa E-Haciz Kalkar Mı?
Borcun yapılandırılması, e hacizin kaldırılacağı anlamına gelmiyor. 2023 yılında yeniden çıkan bir yapılandırma kanunu olsa da, bu borçlar yapılandırıldıktan sonra e-hacizin kalkmasına yardımcı olmuyor. Yapılandırma ne zaman biter, borç ne zaman sıfırlanırsa banka hesaplarındaki haciz işlemi de o zaman kalkıyor. Hesabınıza uygulanan haciz işlemini acele olarak kaldırmak istiyorsanız bunun için borcun tamamını ödemelisiniz.
E-Haciz ve bloke aynı şey midir?
Aslına bakarsanız hesabınıza uygulanan e haciz işlemi, hesaptaki paranıza dokunamaz. Kurumlar hesaplarınıza elektronik haciz işlemi uygulasalar da, hesaptaki parayı dilediğiniz gibi yönetmenize engel olurlar. Borç ne zaman ödenirse, haciz de o zaman kalkar. Hatta borcu ödemek için hesapta paranız varsa, bu parayı çekmek için bile hacizin kalkmadığını söyleyebiliriz.
Bu sebeple ilk olarak borcu ödemeli, daha sonra parayı çekmelisiniz. Eğer kredi kartı veya banka kredisi ile ödeme imkanınız bulunuyorsa bu yöntemleri deneyebilir, haciz kalktıktan sonra kredi kartı veya kredi borcunu hesaptaki paranızla kapatabilirsiniz. Zaten hesabınızda para yoksa, hesabınıza para yatırmayarak ve kullanmayarak da sorunu aşabilirsiniz. Ancak borç durduğu sürece haciz de orada duracaktır.
Yeni Banka Hesabı Açsam E-Haciz Kalkar Mı?
Haciz işlemi, banka hesapları üzerinden uygulanmaktadır. Yani bir bankada 2 hesabınız varken, sadece bir tanesine haciz uygulanabilir. Bu sebeple haciz işleminden sonra açacağınız yeni hesaplarda bu işlem geçerli olmayacaktır. Yeni hesaplarda haciz olmasa da, ilgili kurumlar takibini yaparak yeni hesap açtığınızı görebilirler. Borç tutarının çok yüksek olması durumunda yeni hesaplara da haciz koyulabilir.
Bu işlemden kurtulmanın yani e haciz kaldırma işleminin tek yolu aslında borçtan kurtulmak. Ne yapıp ne edip borcu kapatmalı ve hesaplarınızdaki hacizi kaldırmalısınız. Aksi halde borç durduğu sürece, banka hesaplarına uygulanan haciz de işlemeye devam edecektir.
E haciz kaldırma ve banka hesabına uygulanan e haciz kaldırma yöntemi çok merak ediliyordu. Aslında e haciz kaldırma için herhangi bir işlem yapmaya gerek yok. Gerekli ödemeler yapıldıktan sonra e haciz kaldırma işlemi yapmanıza gerek kalmadan bankalar otomatik kaldırıyor.
e-Haciz sorgulama
Eğer banka hesaplarına uygulanan işlemi yapmak istiyorsanız bunun için gib.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Vergi mükellefi olmasanız bile yine e-Devlet ile giriş yap butonunu kullanarak giriş yapabilirsiniz. E haciz kaldırma işlemi de yine aynı şekilde giriş ile yapılır.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın