Dolar 18,7800 0.36%
Euro 20,1575 1.2%
Gram Altın 1.217,00 0,05%
Çeyrek Altın 2.023,00 3,53%
Bitcoin 540311 4.50039%
Ethereum 34161 0.56303%
Yarım Altın 4.046,00 3,53%
Tam Altın 8.039,34 0,38%
SİZ HİÇ….. YEDİNİZ Mİ?

SİZ HİÇ….. YEDİNİZ Mİ?

ABONE OL
17 Aralık 2019, 10:21:08

Okuyucularımın bu başlığı görünce acaba ne anlatılmak isteniyor diye merak ettiğini hisseder gibiyim. Asıl anlatmak istediğim konuyu yazıyı okudukça anlayacağınızı umuyorum. Şöyle ki; insanoğlunun yaşam boyu gezdiği ve gördüğü farklı yörelerde ve kültürlere ait lezzetleri tatma imkanı bulması hayatın olağan akışına uygun olsa gerek. Popüler olarak bilinenlerden birkaçını hatırlatmak gerekirse örneğin: Tokat’ın kebabı, Erbaa’nın yaprak sarması ve üzüm pekmezi, Erzurum’un cağ kebabı, Eskişehir’in çiğ böreği ,Bursa’nın kestane şekeri gibi daha birçok yiyecek türlerini sayabiliriz. Adeta şehirlerin isimleriyle özdeş hale gelmiş mükemmel lezzetlerin insanlara sunulması ,aynı zamanda yöresel kültürlerin sesinin duyulmasına da büyük katkı sağladığını biliyoruz.

Değişik yörelere ait yemek kültürünü keşfetmek ve öğrenmek istiyorsanız, imkanlarınız ölçüsünde gidip yerinde tatmanız ve araştırmanız gerekir. Son yıllarda şehirlerimiz, yeni lezzetler ortaya çıkarmak ve geçim kaynağı haline getirmek için adeta birbirleriyle yarışmaktadır. Bununla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının da bu girişimciliği desteklediğini görmek son derece mutluluk verici bir hadisedir.

Sonuç olarak bu anlamda her şeyi tadabiliriz, yiyebiliriz. Ancak bir istisnası var o da KUL HAKKIDIR. Maalesef okumuşu da cahili de bilerek ya da bilmeyerek kul hakkı yemektedir.

Kul hakkı yemenin her şeyden önce sosyal ve etik( ahlaki) bir sorun olduğunu anlamak zorundayız. Çevremizde dini inançlarının güçlü olduğunu ve dini vecibelerini eksiksiz ifa ettiğini düşündüğümüz onca insanların bile kul hakkını görmezden geldiğine şahit olmak gerçekten büyük bir paradoks oluşturmaktadır. Hem namaz kılıp hem de kul hakkı yemeyi nasıl izah edeceğiz size bırakıyorum.

İşte bu noktada Yüce Allah kul hakkı konusunda günahları kendisiyle kulları arasındaki günahlar ve kulların birbiri arasındaki günahlar olmak üzere ikiye ayırmıştır. Kullar arasındaki günahlarda mutlaka adalet ve hakkaniyet ilkesine uyulacağı konusunda şüphe olmamalıdır. Kul hakkı yemek haramdır. Ahrette kul hakkı yiyerek günah işleyen herkes hesaba çekileceğini bilmelidir. Nitekim Hz. Peygamberimizin ( s. a. v) bile masum olduğu halde kul hakkından korktuğu ifade edilmektedir.

İşte kul hakkının önemini bilip bundan sakınan kimse , adalet ve hakkaniyeti gözetir, kalp kırmaz( düşman dahi olsa), kesinlikle hak yemez, kavga etmez, yolsuzluk yapmaz, hakkından fazlasını istemez ve kimseyi dolandırmaz. Biliniz ki gerçek huzur ve mutluluk ancak kul hakkına saygı göstermek ve hayatın her alanında uygulamakla mümkün olacaktır.

Kul hakkından onca ‘nimet’ varken sakınmanız dileğiyle.

Av. Nuri YILDIRIM . 15 Aralık 2019

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments