Dolar 32,3533 0.31%
Euro 35,1467 -0.05%
Gram Altın 2.308,32 1,35%
Çeyrek Altın 4.167,00 0,14%
Yarım Altın 8.065,00 0,12%
Tam Altın 15.682,37 -0,29%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
SEVDA İLK KİTABINI ÇIKARMAYA HAZIRLANIYOR

SEVDA İLK KİTABINI ÇIKARMAYA HAZIRLANIYOR

ABONE OL
03 Aralık 2019, 13:06:39
Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Programa Serabral Palsi hastası kızı Sevda Akdağ ile birlikte katılan Gülizar Akdağ, kızına özverili bakımından dolayı 2017 yılında yılın annesi seçildiğini belirterek kendi hayat hikâyesinden örnekler verdi. Anne Gülizar Akdağ engelli bireylerin sosyal yaşamdan kopmamaları tavsiyesinde bulundu. İşitme engelli yazar Turan Yalçın ise eğitim hayatında karşılaştığı zorlukları, toplumun engellilere bakış açısını anlattı. Programın moderatörlüğünü üstlenen Kırk Kızlar Kitabının Yazarı Ayla Bağ, azimle çalışıldığında birçok engelin aşıldığını ifade etti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından söyleşi programı organize edildi. Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Nuri Çabuk, Yazar Ayla Bağ, işitme engelli Yazar Turan Yalçın, Serabral Palsi hastası Sevda Akdağ ve annesi Gülizar Akdağ, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Nuri Çabuk, ”3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında okulumuza yazar Ayla Bağ, işitme engelli Yazar Turan Yalçın, Serabral Palsi hastası Sevda Akdağ ve annesi Gülizar Akdağ’ı davet ettik. Bizimle hayat hikâyelerini paylaştılar. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“AZİMDEN VAZGEÇMEYİN”

Programın moderatörlüğünü üstlenen Kırk Kızlar kitabı yazarı Ayla Bağ, “Azmin elinden hiç bir şey kaçmaz, okumak bizi geliştirir, ufkumuzu açar” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMDA ÖN YARGI VAR”

Sonrasında işitme engelli yazar Turan Yalçın eğitim hayatında karşılaştığı zorlukları, toplumun engellilere bakış açısını kendi hayat hikâyesinden örneklerle anlattı. Yalçın, “Engelli kaldığımda herkes eğitim hayatımın bittiğini zannediyordu. Onun okul hayatı bitti diyenler oldu, üniversiteyi kazanınca annem babam dahil herkes şaşırdı.  Ben onlara inat o kadar çalıştım ki lisede ki hayatıma göre çok daha başarılı oldum. Okudukça gelişiyoruz, bir insanın beyni sağlamsa yani zihninde engellilere yönelik bir ön yargı yoksa bütün vücudu engelli olsa bile başarılı oluyor. Bunun için azim gerekiyor. Eğitim sisteminin açık yönlerini çok çalışarak kapatabiliriz.” Şeklinde konuştu.

DİKKAT!  70 BİN ADET PULLU SAZAN YAVRUSU GÖLLERE BIRAKILDI

“ENGELLİ İNSANLARIN SÖYLEDİKLERİNİ CİDDİYE ALIN”

Başarılı insanların hayatlarından örnekler veren Yalçın, “Öğrenciler, okumayı, öğrenmeyi ve okul yıllarında yaptıkları stajı ciddiye almalı, önemsemeli. Engelli insanların söylediklerini ciddiye alın.  İnsan her şeyi anne babasından ailesinden çevresinden beklememeli. Biraz daha gayretli olacak, düştüğü yerden kalkmasını bilecek, vazgeçmeyecek. Kendini ifade etmek önemli. Hayatta gördüğümüz herkesten iyi yönlerini örnek alacağız.  Toplumumuzda maalesef başarılı insan çekilmez kıskanılır ama engellilerin başarısını daha çok kıskanıyorlar. Engel bedende değil zihindedir. Engelli bireyler toplum içinde kendilerini daha çok ifade etmeli.” Dedi.

“SEVDA İLE BAŞARDIK”

Serabral Palsi hastası kızı Sevda Akdağ’a özverili bakımından dolayı 2017 yılında yılın annesi seçilen Gülizar Akdağ, hayat hikâyesinden örnekler vererek engelli bireylerin sosyal yaşamdan kopmamaları tavsiyesinde bulundu. Akdağ, “İki çocuklu bir anneyim. Sevda dört aylıkken ondaki farklılığı anladık ve doktora götürdük ama teşhis konulamadı eve geri yolladılar bizi. Sevda 8 aylıkken engelli olduğu kesinleşti Ankara’ya gittik, teşhis konulmuyor. Samsuna gittik fizik tedavi eğitiminden başka tedavi yok denildi. Tokat’ta o zamanlar fizik tedavi merkezi yoktu sonradan açıldı. Uzun bir tedavi dönemi geçirdik. Sevda okuma yazma öğrenebilir düşüncesi ile öğretmen istedik ama öğretmen görevlendirilmedi, ‘Yürüyemiyor, oturamıyor nasıl okuma yazma öğrensin’ denildi. Harfleri öğrenmesi için ben kendi çabalarımla küçük harfler aldım. Sevda harfleri tanımaya başladı, haftada bir gün özel ders ile bir ayın içinde okuma yazmayı öğrendi. Daha sonra öğretmen isteğimiz kabul edildi ve Sevda’ya iki buçuk yıl öğretmen eğitim verdi. Sevda diploma alamıyordu ama azimle çalıştık ve normal olarak ilkokul, ortaokul diploması aldık. Şimdi liseyi okuyor üniversiteye de gidecek. Sevda ile bende kitap okumaya alıştım. Sevda klavye üzerinde yazıyor, bu şekilde rahat iletişim kuruyoruz, sosyal medyayı kullanıyor. Alışverişini internet üzerinden yapıyor.  Sevda bu ana kolay gelmedi, on yaşına gelene kadar ben dışarı çöp dahi çıkaramayan bir anneydim. Şuan bir işte çalışabiliyorum. Çevreme Sevda hasta değil bunu kabul edelim dedim ve hiç kimseyi dinlemedim dinlesem zaten bu ana gelemezdim. Bu çocukla dışarı çıkılır mı diyorlardı.  Sevda ile il dışına bile gittik. Hep bana kızmışlar bunda deli cesareti var dediler ama biz gittik başardık.” Şeklinde konuştu.

DİKKAT!  SAADET PARTİSİNDE SEÇİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

SEVDANIN OKUMA AZMİ TAKDİR EDİLDİ

Programın sonunda anne Gülizar Akdağ, Serabral Palsi hastası kızı Sevda’nın yazar olma yolunda ilerlediğini söyledi. Sevda’nın ilk kitabının hazırlıklarını yaptığını belirten anne Akdağ, kızının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe kitabı yetiştirmeye çalıştığını söyledi. Sevdanın okuma azmi öğrencilerden büyük alkış aldı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri