Dolar 32,3749 0.15%
Euro 34,9506 -0.37%
Gram Altın 2.325,50 0,22%
Çeyrek Altın 4.163,00 -0,69%
Yarım Altın 8.106,00 -0,11%
Tam Altın 15.682,37 -0,29%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
SES TOKAT: EK ÖDEME ÖDÜL GİBİ SUNULMAMALIDIR

SES TOKAT: EK ÖDEME ÖDÜL GİBİ SUNULMAMALIDIR

ABONE OL
26 Mart 2020, 10:20:28

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Tokat Şube Başkanı Tayyar Özcan,  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlık çalışanlarına ek ödemeleri 3 ay boyunca tavandan ödeneceğini açıklamasına tepki gösterdi.  Özcan, “Ek ödeme uygulanacak olması bir ödül gibi sunulmamalıdır.” dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, performans ödemelerinin tüm sağlık çalışanları için 3 ay üst tavandan yapılacağını açıklamasının ardından SES Tokat Şube Başkanı Tayyar Özcan yazılı bir açıklama yaparak alınan kararı eleştirdi.

Özcan, Sağlık Bakanının ekonomik kriz dolayısıyla ödenmeyen ya da cüzi bir miktarda ödenen döner sermaye ek ücretlerinin 3 ay boyunca tavandan ödeneceğinin duyurulduğu belirterek, Sağlık Bakanlığından şu taleplerde bulunuldu:

“Bu açıklamayla hem sağlık emekçileri arasında yersiz bir beklenti yaratılmakta hem de toplumun gözünde sağlık emekçilerinin talepleri karşılanmış gibi gösterilmektedir. Sağlık Bakanına iletmek istediğimiz birkaç talebimiz, cevaplanmasını istediğimiz bir kaç sorumuz vardır;

-04.03.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanıp, 1 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştı. Bu yönetmeliğe göre 2. ve 3. Basamak sağlık tesislerinde fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimci, sosyal çalışmacı, biyolog, mühendis, veteriner hekim, avukat, kimyager, sosyolog ve benzeri kadro unvan katsayısında bir değişiklik olmamıştır.

Genel idari hizmetler, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetlerde çalışanların katsayıları 0,25’tir!Üstelik Tıbbi Hizmet Sunum Alan Oranı hesaplanırken biyokimya, mikrobiyoloji, genetik, radyoloji, nükleer tıp ve merkezi sterilizasyon hizmetleri o (sıfır!) oranına sahiptir.

Döner sermaye ek ödemeleri şu haliyle özellikle hekim dışı sağlık emekçileri için ya hiç yoktur ya da komik miktarlardadır, ödemelerin tavandan yapılması meslekler arasındaki farkı kapatmayacağı gibi reelde alınan ücret anlamında da kayda değer bir değişikliğe sebep olmayacaktır.

-Bu salgınla mücadele edildiği dönemde hastanelerin tüm bölümleri yüksek riskli kabul edilmeli, tüm sağlık emekçilerine kadro ve istihdam biçimi ayrımına bakılmaksızın yoksulluk sınırının üzerinde, emekliliğe yansıyacak temel ücret verilmelidir. Döner sermaye söylemleri ile oyalamak yerine sağlık emekçilerin talebi temel ücretlerinin en düşük 7.300 TL olacak şekilde artırılmalıdır.

DİKKAT!  OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ’NDEN 15 TEMMUZ SERGİSİ

-Döner sermaye ile ilgili kısmi ve geçici düzeltmeden diğer tüm sağlık emekçileriyle aynı risklere maruz kalan taşeron çalışanlar yararlanamamaktadır. Bu haksızlık giderilmelidir.

-Sağlık emekçilerinin bu dönem en can yakıcı en acil talebi döner sermaye miktarları üzerinde tuhaf oynamalar değil koruyucu malzeme eksiğinin giderilmesidir. Neden sağlık emekçilerin en hayati istekleri olan koruyucu malzeme yetersizliği konusunda ‘böyle bir durum yok’ demenin dışında adım atmıyor, sağlık emekçilerinin asıl talep ve ihtiyaçlarına cevap vermekten kaçınıyorsunuz?”

KORUYUCU EKİPMAN İHTİYACI SAĞLANMALI

Sağlık Bakanının yüksek risk altındaki sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman gibi ihtiyaçlarının acilen karşılanmasına dair herhangi bir açıklama yapmadığı belirten Özcan, “Toplu taşıma araçların ücretsiz olması sağlık emekçilerin temel hakkıdır. Bu durum sorunu çözmüyor. En riskli grup olan sağlık emekçileri için ve toplumun geneli için sağlık emekçileri toplu taşıma kullanması yerine sadece sağlık emekçilerinin kullanımında olacak ve dezenfektasyonu Bakanlık tarafından denetim altına alınacak ücretsiz ve yeterli sayıda servisler sağlanmalıdır. Bu konuda neden adım atılmamaktadır. Sağlık hizmeti bütündür ve bir ekip işidir. Hekiminden, hemşiresi, ebesi, sağlık memuru, radyoloji ve laboratuvantı, diyetisyeni, fizyoterapisti, odyoloğu, sosyal çalışmacısı, idari hizmet çalışanı, taşeron sağlık işçisine kadar tümünün ayrım gözetmeksizin,  mali ve sosyal hakları meslek grupları arasındaki adaletsizlik giderilmeli, yeniden eşit ve yaşanabilir şekilde düzenlenmelidir.”  ifadelerini kullandı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri