Dolar 32,3147 0.19%
Euro 35,1155 -0.07%
Gram Altın 2.279,05 0,07%
Çeyrek Altın 4.141,00 -0,48%
Yarım Altın 8.016,00 -0,48%
Tam Altın 15.728,29 0,51%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Şarap Tadım Uzmanları | Nasıl Şarap Tadım Uzmanı Olunur? En İyi Şarap Gurmeleri

Şarap Tadım Uzmanları | Nasıl Şarap Tadım Uzmanı Olunur? En İyi Şarap Gurmeleri

ABONE OL
07 Mart 2022, 18:39:16

Şarap uzmanı olmak sandığınız kadar zor değil. Saf coşkunun yanı sıra ihtiyacınız olan şey, bazı basit şarap becerilerinin bir karışımıdır. Onlar deşifre etme ve doğru tat alma notları sağlama, şarap etiketlerini okuma ve tam olarak anlama ve en azından şarapların dünyada nerede üretildiğini bilme becerisine dönüşürler.

Her şeyden önce, Chardonnay meşesinde yıllandırılan Yeni Dünya kırmızı şarapları veya Bordeaux şarapları gibi nişinizi seçin (en çok bildiğiniz veya sevdiğiniz şeyle başlayın) – liste sonsuzdur, böylece her yerden başlayabilirsiniz. Daha sonra, yerel mağazanızı veya restoranınızı edin ve seçtiğiniz nişten mümkün olduğunca çok şaraba yakından bakın. Mağaza veya restoran personeli, belirli bir aroma ve tada sahip şarapları nasıl seçeceğinizi ve hangi çeşitlerin hangi yiyeceklerle uyumlu olduğunu göstermede genellikle çok yardımcı olacaktır. Ayrıca alkol seviyenize dikkat edin – yüksek alkol içeriğine sahip şarap her zaman arzu edilmeyebilir.

Unutulmaması gereken birkaç ipucu var:

  • Şaraplar hakkında bilgi edinmek için etiketlerini okuyun.
  • Fikirlerini almak için mağaza / restoran çalışanları hatta diğer müşterilerle konuşun.
  • Bir şaraptaki alkol oranının yüksek mi yoksa biraz daha mı düşük olmasını tercih edersiniz? (Alkol içeriği daha yüksek olan şaraplar daha sıcak ülkelerden gelir.)
  • Bir mahsul için havanın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu öğrenmek, genel kalitede büyük bir fark yaratır.

Şarap uzmanı olmanın harika yollarından biri de bir şarap kulübüne katılmaktır. Şarap kulüplerinin çoğu düzenli şarap tadımları düzenler ve her tadım etkinliğinde çeşitli farklı şaraplar sergiler. Buradaki avantajlar, uzmanlar tarafından tadım konusunda eğitilmeniz ve meraklı arkadaşlarınızın paha biçilmez tavsiyeler sunabilmesidir. En önemlisi, “burunda bektaşi üzümü ipuçlarıyla zarif stil” veya “meyveli siyah frenk üzümü aromalı olgun kırmızı şarap” gibi çok sık kullanılan şarap sıfatları ve ifadelerinin tümüne kendinizi alıştırmaya başlarsınız.

DİKKAT!  İL HIFZISSIHHA KURULU TOPLANDI

Şarabı tatmadan önce, rengini ve durumunu kontrol edin, bu, şarabın yaşını tahmin etmenizi sağlayacaktır (şarap ne kadar koyu olursa, o kadar eski olur). Renk olarak çok koyu ise, dikkatli olun, çünkü bu iyi olmayan bir miktar oksidasyon meydana geldiğinin kanıtı olabilir. Şarabın berraklığıyla ilgili yapılacak ikinci karar parlak ve şeffaf olmalıdır – buğulu veya başka türlü maya şarabın içinde bulunduğu anlamına gelebilir ve bu da kararsızlığa yol açar. 

Bir şarap tadımcısının en büyük avantajı koku duyusudur. Şarabın görsel kontrolünden sonra tadım başlar. Bir kişi şarabı kokladığında, kadeh yavaşça döner ve şarabın aromasına veya buketine katkıda bulunur, artık şarabın narin karakteri veya tüm gövdesinde, tatlılık veya asitlik gibi ince nüanslar keşfedilebilir.

Son kısım, gerçek tadımdır. Görsel bir kontrol yaptıktan ve ardından şarabı kokladıktan sonra, şarap ağzımıza dokunduğunda ne bekleyeceğimiz konusunda iyi bir fikrimiz var. İlk tat genellikle kuru bir acı ve ardından tatlılığa sahiptir. Böylece, daha genç bir beyaz şarapta önce asitlik, ardından bütün şarabın genel aroması ortaya çıkar. Neyi denediğinizi tanımlamak ve tamamen objektif olmak için şarap sıfatlarını aramanız gereken yer burasıdır. Pratikte, burada uzmanlar şarabı “yutarlar”, sadece havayı çeker ve ağızda karıştırır, bu da daha doğru ve uzun süreli bir tadım sağlar.

Dengeli bir şarap arıyoruz. Amaç, şaraptaki alkol seviyesini ve tatlılığını dengelemektir – birinin fazlası ve/veya diğerinden fazlası istenmeyen ve dengesiz bir durumdur. İyi bir denge, kendine özgü tatlı karakterini vermek için birçok meyvemsi aromayla birlikte makul bir asitliğe (şarabın yaşlanmasına yardımcı olur) sahip olacaktır. Asit seviyesi düşükse, şarap şişede o kadar uzun süre dayanmaz, bu nedenle nereden geldiğini bilmek faydalı olur.

DİKKAT!  RAMAZAN BAYRAMINDA TRAFİK TEDBİRLERİ ÜST DÜZEYDE OLACAK

Mümkün olduğunca çok farklı tarzdaki şarapları tatmaya çalışın – sorun değil! Yakında onları gerçek profesyoneller olarak değerlendireceksiniz ve dahası, bu çok eğlenceli olacak!

Sık Pratik yapmak iyi bir uzman yapar!

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri