Hastalıklara tanı koyma konusunda semptomların belirlenmesi en az yapılan tahliller kadar önemlidir. Bu noktada, vücudumuzda meydana gelen değişikleri fark etmek ve önlem almak için harekete geçmek bizlere düşüyor. Örneğin; yüksek ateş nasıl ki vücutta enfeksiyon olma ihtimalini ortaya koyuyorsa, vücutta meydana gelen kırmızı lekeler, sarımsı ten rengi de karaciğerden kaynaklı bir hastalığın belirtisi olabilir.
Karaciğer; protein üretimi, kanın pıhtılaşması, glikoz ve demir metabolizmasının düzenlenmesi gibi vücudun temel fonksiyonlarının yerine getirilmesinden sorumlu, 1,4-1,7 kg arasında değişen ağırlığıyla vücudumuzdaki en büyük organımızdır.
Karaciğerden kaynaklı sağlık problemleri maalesef ilerleyene kadar kendisini gizleyebilir. Daha da önemlisi, karaciğer işlevlerini yerine getiremediğinde ortaya çıkan karaciğer yetmezliği acil tıbbi bakım gerektiren hayati bir durumdur. Çoğu zaman karaciğer yetmezliği yıllar içinde oluşur. Ancak bununla birlikte ‘akut karaciğer yetmezliği’ olarak bilinen ve daha nadir görülen durum 48 saat içinde ortaya çıkabilir ve ilk aşamada tespiti oldukça zordur.
Gelin, sağlığımız için önemi büyük olan karaciğerimizi daha yakından tanıyalım:
1 ay ila 1 yıl arasında değişkenlik gösteren tanı sürecinde kronik karaciğer yetmezliğinin en sık görülen nedenleri şunlardır:
Aniden ortaya çıkan akut karaciğer yetmezliğinde ise sıklıkla görülen farklı nedenler şunlardır:
Karaciğer rahatsızlıklarının ilk semptomları genellikle hafif seyreder ve bazen de hiç belirti görülmez. Bu nedenle tanısı zorlaşır. Karaciğerden kaynaklı rahatsızlıkların ortak belirtileri şunlardır:
Yoğun ter kokusu, kötü ağız kokusu
Karaciğerle ilgili bir başka ilginç bilgi ise ¾’ü alınan bir yetişkin karaciğerinin 1 hafta içinde kendini yenileyebilme yeteneğidir. Buna rağmen karaciğer yetmezliği, yağlanma ve hepatitten kaynaklanan yorgun karaciğer, siroz gibi zorlu hastalıklara dönüşebilir. Bununla birlikte saydığımız bu semptomlar başka hastalıklarında belirtisi olabileceğinden her ihtimali düşünerek muayene olma sürecini ertelememenizde fayda var.
Karaciğer rahatsızlıklarında son aşamanın siroz ve karaciğer kanseri olduğunu söylemek mümkündür. Siroz, karaciğerin kalıcı yara izini tanımlayan bir terimdir. Fakat çoğunlukla kronik karaciğer iltihabını tanımlamak amacıyla kullanılır. Normal karaciğer hücreleri, herhangi bir karaciğer fonksiyonunu bile yerine getiremez hale gelir ve skar dokusu ile değiştirilir. Özellikle anormal derecede karın şişliği, karaciğer çevresinde kaşıntı, sindirim problemleri, mide bulantıları ve ağrılar, kanlı dışkı ve uyku isteği sirozda en sık görülen semptomlardır.
Karaciğer rahatsızlıklarından kaynaklanan bu semptomlar gözlendiğinde, erken müdahale durumunda tedavinin başarı şansı artacağı gibi süresi de kısalmaktadır.
Son olarak, küçük ağrılar nedeniyle bile ilaç alma eğiliminiz varsa bunun karaciğer ve böbreklerinizi ciddi anlamda yorduğunu hatırlatalım. İlaç prospektüslerinde yer alan yan etkilere göz attığınızda bunu net bir şekilde görmeniz mümkün. Örneğin; niasin olarak bilinen B vitaminin, yüksek kolesterol seviyesini dengelemek gibi insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmasına rağmen doza bağlı olarak karaciğer hastalıklarını tetiklediği bilinmektedir. Yani vücudu bir şekilde tedavi ederken farkında olmadan başka organlarınıza zarar veriyor olabilirsiniz. Kimyasal ilaçlardan ziyade alternatif tıbbın sunduğu doğal reçetelerden faydalanmayı deneyebilirsiniz. Bildiğiniz üzere, birçok sentetik ilaç bitkilerin kimyasal yapısı baz alınarak üretilmektedir. Tüm bu nedenlerden ötürü mümkün olduğunca gereksiz ve reçetesiz ilaç kullanımından uzak durmalı, muayene olmayı ertelememelisiniz.
Kaynak:
http://www.medicinenet.com/liver_disease/article.htm
http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-liver-failure
15 Signs of Liver Disease That Could Save Your Life