Dolar 32,8450 0.69%
Euro 35,0756 0.19%
Gram Altın 2.505,71 0,85%
Çeyrek Altın 4.378,00 0,92%
Yarım Altın 8.968,00 0,92%
Tam Altın 17.021,61 -0,71%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
Prof. ÇAKMAK DİYOR Kİ: “PLANSIZ YÜKSEK ÖĞRETİM SOS VERİYOR”

Prof. ÇAKMAK DİYOR Kİ: “PLANSIZ YÜKSEK ÖĞRETİM SOS VERİYOR”

ABONE OL
03 Ağustos 2018, 15:59:59

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde öğretim üyesi iken bilime dayalı makaleleri ile hemen her fırsatta gündem oluşturan Prof. Dr. Osman Çakmak, zaman zaman gazetemize açıklamalarıyla eğitim üzerine de görüşlerini paylaşıyordu.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden ayrılıp İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’ne geçen Prof. Dr. Osman Çakmak, YKS sonuçlarının açıklandığı ve üniversite tercihlerinin yapılmakta olduğu süreçte yine eğitim sistemi, bilhassa üniversite eğitimi, meslek eğitimleri üzerine görüşlerini paylaştı. Plansız yüksek öğretim sisteminin SOS verdiğini savunan Çakmak, “Çocuklarınızı üniversiteye gönderip hayatlarını karartmayın!” başlığı ile dikkat çeken görüşlerini gündeme getirdi.

Prof. Dr. Osman Çakmak’ın yazısı şöyle oldu:

ÇOCUKLARINIZI ÜNİVERSİTELERE GÖNDERİP HAYATLARINI KARARTMAYIN!

Çünkü Üniversite mezunlarına ülkenin ihtiyacı yok. İş verenlerin çağrısı bu. Çok iyi meslek yüksek okulu bölümleri var. Üniversite bitirmenin çözüm olmadığını bilelim. Üniversite mezunlarının İş bulamadığından bölüm üstüne bölüm değiştirdiğini görüyoruz. Geçen yıl tıp bir doktoru öğrencimin optisyenlik bölümünde okuduğunu görünce şaşırdım. 

Sanayimiz bir yandan değişik alanlarda sıçrama üstüne sıçrama yaparken hangi iş verenle karşılaşsanız nitelikli ara işgücü bulamamaktan şikayet ediyor. Üniversite bitirdim diye eline diploma alan, ben ne zaman müdür, mühendis, öğretmen … olacağımın derdine düşüyor. 

Diploma fabrikaları haline gelen özellikle bir kısım vakıf üniversiteleri sebebiyle, buradan mezun olan gençlerin ve ailelerin beklentileri yükseliyor. Bu mezunlar ara iş gücüne talip olmuyor. 
Bir yandan da yetkililerimiz herkese yüksek okul diploması diyerek tehlikeli bir gidişin yolunu açıyor. Bir yandan işsizliğe çare arayışındalar. 

Siyasilere/yetkililere bu yanlış arayışı ve bakışa karşı doğru çözümü kim anlatacak? Ülkenin üniversite mezununa değil meslek erbanına ihtiyaç duyduğunu birilerinin anlatması lazım. 

Halbuki bir üniversite mezununa karşılık piyasada genelde yedi sekiz hatta dokuz ara gücü insana ihtiyaç var. En yüksek işsizlik oranının üniversite mezunları arasında. Plansız yüksek öğretim SOS veriyor. Üniversite mezunu işsizlik, tavan yapmaya başladı.

DİKKAT!  Bbl Nedir

Artan üniversite talebinden dolayı “Sitcom üniversitelerin” sayısında son yıllarda hızlı bir artış var. Özel üniversitelere bakarsanız laboratuarsız uygulamasız hatta iki üç hoca ile dışarıdan toplama hocalarla eğitimi götürüyorlar. Bunlara üniversite demek de büyük haksızlık olur. Bu üniversitelerin bir kısmı kocaman bir kurs niteliğinde. Yapılan eğitim ise bir cambazlık örneği. Bunlara yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmesi ise büyük bir talihsizlik. 

Hangi iş vereni dinleseniz şuna benzer feryat işitiyorsunuz!

YÖK, Sitcom Üniversitelere izin vermemelidir artık. Ülkemizin ihtiyaçları ile uyumlu kaliteli bir eğitime geçilmelidir. Gecekondu üniversiteler kuruluyor. Buralardan mezun çocuklarımız ve ailelerin beklentileri yükseliyor. Sonrası ise vahim. Meslek yüksek okulları ve teknik meslek eğitimi teşvik edilmeli. Teknik olmayan; uygulaması olmayan MYO’lar kapatılmalıdır. 
Çocuklarımız ve aileleri sanal beklentilere sokuluyor. Eğitim planlaması en önemli meselemiz haline getirilmeli. Herkes üniversite mezunu olacak diye bir şey yok. 
Yine iş verenlerimiz sürekli bas bağırıyor. Yetkililer, biraz halkın içine sanayinin içine inseler gerçeği görecekler. Özellikle YÖK ve ÖSYM ve MEB 
Yetkililerin sanayi iş yerlerine ve işverenlerin toplantılarına katılsınlar ve ülke ihtiyacını görsünler. Problemler masa başında oturmakla çözülmüyor. 
Neden en yüksek işsizlik oranı üniversite mezunları arasında olduğunu biraz tahlil etsinler. Zira her on ara işgücüne karşı sadece bir üniversite mezununa ihtiyaç var. Japonya, Kore ve Almanya mucizelerinin altında yatan nitelikli ara işgücü ve kaliteli üniversite eğitimidir. 
YÖK sürdürülemez ve akıl dışı ve ülke gerçekleri ile uyuşmayan bir düzen kurdu. Kaynaklarımız heba oluyor, yazık oluyor. Radikal reformlara ihtiyaç var. 
Bu YÖK yetkililerinden öyle bir çözüm çıkacağını beklemek hayal kanaatımca. Çünkü ülke gerçeklerini ve istihdama dair ihtiyaçlarınız nelerdir diye sorduğunu görmedik. Kafasına göre hareket ediyor. Sonuç ise ortada. 
Üniversite önünde yığılmanın önlenmesi, mesleki eğitime yönlendirme için her kesimde ve her eğitim kurumunda hedef olarak üniversitenin gösterilmesi yanlış telakkisinin kaldırılması gerekiyor bir kere. Lise çağındaki hemen her öğrencide bir meslek edinme yerine üniversiteye girme arzusu var. Çaba gerektiren işler yapmayı, hizmet etmeyi bir aşağılanma olarak kabul eden değer yargılarımız var maalesef. Bir beceri sahibi olarak ayakları üzerinde durmayı değil, diploma sahibi olarak işsiz kalmayı tercih edebiliyoruz.
Kendine güvenen ve üreten, problem çözmeyi bilen müteşebbis insan yetiştirmekten uzağında kalan bir eğitim yapımız var. Bu yapı, üretim duygusunu ve kendine güveni geliştirmediğinden gençlerin dünyasına hazıra konma ve memur zihniyeti hâkim oluyor.
Tabi önemli olan tüketimci toplum kavramından üretici toplum kavramına geçebilmek, yani eğitimi verileni yineleyen ama kendisi bir şey üretemeyen yapısından kurtarabilmek. Hiç şüpheniz olmasın o zaman meslek okulları daha da revaçta olacak. Üretken bir toplum anlayışına geçersek o zaman şimdiki devlet kapısında iş bulma anlayışı da sona erecektir ve mesleki eğitim önemli bir cazibeye kavuşacaktı. ((Prof. Dr. Osman Çakmak)

DİKKAT!  59 GIDA İŞLETMESİNE CEZA UYGULANDI

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet