Patoloji sonucu, hastadan alınan hücre ve dokuların mikroskop altında incelenerek belirlenen tanıyı içeren rapordur. Patolog incelemeyi yapan ve patoloji sonucunu yazan doktordur.
Özellikle kanser tanısı ve evrelemesinde patoloji sonucu çok önemli rol oynar. Kanserin tanısı konulduğunda ve evrelemesi yapıldığında hasta için en iyi tedavi modalitesi belirlenebilir.
Patoloji sonucu genellikle aşağıda sıralanan bilgileri içerir:
Çoğu zaman hücre ve dokuları alabilmek ve inceleyebilmek için doktorun biyopsi veya ameliyat yapması gerekir. Biyopsi almanın bazı yolları şunlardır:
Spesmenin ince kesitler halinde incelenebilmesi için iki metod vardır: Frozen kesitler ve parafin kaplı kesitler. Parafin kesitler, dokuyu korumak ve saklamak için formalin denen sabitleyiciye yerleştirilerek ve parafinle kaplanarak hazırlanır. Frozen kesitler ise dondurulduktan sonra ince kesitlere bölünerek elde edilir.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Patoloji raporu çıkma süresini etkileyen birçok faktör vardır. Kemik ve kemik gibi sert dokuların içerdikleri kalsiyum mineralinden dolayı özel bir işleme tabi tutulmaları gerekir. Histokimyasal ve immünohistokimyasal inceleme yapılacak spesmenler için süre daha uzun olur.
Hasta, patoloji sonucunu hastanede doktoruna başvurarak veya E-Nabız sistemi üzerinden öğrenebilir. Patoloji sonuçları, hastanede yapılan diğer tüm tetkikler gibi sistem üzerinden takip edilebilir.
Patoloji sonuçları tıbbi tanı ve tedavideki önemiyle hasta için çok önemlidir. Erken tanı ve en iyi tedavi için patoloji sonucu ihmal edilmemelidir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir.
NOT : Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.