Dolar 18,7800 0.36%
Euro 20,1575 1.2%
Gram Altın 1.221,75 0,08%
Çeyrek Altın 2.036,00 0,05%
Yarım Altın 4.071,00 0,02%
Tam Altın 8.087,15 0,81%
NOHUT EKİCİSİ PERİŞAN

NOHUT EKİCİSİ PERİŞAN

ABONE OL
09 Kasım 2019, 10:41:50
Artova, Yeşilyurt ve Sulusaray bölgesinde üretilen nohut üreticilerin elinde kaldı.

Tokat’ta Artova, Yeşilyurt, Sulusaray bölgesinde üretilen nohudun ekicilerin ellinde kaldığını söyleyen Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, “Artova, Yeşilyurt, Sulusaray bölgelerimizde nohut ekicilerin nohudu komple ellerinde kaldı. Nohut ekicileri 10 liraya tohumunu aldı, 2 buçuk liraya satamadı. Yemlik yapsalar yapamıyorlar, hayvana zararlı. Stoklar duruyor. Nohut ekicimiz perişan.” dedi.

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, Tokat’ta tarım ve çiftçinin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tokatlı çiftçilerin sorunlarını dile getiren Dökülen, pazarlama ve sulama sıkıntısına dikkati çekti.

Tokat’ta bu sene hububatta büyük sıkıntı olduğuna işaret eden Ahmet Dökülen, “İlkim değişikliği oldu ve Tokat Karadeniz iklim kuşağına girdi. Yağışların çiçek esnasında yağması buğday ve arpanın verimlerini düşürdü. Kazova bölgesinde 7 dekara 800 kilo buğday alan bölgelerimizden 250-300 kilo buğday alındı. Yani oran yüzde 50 aşağı düştü. Bu yüzden Kazova bölgemiz hububat ekimini kaldırdı, silaçlı ve tane mısıra dönüldü.” dedi.

PANCAR REKOLTESİ BU SENE İYİ

Şeker pancarı ve rekoltesine ilişkin açıklama yapan Ahmet Dökğlen, “Kazova’da pancar ekimi de çok düştü. Pancar sahaları tamamen Yeşilyurt, Sulusaray, Artova ve Çamlıbel bölgemize kaydı. Kırsal bölgelerde de bu sene pancarda rekoltelerimiz iyi. Merkezde o kadar değil de kırsal bölgelerde 1’e 7, 1’e 9’a kadar oluyor. Ortalama 1-7’e denk geliyor o da pancar için iyi bir oran. Fiyatlarda şeker oranı göz önüne alınıyor. Çamlıbel bölgemizde şeker oranı 18-22’ye kadar çıkıyor. Bu oran şeker için fevkalade bir oran. Şeker pancarı üreticilerimiz 330-350 kadar para alacak, bu da iyi bir rakam.” şeklinde konuştu.

NOHUT EKİCİLERİ SIKINTIDA

Artova, Yeşilyurt ve Sulusaray’da nohut ekicilerinin sıkıntıda olduğunu dile getiren Dökülen, “Bu kırsal bölgelerin de bir sıkıntısı var. Artova, Yeşilyurt, Sulusaray bölgelerimizde nohut ekicilerinin nohudu komple ellerinde kaldı. Nohut ekicileri 10 liraya tohumunu aldı, 2 buçuk liraya satamadı. Yemlik yapsalar yapamıyorlar, hayvana zararlı. Stoklar duruyor, ilgililerle araştırma yapıyoruz. Artova ofisimiz birçoğunu almadı. Artova kaymakamıyla görüşmemiz oldu ve açıklama yaptı. Nohudun erkek ve dişi tipi olurmuş. Erkek olan nohut elverişli değilmiş, ben 69 yaşındayım bunu yeni duydum. Nohudun alt yaprağı ve üst yaprağı komple sararmadan yağmur yağarsa nohut erkekleşirmiş. Bu bölgelerimize de o sezonda yağmur yağmış. Bu anlamda nohut ekicimiz perişan.” ifadelerini kullandı.

SEBZE VE MEYVE İÇ PAZARDA SATILDI

Ahmet Dökülen, sebze meyvenin bu sene iç pazarda satıldığını ve bu yüzden maliyetine satışlar olduğunu belirtti. Tokat’ta sebze ve meyve girdilerinin çok pahalı olduğunu ifade eden Dökülen, şunları kaydetti:

“Sebze de malum bu sene yabancı gelmedi, üretim iç pazarda satıldı. Bu yüzden maliyetinin altında sebze satan çiftçilerimiz oldu. Ama bizim esas sıkıntımız Tokat’ta sebzenin girdileri çok pahalı; ilaç, gübre, mazot çok pahalı. Geçen sene 30 liraya alınan ilaç bu sene 90 lira. Bunu da araştırdık. İlaçlar dolar bazında alınıyor ve doların yüksek olduğu zamanlarda ilaç piyasası daha yüksek olacak diye hareketlenme yaşanmış ve stoklar yapılmış o stoklar da bitmeden ilaç ve gübre fiyatlarının düşeceğini tahmin etmiyorum.”

SULAMA ÜCRETLERİ ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR

Çiftçilerin sulama ücreti konusunda mağdur olduğuna dikkati çeken Ahmet Dökülen, Tokat’ın tarım alanında bir başka sorunu ise sulama ücretlerinin yüksekliği, bu gittiğimiz her ilçede karşımıza çıktı. Çiftçimiz sulama ücretlerinden mağdur. Vali Bey başkanlığında bir toplantı yaptık, tarımla ilgili şube müdürleri de katıldı. Birçoğuna çare bulundu, birçoğuna bulunmadı. Sulama birliklerinin Valiliğe, SGK’ya, TEDAŞ’a olan borçları söz konusu. Bu birlikler yönetimle idare ediliyordu, kayyum atamaları oldu, DSİ’nin atadığı kişilerle yönetiliyor şimdi. Biraz düzene girdi şimdi ama eski borçlar olduğu için bu anlamda sıkıntılar mevcut. Bu konuda Vali Bey talimat verdi, düzelmesi temennisindeyiz. Dekarına 65 ila 220 lira arasında su ücreti alınan bölgelerimiz var. Bu ekiciyi mağdur ediyor.” diye konuştu.

PAZARLAMA SIKINTISI ÇÖZÜLMELİ

Pazarlama konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Ahmet Dökülen, “Esas meselemiz de pazarlama sıkıntısı. Mesela nohutta bir ofis vardı almadı, ellerinde kaldı, yabancı gelmedi. Domates de aynı şekilde, bu sene yüksek olacağı kanaatindeydim ama öyle bir şey yaşadık ki yabancı girmediği için buradaki üretilen iç piyasaya bile fazla geldi. Pazarlama sıkıntısını çözemediğimiz müddetçe bu işler yolunda gitmez.” ifadelerini kullandı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments