Kotil, Milli Muharip Uçağı KAAN’ın 27 Aralık’ta uçacağı müjdesini verdi. Türkiye, son yıllarda savunma sanayinde büyük bir ilerleme kaydederek, kendi silah ve araçlarını üretme konusunda önemli adımlar attı. Türk savunma sanayisinin en heyecan verici projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak KAAN, yoğun bir çalışmanın ardından ilk uçuşa hazırlanıyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, CNN Türk’teki programda gerçekleştirdiği açıklamalarla bu önemli gelişmeyi duyurdu.
Kotil, Milli Muharip Uçağı KAAN’ın 27 Aralık tarihinde göklere yükseleceğini duyurdu. “Uçak yıl sonuna kadar havada olacak” Kaan’ın ne zaman uçacağına dair soruya cevap veren Temel Kotil, şu açıklamaları yaptı: 27 Aralık’ta ilk uçuşunu gerçekleştiriyor olacağız. Uçak, yıl sonuna kadar gökyüzünde olacak. KAAN, kendi yeteneklerini sergiliyor. Eksikliklerimiz arasında uçuş bilgisayarının, fırlatma koltuğunun ve iniş takımlarının hazır olmaması bulunmaktaydı. Hürjet 12 ise uçuşlarını tamamladı. Hürjet’in teslimi ise 2025 yılında gerçekleştirilecek. Bu kadar güvenimizin altında yer alan sebep, yetenekli ve yetişmiş gençlerimizden kaynaklanmaktadır.
Proje hakkında ayrıntıları da paylaşan Kotil, şunları ifade etti: “Uçakları grup grup inşa ediyoruz. 2025’teki uçağı da şu an yapmaktayız. Erken uçması için sebep nedir derseniz, mühendislerimizin uzmanlığı oldukça yüksektir. Bu zamana kadar edindiğimiz tüm bilgileri bu uçak üzerinde birleştirdik. Amacımız, uçarken bize veri sağlamasını sağlamaktır. 2016 yılında bu proje için 60 mühendis bulunmaktaydı. Şu anda ise 1500 mühendis ve 1500 teknik ekip üyesi görev yapmaktadır. Uykusuz bir şekilde çalışıldı ve planladığımızdan daha hızlı ilerledik. Türkiye’nin savunma sanayisinde zaman tasarrufu yapması gerekmektedir. Bir uçağın en kritik özelliği, hayatta kalabilme yeteneğidir. 5. nesil uçakların hayatta kalabilme yetenekleri oldukça yüksektir. Şu anda iki National Combat uçağı daha inşa etmekteyiz. Geometri biraz daha farklılık göstermektedir. Her bir uçak yapımı sırasında bir şeyler öğrenmekteyiz. Hava kuvvetlerine uçakları 2028 yılında teslim etmemiz gerekmektedir.”
5’inci nesil çok rolü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava hem de hava-yer muharebeleri için üstün kabiliyetler sunmaktadır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, yüksek hayatta kalma yeteneği olan güçlü ve çevik bir platform olan MMU’yu geliştirmiştir. Akıllı ve güçlü savaş yetenekleri sayesinde tam anlamıyla bir savaş aracıdır. MMU Geliştirme Projesi’nde en önemli adımlardan biri, aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyi hale getirilmesini sağlamak için test faaliyetleri yoluyla en ileri mühendislik araçları ve yöntemlerinin kullanılmasıdır.
Bu şekilde yeniden yazabilirim: Milli Muharip Uçakların kokpit tasarımı, 5. nesil savaş uçaklarının ihtiyaçlarını karşılamak ve pilotun iş yükünü minimum seviyeye indirmek amacıyla özenle tasarlanmaktadır. Tasarım sürecinde, pilotun fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak, pilotun yaşadığı durumları daha iyi anlamasını sağlayacak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir. Bu sayede pilotun durumsal farkındalığı artmaktadır. Ayrıca, Türkçe dil kurallarına uygun olarak içeriği yeniden özgün bir şekilde yazmaktayım.