Dolar 32,5637 0.05%
Euro 34,9520 0.27%
Gram Altın 2.424,81 0,07%
Çeyrek Altın 4.120,00 0,00%
Yarım Altın 8.366,00 0,01%
Tam Altın 16.294,20 -0,61%
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun
MANİLER ÖZÜMÜZDÜR

MANİLER ÖZÜMÜZDÜR

ABONE OL
21 Eylül 2020, 09:41:35

Sevgili dostum,

     Mani sevgim lisede başladı. Edebiyat Öğretmenimiz Arslan Ünal bize ödev vermişti. “Tokat Mani ve Türküleri”  dönem ödeviydi. Serde yazarlık var ya ben de uzun araştırmalar sonunda güzel bir ödev sunarak tam 10 puan almıştım. Yıl 1985. O zaman gazetede de yazıyoruz ya. Bu ödevdeki maniler o zamanın Tokat’ta tek günlük gazetesi olan Sesimiz ’de yayınlandı. Bir gün İl Halk Kütüphanesine gitmiştim.  Sobanın başında birkaç öğrencinin harıl harıl bir şeyler yazdığını görünce ne göreyim. Benim manileri yazıyorlar. Belli ki ödev vermiş hocaları. 18 yaşında genç bir yazar olarak sevindim yani.

     Sevgili dostum,

    Mani bakımından yaşadığımız şehir Tokat çok zengin. Bu maniler seneler önce akademisyenler tarafından da  incelenmiş ve  valilik ve  belediye bunları kitaplar da yapmışlar. Tokat il Halk Kütüphanesi Kent Arşivi köşesinde bunları  severek okudum.. Ne yazık ki yakın zamanda bu tür kitaplar yayınlanmış.

      Sevgili dostum,

      Arşivimi tararken bu manileri yeniden buldum ve  bilgisayar ortamına geçerek  sosyal medyada yayınladım. Çeşitli şehirlere dağılmış  emekli akrabalar  manileri severek not alarak  okuduklarını söyleyince  gerçekten  sevindim. Maniler özümüzdür. Okudukça insana moral verir. İçimizden gelen  kıza öz ve çok şey anlatan, kulağa hoş gelen anlatımlar.

      Sevgili dostum,

      Senin de mani sevdiğini bildiğim için  bu mektubu yazayım da  mani sevgine biraz katkı sunayım dedim. Biraz da  önerilerde bulunayım okuyacak olanlara.

      Sevgili dostum,

      Maniler konusunda lise ve Üniversitelerde  öğretmenler  çocuklara  “çevrenizde  yaşlı kadınlardan ve erkeklerden maniler  derleyin” diye ödev verse   gün ışığına çıkmamış maniler ortaya  çıkar. Bunlar  sosyal medya ve yerel  yayınlarda yayınlansa ve   yerel yönetimler  valilik , kültür müdürlükleri belediyelerde bastırarak  okul kütüphanelerine hediye etseler gelecek nesillere mani sevgisi aşılarlar.

DİKKAT!  EGE

      Sevgili dostum

      Şiir geceleri gibi mani geceleri de düzenlenebilir lise ve  Üniversitelerde. Mani okumak ve dinlemek şiir okumaya göre daha  kolay, kulağa hoş ve  söylenmesi kolay olacağından bence ilgi görecektir. Bu geceleri düzenlemek de  zor olmaz sanırım. Zaten aile sohbetlerinde edebiyata ilgisi olan insanlarda  çay kahve eşliğinde  mani geceleri yapabilirler. Maniler  kağıda dökülürse ve  yayınlanırsa gelecek nesillere de  bir hazine bırakılmış olur. 35 sene önce  ödev yaparken birisi bana  “bunlar 35 sene sonra da yayınlayacaksın ve çok ilgi görecek”  deseler inanmazdım ama o zaman inanamayacağımız  şeyleri bugün yaşıyoruz ne mutlu. Manilerde   yıllar geçtikçe değer kazanıyor ve   gelecek nesillere  “ edebi miras “ olarak kalıyor.  Belki bizler  “Mani kitabı” yayınlayamayacağız ama  gelecek nesillerimiz belki yayınlar.

          Sevgili dostum,

          Maniler  gazetede ce sosyal medyada çıktıkça başka illerden yazar dostlarda  ulaşarak  bizlere güzel önerilerde bulundular. Onlara teşekkür ederim.

          Sevgili dostum,

          Öğretmenimin  35 yıl önce verdiği ödev beni manisever, mani dostu, mani araştırmacısı, mani sevdalısı yaptıysa  Edebiyat ve Türkçe öğretmenleri de  öğrencilerine mani sevdirirlerse yıllar sonra  sevgi ile anılırlar  öğretmenleri tarafından.

           Sevgili dostum ,

            Benim  mani sevdam sana bu mektubu yazarken depreşti ve bende sana  bir  kaç  mani tadında mısra yazayım dedim.

              Şiir yazar durmadan

              Yazar hiç yorulmadan

              TOKAT ta bir Turan var

              Yazar maniler candan

            Maniler özümüzdür

             TOKAT gözümüzdür

             Bizleri mutlu eden

             Manidar sözümüzdür

Mani yazdım annemden

O da duymuş dedemden

Torunum desin yıllar sonra

Bu maniler dedemden

Mani söylüyor dilim

Maniye açık gönlüm

Tokat ta mani çoktur

Maniyi çok sever il’im

DİKKAT!  Tuğçe Güldiken ile söyleşi

Mani yazdım kısacık

Sende oku azıcık

Mani bilmeyenlerde

Dinlesinler azıcık.

   Sevgili dostum,

    Mani okumaya, derlemeye ve   sosyal medyada   ve gazetede yayınlamaya devam  derelerden ırmaklara, ırmaklardan nehirlere, denizlere  ve okyanuslara  açılan duygu seli gibi akan ve yayılan mani ve türkülerimiz bizim gönlümüzü zenginleştiren ve   başka illerde yaşayanlara sevgi olarak akan umut  suları olsun. Su gibi aksın.

turan yalcin

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Tokat Nöbetçi Noterler

 

Tokat Nöbetçi Eczaneler

 

Tokat Bugün Vefat Edenler

 

Tokat Planlı Su Kesintileri

kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet