Dolar 18,7800 0.36%
Euro 20,1575 1.2%
Gram Altın 1.459,73 0,60%
Çeyrek Altın 2.453,00 0,78%
Yarım Altın 4.908,00 0,80%
Tam Altın 9.688,85 6,48%
Kulak Arkasında Şişlik Neden Olur? Kulak Arkasında Dokununca Acıyan Şişlik

Kulak Arkasında Şişlik Neden Olur? Kulak Arkasında Dokununca Acıyan Şişlik

ABONE OL
09 Mayıs 2023, 16:50:39

Kulak arkasında şişlik neden olur? Kulak arkasında dokunulduğunda acıyan şişlik, kulak ve çevresindeki dokularda bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlık, enfeksiyon, kist, yaralanma veya tümör olabilir. Kulak arkasındaki şişlik, kişinin yaşına, sağlık durumuna, cinsiyetine ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı belirtiler gösterir. Doktorunuz, doğru tanı ve tedavi yöntemleri için size yardımcı olabilir.

Kulak Arkasında Şişlik Olması

Bu makale, tıbbi doğruluk ve güvenirlilik açısından kontrol edilmiş olup, Medikal Rehber İçerik Politikası’na uygun olarak hazırlanmıştır.

İçindekiler

  • Kulak arkasında şişlik olması
  • Kulak arkasında şişlik neden olur?
  • Kulak arkasında şişlik için ne zaman doktora görünmeli?
  • Kulak arkasında şişlik için hangi doktora gidilmeli?
  • Kulak arkasında şişlikle ilgili video

Kulak Arkasında Şişlik Olması

Kulağınızın arkanızda şişlik gördüğünüzde hemen endişelenmenize gerek yoktur. Kulak arkasında şişlikle beraber herhangi bir ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık yoksa genellikle zararsızdırlar.

Kulak arkasındaki şişlik (dokununca acıyan veya acımayan) çoğu zaman bir akne (sivilce) veya kanserli olmayan bir kistin sonucu olabilir. Bu gibi durumlarda kulak arkasında beze benzeri bir şey fark etmeniz normaldir.

Kulağın arkasındaki şişlik bazen de çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilir ve bu gibi durumlarda tıbbi tedavi gerekir. Kulağın arkasında dokunduğunuzda ağrıyan şişlik varsa, iyileşmesi uzun sürüyorsa, şekli düzensizse, büyüyorsa, doktorunuza görünmeniz tavsiye edilir. Çünkü bu durumda kulak arkasındaki şişlik daha ciddi sorunların bir semptomu olabilir.

Kulak Arkasında Şişlik Neden Olur?

  1. Enfeksiyonlar: Kulak arkasında şişlik bazen farenjit gibi boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı veya grip virüsü, mononükleoz, konjonktivit, uçuklar, diş eti iltihabı ve kızamık gibi enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.
  2. Sivilce: Sivilceler, aşırı sebum veya yağ üretimi nedeniyle cildin gözenekleri tıkandığında ortaya çıkan bir durumdur.
  3. Yağ Kisti: Derinin altında oluşan ve sebum adı verilen bir maddeden oluşan bir yumru/kist türüdür.
  4. Lipomlar: Ağrıya ve başka herhangi bir can sıkıcı semptoma neden olmayan, kulak arkasında şişlik de yapabilen bir yumrudur.
  5. Mastoidit: Kulağımızın arkasındaki kemikte bulunan bir enfeksiyondur.
  6. Lenf Bezi Şişmesi: Lenf bezleri vücudumuzun birçok yerinde bulunur ve etkilenen bölge bir şekilde mikrop kaparsa şişebilirler.
DİKKAT!  Şalgamın Faydaları Öğren

Kulak Arkasında Şişlik için Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Kulağınızın arkasındaki şişlik aniden ortaya çıkarsa, elle dokunulduğunda hareket etmezse, geçmiyorsa veya aşağıdakiler gibi başka semptomlarla ortaya çıkarsa doktora gitmeniz önerilir:

  • Ağrı ve kızarıklık
  • Boyutunun büyümesi
  • Şişlikten irin veya akıntı gelmesi
  • Başı veya boynu hareket ettirmede zorluk
  • Yutma zorluğu

Kulak arkasındaki şişlik genellikle kendiliğinden kaybolsa da bazı durumlarda tedavi için çeşitli ilaçlar almanız veya ameliyat olmanız gerekebilir.

Kulak Arkasında Şişlik için Hangi Doktora Gidilmeli?

Kulak arkasındaki şişlik için öncelikle aile hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Aile hekiminiz sizi muayene edecek ve gereken tedaviyi sağlayacaktır. Bazı durumlarda ise sizi bir dermatoloğa veya kulak burun boğaz uzmanına yönlendirebilir.

Kulak Arkasında Şişlikle İlgili Video

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır.

Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Kaynak: buoyhealth.com

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments


Önemli İçerikler