Tokat’ta okuma kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. Toplumda kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalara destek veren, okumayı ve kitapları çok seven, kitap sevgisini öğrencilerine yansıtarak onların okuma alışkanlığı kazanmasını sağlayan değerli öğretmenimiz Zübeyde Hanım MTAL Müdür Yrd. Halise Özlem Çivilidağ ile kitap ve okuma kültürü üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Halise öğretmen açıklamasında Türk ve Dünya klasiklerin hepsinin okunması gerektiğini vurguladı. Kitap okumanın önemine ve kitap okuma kültürünün insanların hayatına olan katkısına değindi. Kitap okuma alışkanlığının oluşmasında eğitimcilere ve ebeveynlere düşen görevlere dikkat çekti.
KİTAPLAR İNSANIN YOLUNU AYDINLATIR
Kitaplar, kültür ve medeniyetimizi koruyan ve geleceğe taşıyan ölümsüz eserlerdir. Okuyan insan; düşünen, fikir üretebilen, düşündüğünü ifade eden, yanlış ile doğruyu birbirinden ayırt edebilen insandır. Anne karnında başlayan eğitim serüveni mezara kadar devam eder. Kitaplar bu yaşam yolculuğunda insanların dostu olur, yolunu aydınlatır.
Her zaman eğitime ve bilime önem veren, kitap okuma sevgisiyle bilinen Mustafa Kemal Atatürk, kitap okumanın sadece çocukların ve öğrencilerin işi olmadığını, ”Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! “ ifadeleriyle vurguluyor.
Cemil Meriç’in dediği gibi: “Kitaptan değil, kitapsızlıktan korkmalıyız.”
OKUMAK BAŞARININ İLK ADIMIDIR
Kitap sevgisini öğrencilerine yansıtan Halise Özlem Çivilidağ ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:
1-Kısaca sizi tanıyalım.
-Türk dili ve edebiyatı öğretmeniyim. Liseyi Anadolu Öğretmen Lisesinde okuduktan sonra Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli dershane ve özel okullarda çalıştıktan sonra ilk görev yerim olan Şırnak Silopi’ye atandım. Tokat’ın Pazar ilçesinde üç sene bir okulda çalıştıktan sonra Müdür Yardımcısı olarak Zübeyde Hanım MTAL’de göreve başladım hala da burada görev yapmaktayım. Evli ve iki çocuk annesiyim.
2-İlk okuma anınızdan bahseder misiniz?
-Benim ilk okuma anım ilkokulda Selma Sağır Hocamın desteğiyle olmuştu. Ona O kadar özenirdim ki gözlüğüne, giyimine, kitap okuyuşuna konuşmasına dik duruşuna. Hızlı okuma yarışmalarına katılmam konusunda beni yüreklendirirdi. Bu anımı hiç unutmam.
3-Okumak sizin için ne ifade ediyor?
Yunus Emre der ki;
“İlim ilim bilmektir
İlim kendini bilmektir
Sen kendini bilmez isen
Ya nice okumaktır”
Okumak kendini bilmektir. Kendini bilmeden okumak eksiktir, zayıftır. Yüce Rabbimiz insan yetiştirmenin temeline Allah’ın adıyla okumayı kalemle yazmayı ve öğrenmeyi koymuştur ve tabi ki hayatı keşfetmektir okumak. Bilinmeyene yolculuk edebilmektir ve güçlü bir iletişimdir okumak.
4-Kitap okumanın eğitime, bireye ve topluma katkısı nedir?
-Kitap okumanın hem bireysel hem sosyal açıdan çok katkıları vardır. Toplumdaki çocuk, genç yaşlı herkesin Türk ve Dünya klasiklerini okuması, ayrıca günde belli bir saati kitap okumaya ayırması çok önemli. Geçmişimizi öğrenmek, toplum tarihimizi bilmek, atalarımızın nasıl yaşadığını bize neler bıraktığını ve bizim eğitim aracılığıyla bunlara sahip çıkmamızı sağlar. Stres be depresyonu önler. Beyni geliştirir, kendine güvenme duygusu aşılar, empati duygusunu güçlendirir. İletişimi güçlü kılar, zorluklarla başa çıkma becerisi sunar. Kitaplar insanın kültürünü arttırırken kelime hazinesini de genişleterek kendimizi ifade etme, anlayabilme, anladığını yorumlayabilme zenginliği de katar. Okuduğumuz her kitap aslında bizi nice serüvenlere çıkartıyor. Farklı insanlarla tanışmamıza vesile oluyor. Dünyayı gezdiriyor. Sayısız hayat dersi alıyoruz aslında okuduğumuz sayfalardan. Okumanın hakkını vermek gerek diye düşünüyorum. Anlayarak okumak gerek, aldığınız her kitap altın değerinde. Elinizde tuttuğunuz kitaba önce bir bakın, kapağını sevin, yazarını tanıyın, sayfalarını hayat serüveni olarak düşünün, merak edin, bıkmadan heyecanla başlayın yeni sayfasına… Kitaba siz de bir kat değer katın. Yarıda bırakmak da neyin nesi! Küserler onlar, bizler kadar canlı aslında. Çünkü bir yazarı var, emek vereni var. Anlamaya çalışın onları da. Yüce dinimizin ilk emri de oku değil mi? Rabbimize güzel bir kul olmak da okumaktan geçmez mi? Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethederken kütüphanesini yanında taşımıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk savaş günlerinde bile vakit buldukça çadırında kitap okumuştur. Boş boş oturarak hayat bize bir şey öğretmez. Öğrenmek için çaba gerek, azim gerek, istek gerek, sevmek gerek. Okuyalım hep beraber.
5-Ailelerin çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırması ve okumaya teşvik etmesi için neler önerirsiniz?
Çocuklarımıza örnek olmalıyız. Öncelikle televizyon, bilgisayar dışında da yapılabilecek bir etkinlik olduğunu bilmeli ve onlara okumanın önemini vurgulamalıyız. Sosyal hayatta çok kitap okuyan bir konu açıldığında o konuyla ilgili olumlu olumsuz düşünceleri paylaşabilir. Tartışmayı öğretir aslında kitap okumak. Biz eğitimciler anne babalar olarak kitap okumanın önemini anlatır ve uygularsak emin olun gelecek çok emin ellerde olacaktır. İnsana saygı, topluma saygı, eşitlik, adalet gibi değerleri de özümsemiş olacağız. İç dünyamızı keşfetme yolunda topluma değer katma yolunda önemlidir okumak.
6-Bir eğitimci olarak siz öğrencilerinize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için hangi yöntemleri tercih ediyorsunuz?
– Eğitimci olarak benim derdim öğrencilerimize okuma alışkanlığı kazandırmak oldu hala da bu konuda ısrarlıyım. Kitap nerede ben orada olacağım. Çünkü okumak başarının ilk adımıdır. Her an okunabilir, yeter ki istekli olunsun tabi burada yine biz eğitimcilere ve ebeveynlere iş düşüyor örnek olmalıyız. Kütüphaneleri tanımalıyız. Gazete okumalıyız mesela. Başucumuzda telefon değil kitap olmalı.
7-Tokat Gazetesi Misafir Kalemler köşemizde yayınlanan yazı ve şiirlerinizden yola çıkarak okurlarınız için bir kitap çıkarmayı düşünüyor musunuz?
-Bir kitap elbette çıkaracağım hayalim bu. Hayaller aslında bize ışık saçan yol gösteren duygular. Ben de hayalimin peşinden gidiyorum. Babam Halis Sağlam hep der bana: ‘Azim varsa çözüm de vardır.’ Azimde bende çözümde.