Eskiden her sebze-meyve sadece mevsiminde bulunur, diğer mevsimlerde tezgahlarda asla olmazmış. Şimdilerde öyle mi? Hormonlar ve katkı maddeleri nedeniyle artık kara kışta bile domatesler, salatalıklar tezgahları dolduruyor. Mevsimi dışında raflarda gördüğümüz manav ürünleri ne kadar sağlıklı, orası tartışılır. O yüzden gelin sebzelerimizi, meyvelerimizi ellerimizle hazırlayalım, turşularımızı kuralım, soslarımızı pişilerim. Kış aylarında da mis gibi domatesler, ev yapımı çeşit çeşit turşular, anne kokulu tarhanalar tüketmek için birazcık yorulalım. Hem çocukluğumuzun en tatlı anılarını, bu kez kendi çocuklarımıza armağan edelim.
Menemen malzemesi: Mevsiminde çıkan domatesler ile yapılan menemenin tadı bir başka oluyor. Tencerenin içerisinde suyu kaynatın. Domatesleri kaynar suyun içerisinde 5-10 dakika bekletin. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp kesin. Kesilen domatesleri iyice kaynatıp, kavanozlara koyun. Kavanozların ağzı kesinlikle hava almamalı.
Turşu: Sofralarımızın vazgeçilmezi turşu için yaz aylarında oldukça bol malzeme bulabilirsiniz. İstediğiniz malzemeleri bir araya toplayın. Turşu kuracağınız kabın içine malzemelerle birlikte yarıya kadar su, sirke, sarımsak ekleyin. Ağzını sıkıca kapatın.
Tarhana: Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana her yörede farklı yapılır ancak temel malzemeler aynıdır. Domatesleri ve kırmızı kapya biberleri haşlayın. İçine beyaz soğan, yoğurt, biber salçası, yaş maya, un ekleyin. 3-4 gün boyunca arada bir yoğurun. Sonrasında güneşte kurutun, kevgirden geçirin.
Salça: Domates fiyatları temmuz ayında oldukça uygun oluyor. Bu fırsatı değerlendirip kendi salçanızı yapabilirsiniz. Domatesleri büyük dilimler halinde bölün. Tuzlayıp büyük kaplara bastırın. 3-4 gün sonra kevgirden geçirin. Güneşte kurutun. Salçanız hazır…
Taze Fasulye: Taze fasulyeleri kışın da aynı lezzetle yemek istemez misiniz? Fasulyeleri büyüklüğüne göre 3-4 parçaya bölün. 2-3 dakika kaynar suda haşlayın. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğunuza yerleştirin.
Reçel, marmelat ve pestil: Sevdiğiniz tüm meyvelerden reçel, pestil ve marmelat yapabilirsiniz. Meyveleri şekerle birlikte kaynatın. Reçeliniz hazır. Ya da hazırladığınız karışımı kurutup pestil yapabilirsiniz.