Pandemi sürecinde yüzde 75 müşteri kaybına uğradıklarını belirten kırtasiye işletmecisi Mehmet Eryılmaz, marketlerin pandemi sürecinde hiç kapanmadığını ve iyi kâr elde ettiğini belirterek, kırtasiye ürünleri satmasına tepki gösterdi. Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya da marketleri kınadığını belirterek, “Biz yıllardır aynı şeyi vurguluyoruz; kırtasiye kırtasiyeciden alınır.” dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tüm dünyada ekonomik ve sosyal aktiviteleri sekyete uğrattı. Çok sayıda sektörün ekonomik takvimi de bu dönemde büyük bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Salgının olumsuz etkilerini hisseden sektörlerin başında kırtasiyeciler geliyor. Özellikle yıllık cirolarının önemli bir bölümünü ağustos ayının sonu ile eylül ayının başında yapan kırtasiyeciler kendi bayramları olarak niteledikleri bu dönemde eğitim kurumlarının normal seyrinde açılmaması nedeniyle büyük bir ciro kaybı ile karşı karşıya.
Bu yıl pandemiye rağmen tüm planlarını okulların eskisi gibi açılacağı yönünde yapan kırtasiye esnafı özellikle önümüzdeki aydan itibaren ödenmesi gereken vadesi gelen alacaklar için endişeli. Zira tedarikçi ve okullarla anlaşıp malzemeleri sezon öncesinde satın alan esnaf, okulların online eğitime geçmesi ile satış yapamayacağını söylüyor. Sektör temsilcileri ise salgından kaynaklı bu darboğazın aşılması için öncelikli olarak sektöre bir vergi indirimi getirilmesini talep ediyor.
Tokat’ta kırtasiye işletmecisi Mehmet Eryılmaz, okulların mart ayından beri kapalı olmasının sektörü olumsuz etkilediğine değinerek, “16 Marttan itibaren okullar kapalı ve yüzde 75 oranında müşteri kaybımız oldu, insanlar kitapçıları ve kırtasiyecileri unuttu. Biz 8 şube ve 46 personel çalışıyoruz bacasız fabrika gibiyiz. İçinde bulunduğumu Kovid-19 salgını sürecinden dolayı bir belirsizlik var. Okullar 31 Ağustos’ta açılacaktı, şimdi ertelendi. Okulların açılışına hazırlandık ama bu hastalık ortaya çıkınca okulların ertelenmesi bizi çok büyük sıkıntıya soktu.” dedi.
Mehmet Eryılmaz, Kovid-19 salgını nedeni ile sadece kırtasiyecilerin değil bütün sektörün zarar ettiğini ifade ederek, esnafı mağdur eden ve iflasın eşiğine getiren en büyük nedenlerden birinin de müfredat değişikliklerinden dolayı çöpe atmak zorunda kaldıkları kitaplar olduğunu vurguladı.
Pandemi döneminde büyük marketlerde alışverişin daha çok arttığına dikkati çeken Mehmet Eryılmaz, “Biz, yılın şu bir ayını bekliyoruz, belki çoluk çocuğumuza bir ekmek götüreceğiz ama bu firmalar yüzünden o bir aylık işi de yapamıyoruz. Ülkemizde kırtasiye sektöründe çalışanların ortak derdi ‘A 101, ŞOK ve BİM’ mağazalarıdır. Biz, yerel esnaf olarak daha çok çeşit bulunduruyoruz. Müşteri ile birebir ilgileniyoruz. Ürünleri gösteriyoruz elimizden geleni yapıyoruz, müşterilerimizi hazır bir şekilde bekliyoruz. Yerel esnafı tercih etmelerini rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya da marketlerin pandemi sürecinde hiç kapanmadığını ve iyi kâr elde ettiğini belirterek, kırtasiye ürünleri satmasına tepki gösterdi. Kaya, “Mart ayının ortalarından itibaren uzaktan eğitim ile ders gören öğrenciler için, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı başladı. Zincir marketler de çok sayıdaki kırtasiye ürününü raflarına koyarak satışa başladı. Marketler pandemi sürecinde hiç kapanmadı ve iyi kâr elde ettiler, Kırtasiyeci esnafımız, Ahi Evran Kültürü ile birlik ve beraberlikle geldiğimiz bu günlere dükkânlarını her sabah açarak siftah bile yapamadan dükkân kirasını ödeyemeyecek duruma geldiği bu süreçte, marketler zincirinin kırtasiye ürünlerini satmalarını şiddetle kınıyorum.Kırtasiye malzemesi kırtasiyeciden alınır diyorum.” dedi.